Samsung prehitel Huawei in postal vodilni med proizvajalci pametnih mobitelov

Tehnik 10. november 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/vodilni-samsung-kavcic-nov20-hero.jpg

Podjetje International Data Group (IDC) je postreglo z zanimivimi podatki, ki se tičejo dostav pametnih mobitelov v tretji četrtini letošnjega leta. Sodeč po teh njenih podatkih je Samsung ponovno največji proizvajalec pametnih mobitelov. Gre sicer za predhodne podatke, tako da so lahko končni nekoliko drugačni. Vseeno pa ne verjamemo, da bodo na koncu bistveno drugačni.

Samsung je v tretji četrtini letošnjega leta dostavil kar 80,4 milijona pametnih mobitelov. S tem je zavzemal 22,7-odstotni tržni delež, največjega med vsemi proizvajalci. Južnokorejski tehnološki gigant je nad številom dostav vsekakor lahko navdušen. Dostavil je namreč 2,9 % naprav več kot v istem obdobju lani. Treba pa je upoštevati, da v lanski tretji četrtini leta svet še ni bil v korona krizi.

Samsung je še posebej dobre rezultate beležil v Indiji, ki velja za njegov največji trg. V letošnji tretji četrtini leta je tja dostavil skoraj 40 % pametnih mobitelov več kot v istem obdobju lani.

 

Huawei je bil v tretji četrtini letošnjega leta, ko je govora o dostavah pametnih mobitelov, drugi najuspešnejši. V tem obdobju je dostavil 51,9 milijona pametnih mobitelov, kar je zadostovalo za 14,7 % tržnega deleža. Verjetno pri tem kitajskem tehnološkem velikanu z rezultatom niso pretirano zadovoljni, saj so v primerjavi z istim obdobjem lani dostavili kar za 22 % manj pametnih mobitelov.

Huawei ima sicer že nekaj časa težave z ameriškimi sankcijami. Kot morda veste, njegovi novi mobiteli ne smejo podpirati Googlovih aplikacij. Verjetno se nekateri uporabniki zaradi tega ne odločijo za nakup Huaweijevih mobitelov.

Huawei je sicer klub težavam s sankcijami v drugi četrtini letošnjega leta dostavil največ pametnih mobitelov izmed vseh proizvajalcev. Takrat je z relativno majhno razliko prehitel Samsung.

 

S tretjim četrtletjem letošnjega leta pa so lahko zelo zadovoljni pri Xiaomiju. To kitajsko podjetje je namreč v omenjenem obdobju dostavilo kar 42 % pametnih mobitelov več kot v istem obdobju lani. V letošnjem tretjem četrtletju 46,5 milijona, v lanskem pa 32,7 milijona.

To povečanje je Xiaomiju uspelo doseči predvsem z rastjo v Indiji. Hkrati pa tudi z dobrim pozicioniranjem na Kitajskem. Ne bomo presenečeni, če bo ta kitajski proizvajalec nekoč v prihodnosti zavzemal tudi največji tržni delež.

Mobitele znamke Xiaomi lahko po novem kupite tudi pri nas. Nedavno smo v prodaji ponudili zelo solidna modela Mi Note 10 in Mi Note 10 Lite, ki ponujata veliko. Model Mi Note 10 si lahko ogledate na spodnji fotografiji.

 

Apple je v tretji četrtini letošnjega leta dostavil 41,6 milijona pametnih mobitelov. S tem je zavzemal 11,8 % tržnega deleža. V primerjavi z istim obdobjem lani je tako dostavil 10,6 % manj pametnih mobitelov. Prav zato bi marsikdo pomislil na to, da je Applov rezultat v letošnjem tretjem četrtletju slab. A niti ni, če upoštevamo dejstvo, da so iPhoni 12 prišli pozneje. Ti mobiteli so zamudili tretjo četrtino leta. Lanskoletni iPhoni 11 pa so jo še ujeli.

 

Peti po številu dostav pametnih mobitelov v tretji četrtini letošnjega leta je vivo. Gre za še eno kitajsko podjetje. To podjetje je dostavilo 31,5 milijona naprav, kar je bilo 4,2 % več kot v istem obdobju lani.

Omeniti velja še to, da je bilo v letošnji tretji četrtini leta dostavljenih 353,6 milijona pametnih mobitelov, kar je 1,3 % manj kot v istem obdobju lani. Kljub pandemiji koronavirusa je torej povpraševanje po pametnih mobitelih ostalo na podobni ravni. Vsaj v omenjenem četrtletju.

 

Vira: Idc.com, Samsungmobilepress.com.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
10. november 2020
5453
10. november 2020
Samsung prehitel Huawei in postal vodilni med proizvajalci pametnih mobitelov