Samsung Galaxy 5: Test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/2010-10-29-15.42.26.jpg

Samsung zadnje čase pošilja na mobilni trg dosti mobitelov z Android operacijskim sistemom. To mi je po eni strani všeč, po drugi strani pa spet ne. Všeč mi je zato, ker se s tem širi Android OS in število Android uporabnikov (v našem primeru slovenskih). Kar mi ni všeč je, da to pomeni vedno slabšo kvaliteto Android mobitelov in razdrobljenost samega Android operacijskega sistema.

Samsung Galaxy 5 trenutno lahko vidite v reklami na velikih jumbo plakatih ob cestah. Na reklami je vidno, da je vmesnik preveden v slovenščino, da je mobitel poceni in pripravljen za vsak najstniški žep. Seveda se cilja na najstnike, saj je to v sklopu Itaka. Vendar ali je ta majhen Samsung tudi uporaben in praktičen? Za vas sem ga testiral dva tedna in to so moje ugotovitve.

Tehnične specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Velikost: 108 x 56 x 12.3 mm
 • Masa: 102 g
 • Zaslon: 2,8″ (7,11 cm) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon LCD TFT 256 tisoč barvami in ločljivostjo 240 x 320 pik
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 170 MB ROM, razširljiv s pomnilniško kartico do 16 GB
 • Procesor: 600 MHz
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, Micro USB 2.0, GPS
 • Fotoaparat: 2 MP
 • Snemanje videa: QVGA pri 15 sličicah na sekundo
 • OS: Android OS 2.1 (Eclair) s Samsungovim vmesnikom TouchWiz 3.0 (preveden v slovenščino)
 • Ostalo: merilec pospeškov, predvajalnik mp3, …
 • SAR vrednost: 0.65 W/kg (glava)
 • Baterija: Li-Ion 1200 mAh
  • v pripravljenosti: do 521 h (2G) / do 375 h (3G)
  • čas pogovora: do 9 h 30 min (2G) / do 6 h 30 min (3G)

Strojna oprema

Strojna oprema mobitela Samsung Galaxy 5 ne bo opisana v presežkih, preprosto zato, ker jih ni. Ampak, včasih to niti ni tako slabo. Je pa zato mobitel poceni in  na voljo širšim množicam ter v masovni proizvodnji. Čeprav slabša strojna oprema, včasih ne omogoča najboljše izkušnje, ki bi jo lahko imeli na takšnem mobitelu, je pomembna optimizacija operacijskega sistema, ki zakrije pomanjkljivosti strojne opreme. Kako je to Samsungu uspelo z Galaxy 5, v nadaljevanju.

Ohišje mobitela Samsung Galaxy 5 je, kot se za nizkocenovni mobitel spodobi, plastično. Na voljo je v dveh barvah, oz. popravek, zadnji del je na voljo v dveh barvah, v črni in v beli. Žal sem na test dobil ravno belo različico. Osebno mi beli mobiteli nekako ne "sedejo" in sem prav vesel, da ima Apple takšne probleme z belim iPhonom 4 :)

Mobitel Samsung Galaxy 5 je v roki majhna stvar, predvsem je majhen zaradi manjšega zaslona, ki meri 2,8" ali 7,11 cm. Kar me ni pretirano navdušilo pri tem mobitelu, je ločljivost zaslona, ta je komaj 240 x 320 pik. Ampak mene je to zmotilo predvsem zato, ker sicer uporabljam mobitele z resolucijo 480 x 800 pik in če prideš iz takšnega mobitela na to majhno stvarco je najprej samo: "Uau, dej to stran, ker me oči bolijo!". A, če prihajaš iz kakšne Nokie, manjšega Samsunga ali kakšnega nepametnega mobitela, razlike ne boš opazil/a oziroma boš navdušen/a.

Pod zaslonom se skrivajo štiri osnovne fizične tipke: tipka za več možnosti, tipka za hiter dostop do prvega namizja, tipka za nazaj in tipka za iskanje. Pri teh tako ključnih tipkah me moti, da niso osvetljene, prav tako kot niso na Galaxy Spica. Med temi tipkami je še velika smerna tipka za pomikanje med meniji ali programi, a mislim, da je velikokrat ne boš uporabil/a. Na levi strani je še tipka za vzpostavitev klica, na desni strani pa za prekinitev klica. Zaslona se ne zaklepa s posebno tipko, ampak kar s tipko za prekinitev klica, malo nenavadno za Android mobitel, vendar se hitro navadiš. Na levem boku telefona sta še klasični tipki za glasnost.

Zadnja stran Samsunga Galaxy 5 razkriva deviškost beline, vsaj dokler še ni popraskana. Krasi jo kamera (žal brez bliskavice), napis "with Google" in Samsung ter zvočnik. Slednji ni tako nedolžno tih, kot bi pričakovali od cenejšega mobitela. Mobitel se napaja prek Micro USB vhoda, kar je super, če že imaš kakšno napravo s tem vtičem, saj je manj dela s prenašanjem polnilcev :)

Pod zadnjim pokrovom se skrivajo tipične stvari, reži za SIM in micro SD kartico ter seveda baterija. Tudi pri Galaxy 5 ni treba odstraniti baterije, če želimo zamenjati micro SD kartico, prav tako kot pri njegovem starejšem bratu Galaxy S.

Fotoaparat na zadnji strani ni standarne ločljivosti 5 milijonov slikovnih pik, vendar le 2 milijonov slikovnih pik. Verjetno bi cena precej poskočila, če bi vanj vgradili dražji senzor. Manjka še bliskavica, zato fotografiranje ponoči odpade. Predlagam samo fotografiranje v res dobrih svetlobnih pogojih. Poglejte spodnja vzorca fotografij.

Video snema v QVGA načinu s komaj 15 sličicami na sekundo. Škoda, lahko bi bil priročna mala kamera. V spodnjem videu, ki sem ga posnel samo zate, si oglej zakaj pa je dobro to snemanje. :) Ne oziraj se na moj nezainteresiran glas, tak pač sem.

Baterija zdrži nekje od 1,5 dneva do 2 dni normalne uporabe. Najbrž bi še malo dlje, če ne bi neprestano preverjal Twitterja :)

Programska oprema

Veseli me, da so proizvajalci Android mobitelov pogruntali, da je nameščanje Android OS različic pod verzijo 2.0 totalno brezveze iz vidika uporabnika, razvijalca in prodaje. Zato dragi in drage moje, vam z veseljem sporočam, da na Samsungu Galaxy 5 teče skoraj zadnja različica Androida - 2.1, imenovana Eclair. To je super novica, saj pomeni hitro delovanje mobitela in ogromno aplikacij na Marketu.

Samsung ima tudi svoj uporabniški vmesnik, ki ga naloži na vse njihove Android naprave, imenovan TouchWiz. Na Galaxy 5 teče skupaj z Androidom vmesnik TouchWiz 3.0. Vmesnik je tudi poslovenjen in pripravljen na trume najstnikov, ki mogoče še ne znajo dovolj dobro angleško, vendar bi vseeno radi imeli svoj pametni mobitel s katerim bodo med poukom lažje viseli na Facebooku.

Android 2.1 na Galaxy 5 je torej kar močno premodificiran s strani Mobitela, saj je prednaloženih kar nekaj bližnjic do njihovih storitev, Itak ozadje in preveden celoten vmesnik. Kolikor vem, vmesnik ponavadi prevede distributer oz. uvoznik, ostalo je na strani Mobitela. To omenjam predvsem zaradi nadgradenj v prihodnje, če seveda sploh bodo, ker bodo krepko zamujale, kot pri vseh velikih mobilnih operaterjih po svetu (ne misli, da je Mobitel izjema).

Druga stvar, ki jo ponavadi preverim je, kako je pisati na virtualno tipkovnico. Kot ponavadi imamo dve, pokončno in ležečo. Bil sem presenečen, ko sem videl da je pokončna tipkovnica v T9 načinu, sam sem predvsem vajen QWERTY tipkovnice tudi v pokončnem načinu. V ležečem načinu pa je normalna QWERTY tipkovnica. Vendar ne skrbi, na Marketu obstaja veliko drugih tipkovnic, ki so QWERTY tudi v pokončnem načinu. Pisanje je prijetno, tipke se ne zatikajo in tudi ni problema ravno ker so manjše.

Presenetilo me je celotno delovanje Androida 2.1 na Samsungu Galaxy 5, saj ko sem po internetu najprej pogledal kako močen je procesor, sem si mislil, tale zadeva bo bila počasna kot polž. Vendar ravno obratno. Premikanje po meniju gre tekoče, prav tako med namizji, dobesedno sem navdušen, kako komaj 600 MHz procesor vse to zmore.

Aplikacij je v Google Marketu na voljo ogromno. Žal pa moram povedati, da vse ne bodo delale, ker niso vse prilagojene za tako nizko ločljivost ekrana. Ampak, zanimivo, sem preizkusil eno igrico, ki je procesorsko malo bolj zahtevna in sicer Angry Birds. Res, da je meni bil totalno v razsulu in da sem komaj lahko preklikal do tja, da sem zagnal igro, ampak ta je delala odlično. Samo v premislek, če si slučajno pomislil, da je Galaxy 5 "prešvoh" mobitel.

Zaključek

Samsung Galaxy 5 je eden najcenejših pametnih mobitelov z Android operacijskim sistemom in mislim, da je glede na razmerje cena proti zmogljivost več kot odličen. Priporočam ga tistim, katerim je v bistvu tako ali tako namenjen, najstnikom, mogoče predvsem dekletom, ker kakšni "geeky" fantje kot sem jaz, bodo hitro obupali nad njim, ker bo premalo zmogljiv. Android OS dela tekoče, predvsem pa je pomembno, da si ga lahko s sto tisočimi aplikacijami iz Google Marketa, popolnoma preoblikuješ po svoje.

Več informacij si oglej na Mobitelovi spletni strani.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
667
24. september 2013
Samsung Galaxy 5: Test na dlani
Android