Samsung Galaxy Nexus - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/PANO_20111220_104418.jpg

Upam si trditi, da je Samsung Galaxy Nexus eden od najbolj pričakovanih mobilnih telefonov to leto. Še bolj kot sama mobilna naprava je najbrž zaželen novi Android 4.0, Ice Cream Sandwich, ki poganja to pošast. Te zanima, kako je uporabljati najnovejši Nexus, ki se bohoti z zaslonom diagonale kar 11,81 cm (4,65") in z ločljivostjo 720p? Preberi si v spodnjem testu.

Specifikacije

  • deluje v omrežjih:
    • 2G (GPRS/EDGE)
    • 3G (HSDPA+)
  • procesor: dvojedrni, takta 1,2 GHz
  • delovni pomnilnik: 1 GB
  • notranji pomnilnik: 16 GB ali 32 GB (ni možnosti razširitve z microSD kartico)
  • zaslon: tipa Super AMOLED, velikosti 11,81 cm (4,65″) in ločljivosti 1280 x 720 slikovnih pik z gostoto 316 pik na palec
  • kamera: zadnja ima 5 MPx in LED bliskavico, sprednja ima 1,3 MPx, A-GPS
  • snemanje videa: zmožnost snemanja videa v HD kvaliteti 1080p pri 30 slikah na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, USB 2.0 host
  • ostalo: pospeškomer, digitalni kompas, barometer, senzor za bližino in svetlobo
  • baterija: Li-on 1750 mAh
  • OS: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
  • dimenzije: 135.5 x 67.9 x 8.9 mm
  • masa: 135 g

Strojna oprema

Ne vem, kakšen fetiš imajo proizvajalci mobilnih telefonov, da zadnje čase na trg pošiljajo napravez ogromnimi zasloni. Že pri Samsungu Galaxy Note sem se čudil, zakaj takšna velikost zaslona sploh obstaja, pri Galaxy Nexusu ni dosti drugače. Ne zatiskaj si oči, Galaxy Nexus je ogromen in težko ga boš upravljal samo z eno roko.

Industrijski dizajn Galaxy Nexusa spominja na njegovega predhodnika Nexusa S. Predstavljaj si, da so vzeli Nexusa S in nanj močno pritisnili z valjarjem za testo ... tako je nastal Galaxy Nexus. Oblika je prijetna, za odtenek zaobljen zaslon in ravno prav zaobljeni robovi, ki med držanjem ne režejo v dlan, za razliko od iPhona 4S.

Sprednja stran Galaxy Nexusa je seveda en sam zaslon in je tako steklena. Industrijski dizajn zadnje strani pa sledi ostalim mobilnim napravam iz Galaxy družine in je neprijetno plastičen. Poudariti pa je treba, da je plastika na zadnji strani Galaxy Nexusa veliko manj moteča kot tista na Galaxy Notu. Zadnja stran ni črna, temveč lepe, grafitno sive barve z vzorcem.

Pokrov baterije je tako tanek, da me zmeraj zmrazi, ko ga odstranim, saj imam občutek, da se bo zlomil. Vendar so Samsungovi inženirji vložili kar nekaj ur razvoja v zadnjo ploščico in trdijo, da za to ni strahu. Ob levi strani sta gumba za reguliranje glasnosti, na desni strani pa je gumb za vklop in izklop telefona. Slednje mi je nekoliko nadležno, saj sem na večini mobitelov navajen gumba za vklop in izklop na vrhu naprave.

Kljub svoji velikosti je Galaxy Nexus tanek. Na najtanjšem delu je debel komaj 8,9 mm. V notranjosti za tekoče delovanje skrbi dvojedrni procesor takta 1,2 GHz, ki ima nižjo frekvenco delovanja kot Galaxy Note, vendar mu to ne predstavlja nobene ovire. Galaxy Nexus ima tudi 1 GB delovnega pomnilnika in srčno upam, da bodo proizvajalci mobilnih telefonov to vzeli kot standard.

Glede notranjega pomnilnika je takole. Na voljo je 16 GB notranjega pomnilnika brez možnosti razširitve preko micro SD kartice. Se ti to zdi čudno? Tudi meni, vendar nisem našel odgovora zakaj je to tako. Baterija ima kapaciteto 1750 mAh, kar je v primerjavi z baterijo Galaxy Nota (2500 mAh) malo. Vendar spet naj te ne zavedejo številke, saj sem z baterijo čez dan prišel brez problema. To pomeni nekaj klicev, SMS sporočil, brskanja po internetu, poslušanja glasbe in igranja igric.

Zaslon

Zaslon na mobitelu Galaxy Nexus je posebna poslastica. Z velikostjo 11,81 cm (4,65") zagotovo ni med najmanjšimi zasloni na trgu, vendar tudi ne med največjimi. Je pa zagotovo med najlepšimi. Ponaša se z ločljivostjo 1280 x 720 slikovnih pik in z gostoto 316 pik na palec. Upam, da takšna ločljivost postane stalnica, ker je enostavno čudovita.

Barve so jasne, polne in ne preveč kontrastne. Posebnost Galaxy Nexusa je tudi ta, da so gumbe za upravljanje operacijskega sistema Android "vgradili" kar v zaslon. Zaradi tega se bo zagotovo zmanjšalo vračanje telefonov v garancijska popravila, saj so ti gumbi najbolj uporabljeni, po drugi strani pa imajo ti gumbi zdaj ob pritisku še lepo animacijo. Na dnu zaslona je tudi RGB LED lučka za obvestila, ki lahko utripa v poljubnih barvah. Na kratko povedano, obožujem zaslon Galaxy Nexusa.

Kamera

Zadnja kamera ima ločljivost 5 MPx, kar je bilo standardno leta 2009 in 2010. V letu 2011 smo namreč stestirali že kar nekaj telefonov s kamerami, ki so imeli ločljivost 8 MPx in več. A kot vedno pravim, skrivnost je v svetlobnem senzorju in lečah, ne pa številu slikovnih pik. Vendar, ali je tudi tokrat tako? Spodnje testne fotografije kažejo, da so ob primerni svetlobi in pogojih fotografije lahko čudovite.

Takoj, ko svetlobe ni, dobimo več črnine in veliko slabši rezultat kot pri Galaxy Notu ali iPhonu 4S. Dobra stran pa je, da fotografijo posname takoj. Tako hitrega zajema fotografije na mobilni napravi do danes še nisem izkusil. Tudi ostrenje je bliskovito hitro, ob pomanjkanju svetlobe pa se fotoaparat s tem precej muči.

Galaxy Nexus je zmožen snemati video z ločljivostjo 1080p in moram reči, da mu gre to dobro od rok. Edino, kar pogrešam, je stabilizacija slike med snemanjem, kot to lepo obvlada iPhone 4S. O kvaliteti posnetka se prepričaj v spodnjem videu.

Ima pa Galaxy Nexus tudi dve zelo dobrodošli novi funkciji. To sta Timelapse in Panorama. Pri funkciji Timelapse lahko nastavimo snemanje slike na 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 5 ali 10 sekund. Zelo uporabno za snemanje sončnih vzhodov, zahodov in podobno. Vendar dvomim, da boš nekje tako dolgo pustil/a precej vreden mobitel, saj lahko kmalu zamenja lastnika. Funkcija Panorama je meni osebno bolj uporabna, saj samo začneš s "snemanjem" in v horizontalni črti premikaš telefon od leve proti desni. Amaterski poizkus panorame si lahko ogledaš spodaj.

Programska oprema - Android 4.0

Bistvo Galaxy Nexusa ostaja od prvega Nexusa enako, ponuditi ultimativno Android izkušnjo brez drugih grafičnih vmesnikov. Predhodniki Androida 4.0 so bili kratko malo povedano grdi. Verjetno so ravno zato proizvajalci, kot sta HTC in Samsung, čezenj nalagali svoje preobleke. Android 4.0 Ice Cream Sandwich pa je popolnoma druga zgodba.

Android je postal lep. Kaj lep, osvoji lahko naslov za miss operacijskih sistemov. Osnovni uporabniški vmesnik so popolnoma preoblikovali in tako deluje zares čisto in minimalistično. Na domačem namizju so odstranili gumb, ki ti pokaže več možnosti, saj pričakujejo, da zdaj ne bo več toliko zmede z dodatnimi nastavitvami. V aplikacijah, kjer so dodatne nastavitve znotraj aplikacije, se ta gumb prikaže.

Preoblikovano je bilo skoraj vse, od Androidovega jedra, do domačega namizja, zaklenjenega zaslona, menijev, widgetov, prestavljanje med aplikacijami ... Zaklenjen zaslon odkleneš tako, da premakneš ikono v desno stran, če pa jo premakneš v levo stran, dobiš možnost takojšnjega fotografiranja. Kamere žal ne moreš uporabiti, če imaš nastavljeno odklepanje s PIN številko, z vzorcem ali s prepoznavo obraza.

Odklepanje s pomočjo prepoznave obraza je zelo zabavno, vendar te Android opozori, da je manj varno kot drugi dve opciji. Kadar je svetloba prava in uporabiš pravilno "grimaso", je odklepanje s pomočjo prepoznave obraza tako hitro, da sem bil res osupel. Ni pa mi uspelo odkleniti Nexusa z goljufanjem oziroma uporabo lastne fotografije.

Za odtenek je spremenjen tudi center z obvestili. S tem mislim na animacijo, ko počistiš vsa obvestila naenkrat in bližnjico do nastavitev. Na domačem namizju te bo pozdravila vrsta znanih ikon, ki jih poznaš že od prej, če uporabljaš Android, seveda. Všeč mi je tudi že prednastavljena ura. Ko odpremo vse aplikacije, se med njimi premikamo s premikom prsta levo in desno, kot naprimer v Samsungovem vmesniku TouchWiz. Tukaj imaš zdaj tudi na voljo zavihek Widgets in tako še lažje dostopaš do vseh možnih widgetov za tvoja namizja. V desnem zgornjem kotu se skriva bližnjica do Android Marketa.

Meni za nastavitve je bil prav tako popolnoma preoblikovan. Mislim, da boš zdaj lažje našel/a funkcijo, ki jo iščeš, saj je končno vse postavljeno smiselno. Še posebej pa mi je všeč novost Data Usage, s katero lahko poskrbiš, da nikoli več ne boš presegel/a limita prenosa podatkov.

Najbolj pomembna stvar pri vsem skupaj je, da premikanje med različnimi namizji, med različnimi meniji, poteka kot po maslu. Očitno so se Android razvijalci končno posvetili optimizaciji sistema dovolj časa in da zdaj to deluje hitro in tako kot mora. Resnično sem bil navdušen, kako hitro lahko z Galaxy Nexusom namestiš aplikacije. Tako hitre namestitve nisem videl še na nobenem Android mobitelu. Tekoče delajo tudi različne animacije, ki so prisotne ob različnih ukazih. Preprosto noro!

Zaključek

Samsung Galaxy Nexus je v tem trenutku najboljši Android telefon. Čeprav ima pomanjkljivosti pri strojni opremi, mislim da tekoče delovanje Androida 4.0 in novi "cukrčki", vse to odtehtajo. Oblika telefona čudovito paše v roko, mogoče je za odtenek prevelik, vendar je to odločitev za vsakega posebej. Kot sem že povedal, sem se v zaslon zaljubil in bi ga z veseljem uporabljal vsak dan.

Galaxy Nexus priporočam vsakemu, ki želi blazno hiter Android mobilni telefon in pri tem noče sklepati kompromisov. Če ti malo večji zaslon ne predstavlja problema, pa sploh hitro skoči ponj v najbližjo poslovalnico. Edina slaba stran tega telefona je kamera, ki pa konec koncev vseeno služi namenu in naredi tisto, kar mora. Mene je prepričal, pa tebe?

Cene in podrobnosti preveri na spletni strani Mobitel.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
943
24. september 2013
Samsung Galaxy Nexus - test na dlani
Android