Samsung Galaxy Note 10.1 – test na dlani

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/note5.png

Tožbe med Applom in Samsungov so vsaj zanimive, če ne celo tragikomične. Salomonska odločitev južnokorejskega sodišča ni naredila vtisa na ameriškega sodnika, ki se je odločil za zaščito domačega podjetja. Že tako gre Applu v nos operacijski sistem Android, za katerega trdijo, »da večje kraje intelektualne lastnine še niso doživeli«, potem pa po njihovem mnenju »eno« južnokorejsko podjetje še prekopira obliko njihove paradne tablice. 

Približno v tem času lanskega leta je Samsung predstavil Galaxy Tab 10.1, ki je bil, po mnenju nekaterih, rahlo podoben prvemu iPadu. Apple se je zganil in zahteval prepoved prodaje. Morda v tem grmu tiči eden izmed razlogov, zakaj je Samsung relativno hitro predstavil naslednika. Tej obliki sledi tudi trenutni vrh Samsungove ponudbe, Galaxy Note 10.1. 

 

Tehnični podatki

  

 • Procesor: štirijedrni v taktu 1,4 GHz (ARM Cortex A9)
 • Operacijski sistem: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich) nadgrajen z Samsungovim uporabniškim vmesnikom TouchWIZ.
 • Zadnja kamera: ločljivost 5 milijonov svetlobnih pik in ena LED bliskavica
 • Prednja kamera: ločljivost 1,9 milijonov svetlobnih pik
 • Zaslon: na dotik občutljivi kapacitivni zaslon PLS TFT velikosti 25,6 cm (10,1 palca) ločljivosti 1280 x 800 pik (149 pik na palec) in barvno globino 16 milijonov barv.
 • Pisalo: S.pen zmogljivosti zaznave 1024 nivojev pritiska (tehnologija induktivne zaznave dotika).
 • Pomnilnik: 16, 32 ali 64 GB, razširljiv z karticami microSD ter 2 GB pomnilnika tipa RAM.
 • Posebnosti: infrardeči oddajnik
 • Povezljivost: Wifi, bluetooth in večina tehnologij mobilnih omrežji (HSPA+).
 • Velikost naprave: 175,3 x 257,8 x 8,2 mm
 • Teža: 583 g
 • Baterija: 7000 mAh

Dobro oblikovanje, ki dopušča tudi bodoče izboljšave

Kakovost izdelave in oblikovanje te tablice sta primerna, a bi lahko bila še za stopničko boljša. Vseeno pa drži stara resnica, da imajo vsake oči "svojega malarja".

Primerno oblikovanje in kakovost materialov pomeni zgolj to, vsekakor pa oboje ne predstavlja presežka, ki bi postavil nove standarde v industriji. Kovinski je okvir okoli cele naprave, ki se na zadnji strani toliko odebeli, da so vanj vgradili objektiv kamere in LED bliskavico. Vse ostalo je iz tanke plastike, ki bo nekaterim vseč zaradi vpliva na razumno težo, motila pa bo ljubitelje masivnih materialov.  

Ergonomsko je pisalo dobro, kakovost izdelave pa bi lahko bila boljša.

Pisalo S-pen je ergonomsko dobro oblikovano, lahko kot »pero«, morda za odtenek prekratko, a na žalost »plastično«. Spominja bolj na pisalo, ki ga dobiš pri igrači, tabli za pisanje za male otroke, kot na kakovostno pisalo za zmogljiv tablični računalnik. So pa našli dobro mesto za njegovo ležišče – na hrbtni strani desnega spodnjega kota , prav tako pa je na dobrem mestu tudi položaj gumba na peresu. 

Položaj »gumbov« in ležišč za kartici je dober.

Ni pa vse slabo pri zunanjosti naprave. Presenetila me je nizka teža, zato je to tablico veliko lažje držati v eni roki, z drugo pa jo upravljati s pisalom (ali pa prstom), kot najnovejšo različico njenega največjega konkurenta. Robovi so lepo zaobljeni, zato vsaj ergonomija tablice ni slaba. Samsung je našel dovolj prostora in primerni mesti za ležišči kartic SIM in micro SD. Dobro sta postavljena gumba za vklop/izklop in glasnost (na zgornjem robu), ki jih tudi »na slepo« hitro najdemo s prstom ter prepoznamo, kateri je kateri. Pohvalim lahko tudi položaj zvočnikov (pod kovinsko prevleko z luknjicami), ki jih le težko med držanjem tablice prekrijemo z rokami in tako »zadušimo« zvok. 

Razlika se skriva v »drobovju«

Čeprav zaslon prikaže lepe barve in je glede na vse dovolj oster, je ločljivost opazno nižja kot pri iPad 3.

Dolgo ni bilo jasno, kateri procesor bo v produkcijski izvedbi tablice, saj je bil v prototip vgrajen enak procesor, kot ga ima tablica Tab2. Morda ni bil dovolj zmogljiv, kajti v končno različico je Samsung vgradil močnejši procesor Exynos 4 s štirimi jedri in taktom 1,4 GHz, 2 GB RAM-a in baterijo kapacitete 7000 mAh. 

Največja razlika v primerjavi s Tab-om 2 pa je pisalo S-pen. Gre za nekoliko drugačen način prepoznave dotika, kot smo ga vajeni, kar pri tej tablici pomeni, da sta v zaslon vgrajeni obe tehnologiji. Nam bolj običajna je kapacitivna tehnologija, ki prepozna koordinate dotika prsta, ne pa tudi na primer peresa, z izjemo, če to ni prevodno. Pero uporablja tako imenovano induktivno tehnologijo, ki zahteva vsaj malo razlage. Ne preveč zahtevne, da ne bom zašel pregloboko v tehnološke izraze. Zelo preprosto. 

V zaslonu (natančneje nekje v sendviču zaslonskih plasti) je dodatna plast z elektroniko, ki v okolico oddajo magnetne valove. V pisalu je pasivna elektronika, ki valove sprejeme, preoblikuje, valove, ki jih oddaja pisalo, pa sprejmejo tipala v omenjeni plasti in na njihovi podlagi izračunamo položaj peresa, kot pod katerim je »pritisnjen« na zaslon in tudi, s kakšno silo pritiska nanj. Samsungova tehnologija, ki so jo licencirali pri podjetju Wacom, menda prepozna 1024 nivojev pritiska. Strogo gledano da, vendar te zmogljivosti ne podpira ravno veliko aplikacij. Zanimiv učinek tehnologije je, da lahko premikamo kazalnik na zaslonu, na primer pri aplikaciji Adobe Touch, tudi tako, da premikamo pisalo po »zraku« nad zaslonom. Deluje pri oddaljenosti manjši od enega centimetra. Pohvaliti velja, da se pri izvleku peresa iz ležišča prikaže levi navpični meni, v katerem so vse aplikacije, ki ga podpirajo. Prav tako je tablica dovolj »pametna«, da v primeru,  ko je konica peresa na zaslonu, izključi delovanje druge na dotik občutljive tehnologije in zato lahko dlan položimo na zaslon, pa ne bomo ničesar »pokvarili«.  A le, ko delamo s peresom. Kadar ga ni v bližini zaslona, lahko tablico upravljamo tudi s prsti. 

Zaslon prikazuje lepe barve, ima dovolj širok vidni kot, o tem, kako se obnese na močni sončni svetlobi, ne bomo izgubljali besed, saj tu odpovedo vse tablice, vendar ima za današnje čase in to kategorijo izdelkov ločljivost zgolj 1280 x 800 pik. Ker je Apple že pred časom predstavil novega iPada z retina zaslonom, je imel Samsung dovolj časa, da bi v Nota vgradil zaslon večje ločljivosti, na primer 1920 x 1200 pik, a tega niso naredili. Problem ločljivosti zaslona ni tako nepomemben, kot bi morda mislili. To tablico je namreč Samsung namenil uporabnikom, ki snujejo vsebine, med njimi tudi grafičnim oblikovalcem in ti pogosto zahtevajo čim višjo ločljivost. Samsung se je po predstavitvi zadnjega iPada javno hvalili, da zanj tudi ločljivost 400 pik na palec »mala malica«, torej pričakujemo izboljšave v prihajajočih modelih. 

Več zaslonov?

Dobrodošla je možnost »prikaza« dveh aplikacij sočasno na zaslonu.

V sistemih MS Windows je običajno, da imamo na zaslonu sočasno odprtih več oken programov, tablicam pa je bila ta možnost do sedaj nedosegljiva. Note prinaša zanimivo funkcijo »več zaslonov«, ki zaslon razdeli na dva dela in eno aplikacijo odpre v levem, drugo pa v desnem delu. Pri tem nimamo popolnoma prostih rok, saj funkcijo trenutno podpira šest aplikacij - S Note, galerija, predvajalnik videov, spletni brskalnik, Polaris Office in klient elektronske pošte. Se pa funkcija pri tem na konča. Nad »dvojnim« zaslonom lahko odpremo še nekatere mini aplikacije (na primer računalo, predvajalnik glasbe in podobno), ki jih odpiramo prek menijske vrstice v spodnjem delu zaslona. Mesto, kjer so te aplikacije na zaslonu, lahko poljubno spreminjamo. Glede na to, kar sem opazil, število sočasno odprtih in na zaslonu vidnih aplikacij nima vpliva na zmogljivost delovanja, funkcija pa je dovolj zmogljiva za večino uporabnikov. 

Vseeno delovanje »sistema« ni vedno povsem tekoče, kot bi lahko pričakovali glede na njegove izvrstne strojne zmogljivosti. Še vedno pričakujemo androidno tablico, pri kateri bi bila popolnoma usklajena Googlov operacijski sistem in grafični uporabniški vmesnik proizvajalca naprave. Kljub procesorju s štirimi jedri je tudi pri tej tablici opaziti občasno krajše obotavljanje pri premikanju grafično bogatih spletnih strani gor in dol po oknu brskalnika. Prav tako bi lahko bil krajši, hitrejši preklop zaslona iz horizontalne v vertikalno postavitev in obratno. 

Gora bolj ali zanimivih dodatkov

Prepoznavanje matematičnih funkcij

V Note je vgrajenih veliko zanimivih funkcij, na primer zaznava obraza s prednjo kamero, ki smo jih že videli pri pametnem telefonu Samsung Galaxy S III. Omeniti velja, da je v Note že nameščena Adobova aplikacija Touch, ki je nekoliko prilagojena, da podpira pisalo S-pen. 

Najbolj so zanimive možnosti, ki jih prinaša to pisalo. Prepoznava pisane besede je nekoliko izboljšana, črke tablice prepozna, vsaj dokler gre za velike ali male tiskane, pri pisanih se to bolj ali manj zaplete. Najbolj opazna, morda tudi najbolj zaželena, je matematična funkcija (znotraj aplikacije S-note). S peresom na polje, ki ga ponudi aplikacija, zapišete matematično enačbo, na voljo imate možnost iskanja. Če tega izberemo, aplikacija zaslon takoj razdeli na dva dela in na drugem delu prikaže rezultate iskanja, ki jih zagotavlja spletni brskalnik Wolfram Alpha. 

Fotografiranje na hitro

Fotografije so kakovostne, a nič posebnega.

Fotografiranje s tablico pred obrazom krepko odstopa od fotografiranja s fotoaparatom ali mobilnikom.  Zadnja kamera je lahko uporabna za zajem fotografije za beležko in nato pisanje svojih idej neposredno nanjo. Čeprav ima kamera ločljivost 5 milijonov svetlobnih pik, ni »čudež« moderne tehnike. Zaznati je težave pri ostrenju (fokusiranju) slike, prav tako je moteča zakasnitev med pritiskom »gumba« za fotografiranje in dejanskim zajetjem posnetka. Ker Note nima zaslona HD razločljivosti, imamo lahko tudi občutek, da je posneta fotografija slabše kakovosti, kot je v resnici. Ločljivost fotografije je namreč 2560x1920 pik, zaslon tega ne doseže, zato nekoliko pokvari fotografijo, ki jo prikaže. Na splošno je fotografski del povprečen, kamera se kot večina njih sooča s težavami pri fotografiranju pri slabih svetlobnih razmerah. Podobno je tudi glede snemanja videa, ki je lahko ločljivosti 720p. Ker tablica nima stabilizacije slike, je posnet video največkrat »tresoč«. 

Koliko zdrži?

Vgrajeno ima baterijo s kapaciteto 7000 mAh. Enaka je tudi v Tabu 2, vendar ima ta dvojedrni procesor. Kolikšna je zato avtonomija? Recimo takole. Pri zmerni uporabi bi znala tablica zdržati tri dni, kar pomeni nekaj brskanja, udejstvovanja v družbenih omrežjih, kakšno fotografiranje in ne preveč predvajanja video posnetkov. Nemogoče pa je povedati, koliko bo zdržala v realnih scenarijih uporabe. Pričakovati je vsaj en delovni dan avtonomnosti, pri aktivni, resni in pogosti uporabi. Ker je baterija zmogljiva, potrebuje tudi svoj čas za polnitev.   

Za: 
 • S-pen in z njim združljive aplikacije
 • Infrardeči vmesnik (oddajnik) in aplikacija pametnega daljinca
 • Uporabniški vmesnik TouchWiz doda nekaj zanimivih možnosti

Proti: 

 • Premalo izrazito oblikovanje in povprečna kakovost izdelave
 • Občasne slabe zmogljivosti (zatikanje, zakasnitev)
 • Ločljivost zaslona bi lahko bila višja.
Samsung Galaxy Note 10.1 je že na voljo pri Mobitelu. Več na spletni strani

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1637
24. september 2013
Samsung Galaxy Note 10.1 – test na dlani
Android