Samsung Galaxy Camera - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Camera-test_photo_small.jpg

Samsung vsekakor rad raziskuje nenavadne tržne niše. Pametni telefon, ki želi biti tablica in sedaj še fotoaparat, ki želi biti pametni telefon. Samsungov kompaktni fotoaparat Galaxy Camera s 16 MP slikovnimi točkami namreč poganja kar Android.

Fotoaparat Samsung Galaxy Camera

Tehnične specifikacije

Najprej si poglejmo, kaj o fotoaparatu Samsung Galaxy Camera pravijo številke:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSDPA)

 • procesor: štiri-jedrni 1,4 GHz Cortex-A9
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 12,19 cm, 1280 x 720 pikslov, 306 ppi, 16 M barv, HD Super Clear LCD, Gorilla Glass 2
 • kamera: BSI CMOS, 1 / 2.3", 16 MP, F = 4.1 ~ 86.1mm, 21x optični zoom
 • dodatne možnosti kamere: optični stabilizator, Xenon bliskavica z zmanjšanjem rdečih oči, samodejno in ročno ostrenje, zaznavanje obrazov in nasmeha, ...
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi, WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, HDMI
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 1650mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1 (Jelly Bean)
 • dimenzije: 70,8 x 128,7 x 19,1 mm
 • masa: 300 g

Strojna oprema: minimalistična oblika, izstopa zaslon na dotik

Fotoaparat Samsung Galaxy Camera - različni pogledi

Samsung Galaxy Camera dejansko izgleda, kot da bi v eno stopili fotoaparat in pametni telefon. Oba dela se lepo zlijeta skupaj, ima pa naprava malce težav z delitvijo teže. Ohišje, obdano v plastiko, je precej lahko, zato je večina teže skoncentrirana pri optiki na sprednji strani. Zato ob aktiviranju kamere naprava na mizi ni ravno najbolj stabilna. Če pri tem vklopimo še zoom, se Galaxy Camera kar sama prekucne naprej.

No, v večini situacij to ne bo ovira, je pa tudi v roki očitna razlika v teži. Zato je pri daljši uporabi udobneje Camero držati z obema rokama, pri uporabi aplikacij pa sem jo najraje držala kar pokončno, tako da sem z dlanjo objela desni sprednji del, ki je tudi sicer namenjen držanju. Ta del je obdan v nekoliko bolj grobo plastiko, ki preprečuje drsenje, preostalo ohišje pa je iz gladke plastike.

Eden izmed glavnih adutov Camere je gotovo barvit, dobro odziven, 12,19 cm (4,8 palce) velik zaslon na dotik, ki se ga ne bi sramoval marsikateri sodoben pametni telefon. Za razliko od ostalih Samsungovih telefonov pod zaslonom ne najdemo kapacitivnih tipk. Pametna odločitev, saj zaslon zaradi fotoaparata pogosto uporabljamo v ležečem položaju, zato so prilagodljive virtualne tipke veliko bolj uporabne.

Fotoaparat Samsung Galaxy Camera

Tudi sicer Galaxy Camera nima ravno veliko gumbov, saj večino stvari počnemo na zaslonu na dotik. Na vrhu na desni (če gledamo z zadnje strani) tako najdemo sprožilec, ki ga s pomočjo obroča okoli gumba uporabljamo tudi za povečavo. Skoraj na sredini zgornje stranice je še gumb za vklop oziroma odklep, na levi strani zgornje stranice pa se skriva bliskavica, ki jo odpremo s pritiskom na gumb na vrhu leve stranice. Na desni stranici najdemo le še micro-USB režo za polnjenje, na spodnji stranici pa se skriva HDMI priključek in malo večji pokrovček, ki pod sabo skriva režo za microSD spominsko kartico, SIM-kartico in baterijo.

Ker je Galaxy Camera z izjemo možnosti klicanja in SMS-anja pravzaprav pametni telefon, se temu primerno obnaša tudi baterija. Se pravi, približno dan in pol ob kakšni uri slikanja in malo igranja z aplikacijami, vklopljenimi obvestili o e-pošti in podobnem. Samsung sicer obljublja približno sedem ur neprekinjene uporabe. Če imaš namen Camero uporabljati predvsem kot fotoaparat, se ti sicer splača izkopiti razna obvestila in nastaviti varčevanje z baterijo ter izklop, ko aparat ni uporabi. Na tak način te lahko Camera na uporabo počaka vsaj teden ali še dlje.

Kamera: primerna za nezahtevne uporabnike, glasovno upravljanje

Fotografiranje s Samsung Galaxy Camera

Seveda te verjatno najbolj zanima, kako se Galaxy Camera obnese kot fotoaparat. V ta namen sem izkoristila predvsem par sončnih ur, ki smo jih bili deležni včeraj, in jo mahnila na potep po praznično okrašeni Ljubljani. Priznam, nisem ravno nek fotografski mojster, zato sem napravi večinoma prepustila odločitev o najbolj idealnih nastavitvah, le občasno sem preklopila na Pametne načine (Makro, Pokrajina).

No, sicer pa verjetno Galaxy Camera ni ravno fotoaparat, po katerem bi posegali profesionalni fotografi. Bolj se mi zdi, da bi lahko bila družinska igračka. Fotoaparat za družinske izlete, ki ga lahko otroci med vožnjo uporabljajo za preganjanje dolgčasa z jeznimi ptiči ali katero drugo igrico. Kakovost slik je vsekakor boljša, kot na večini pametnih telefonih (z eno izven serijsko izjemo), a kljub temu se ne more ravno primerjati z manj pametnimi fotoaparati v istem cenovnem razredu. Tisti, ki ste bolj navdušeni fotografi, si lahko tehnično bolj podroben test z ISO-ti in podobnimi rečmi preberete na blogu The Verge.

Za navadne smrtnike pa bodo gotovo bolj zanimive fotografije, ki sem jih z Galaxy Camera posnela v različnih okoliščinah, z uporabo različnih nastavitev in različnih povečav (največja možna povečava je 21x). Spodaj si lahko ogledaš nekaj izbranih primerov, slike v polni velikosti pa najdeš v tej Dropbox galeriji.

Primeri slik, posnetih s fotoaparatom Samsung Galaxy Camera (pomanjšane)Samsung Galaxy Camera galerija testnih fotografij

Zajem fotografij je na Galaxy Camera hiter in enostaven, Tudi iz spanja se naprava zbudi dovolj hitro, da ujamemo vse posebne trenutke. Všeč mi je tudi uporabniški vmesnik na zaslonu na dotik. V osnovi lahko izbiraš med tremi načini fotografiranja: Samodejno, Pameten in Strokovnjak.

Samodejni način poleg običajnega fotografiranja ponuja kar nekaj osnovnih filtrov (črno-belo, sepia ipd.), sicer pa fotoaparatu prepusti izbiro najboljših nastavitev. V Pametnem načinu izbiramo med programi za različne pogoje (npr. Makro, Pokrajina, Nočna slika ipd.), lahko pa posnamemo tudi panoramo, serijo fotografijo z možnostjo izbire najboljše ali rafalni posnetek. V načinu za Strokovnjake lahko, kot pričakovano, ročno nastavljamo zaslonko, svetlost in druge lastnosti. Tudi način za strokovnjake je izjemno preprost za uporabo in sproti ponuja dodatne razlage in navodila, ki še kako prav pridejo še učečim se "strokovnjakom". Galaxy Camera seveda omogoča tudi snemanje videa v HD ločljivosti, ki je povsem solidne kakovosti.

Pametni način snemanja na fotoaparatu Samsung Galaxy Camera

Možnosti pri pametnem načinu snemanja

Strokovni način snemanja na fotoaparatu Samsung Galaxy Camera

Način Strokovnjak z razlago za posamezno funkcijo

Najbolj zabavna pa je gotovo možnost slikanja z glasovnimi ukazi (potrebno jo je posebej vklopiti med nastavitvami kamere). Tako lahko praktično prostoročno posnamemo sliko z ukazom "Cheese", sprožimo "Timer", nastavimo sliko z ukazoma "Zoom In" in "Zoom out" in še par drugih možnosti. Zaznavanje zvoka vsaj doma deluje presenetljivo dobro (na prostem nisem želela strašiti mimoidočih z dretjem "Cheese!"), uporabno pa je verjetno predvsem pri avtoportretih, verjetno tudi za slikanje z rokavicami, ko do nekaterih funkcij zaradi zaslona na dotik ne pridemo.

Programska oprema: sodoben in prilagodljiv Android

Kot fotoaparat se torej Galaxy Camera ne uvršča v vrh svojega cenovnega razreda, vendar med optično boljšimi fotoaparati težko najdemo takega, ki bi bil tako preprost za uporabo in tako zelo dobro povezan z internetom kot Samsung Galaxy Camera. Fotoaparat namreč poganja (skoraj) najnovejša različica Androida 4.1 Jelly Bean. Seveda na manjka tudi  Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz, ki je prilagojen temu, da imamo vedno pri roki bližnjico za kamero.

Samsung Galaxy Camera v roki z Androidom

Poleg tega nas na napravi čaka paket aplikacij za lažje urejanje in deljenje slik. Preprost Samsungov urejevalnik fotografij in videov, Paper Artist za bolj kreativno obdelavo slik, Instagram za hipstersko slikanje kosila ter seveda Dropbox s 50 GB brezplačnega prostora v oblaku za dve leti. Zato pravzaprav ni nobene potrebe po priklopu Camere na računalnik s kablom. Posnameš fotografijo in bam! Čez manj kot minuto si jo lahko s pomočjo Dropboxa na namiznem računalniku že ogledaš v polnem sijaju.

Če v Camero vstaviš podatkovno SIM-kartico, lahko nalaganje fotk uporabljaš kjerkoli, sicer pa se to v povezavi z Dropboxom samodejno zgodi ob priklopu na omrežje WiFi. Če imaš kar nekaj fotk, lahko to traja malo dlje, a kaj, ko lahko v tem času odigraš par rund igrice Song Pop, odgovoriš na tisti zoprn mail šefa, pogledaš, kaj pravijo tvoji Facebook prijatelji in v aplikacijski trgovini Google Play najdeš še kakšno zanimivo aplikacijo. Če si naložiš Skype, lahko vmes še babico pokličeš in ji javiš, da bodo slike kmalu tudi na njenem Dropboxu. Ti pa svetujem, da pri nalaganju aplikacij ne pretiravaš, sicer ti bo na le 8 GB velikem notranjem pomnilniku prehitro zmanjkalo prostora za fotografije. No, seveda lahko prostor kadarkoli razširiš s spominskimi karticami.

Android aplikacije na Samsung Galaxy Camera

Zaradi Androida Galaxy Camera z vidika programske opreme tako skorajda nima omejitev. Zato se mi zdi zanimiva možnost za tiste, ki iz kakršnegakoli razloga še ne želite imeti pametnega telefona, bi pa vseeno občasno radi kdaj uporabili kakšno Android aplikacijo. Če imaš torej najnovejši oh in sploh Galaxy S III boš verjetno težko upravičil/a nakup Galaxy Camere, lahko pa jo za novo leto podariš boljši polovici ali staršem, ki še vztrajajo pri mobitelu iz pamtiveka, s katerim kaj več kot klicati in SMS-ati niti ne morejo. Edina ovira je to, da je zaradi velikosti verjetno ne bodo imeli vedno pri sebi v žepu, ki ga tako ali tako že zaseda mobitel.

Povzetek: dober, predvsem pa pameten fotoaparat

Fotoaparat Samsung Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera je še ena zanimiva hibridna naprava, ki bo poskušala najti svoje mestu na trgu različnih elektronskih igračk. Ne, kot fotoaparat ni najboljša, je pa gotovo najpametnejša. In vsaj zame je udobnost samodejnega prenosa preko Dropboxa kar precej vredna.

Gotovo to ni fotoaparat za profesionalne fotografe, je pa zanimiva možnost za tiste, ki slike radi delite preko spleta z uporabo različnih pametnih aplikacij. Dobro bi se znala obnesti kot družinska igračka, ki bo mladež zabavala z igricami med dolgimi vožnjami, celotni družini pa bo zaradi enostavne uporabe omogočila beleženje in deljenje vseh posebnih skupnih trenutkov.

Samsung Galaxy Camera je na voljo v Mobitelovi ponudbi in ponudbi Programa zvestobe SiOL.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
436
24. september 2013
Samsung Galaxy Camera - test na dlani
Android