Samsung Galaxy Note II - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Note_2-S_Pen-ustvarjalnost.jpg

Nekaj lahko z gotovostjo trdim: Samsung Galaxy Note ob prvem stiku nobenega ne pusti hladnega. Nova različica tega križanca med mobitelom in tablico je sedaj na voljo v še večji in in hitrejši različici. Kako se pa ta zverina obnese v praksi in komu je sploh namenjena?

Samsung Galaxy Note II v roki

Tehnične specifikacije

V tako veliko ohišje ni problem vključiti najboljših komponent, zato se Samsungu pri Galaxy Note II na tehničnem področju ni bilo potrebno držati nazaj:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSDPA)

 • procesor: štiri-jedrni 1,6 GHz Cortex-A9
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16/32/64 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 13,97 cm, 720 x 1280 pikslov, 267 ppi, 16 M barv, Super AMOLED HD, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera:8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha, sočasno snemanje HD videa in fotografij, stabilizator …
 • sprednja kamera: 1,9 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0,  NFC, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer
 • baterija: Li-Ion 3100 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1 (Jelly Bean), TouchWiz UI 4.0
 • dimenzije: 151,1 x 80,5 x 9,4 mm
 • masa: 183 g

Samsung Galaxy Note II je na voljo v dveh barvah: temno sivi (Titanium Gray) in beli (Marble White). Izbiramo lahko med tremi velikostnimi razredi, 16, 32 in 64 GB. Tokrat sem podrobneje spoznavala sivo različico.

Strojna oprema: priročna tablica ali ogromen mobitel

Glavna značilnost mobitela Galaxy Note II je nedvomno njegov ogromen, kar 5,5 palcev (13,97 cm) velik Super AMOLED HD zaslon. Le-ta na srečo ni le velik, ampak ponuja tudi prijetne barve in ostro sliko, ki so dobro izkaže tako pri branju kot pri ogledu multimedijskih vsebin. Pri ogledu videa me je tako prešinila misel, da bi lahko Note II postal tudi odlična mini televizija za v avto; zabava za zadnje sedeže zagotovljena!

Samsung Galaxy Note II

Obliko si je Note v prenovljeni različici sposodil kar od priljubljenega Galaxy S III z le manjšimi razlikami. Gumb za Domov je tako na mobitelu Note II zaradi ožjega spodnjega roba čisto pod zaslonom. Družbo mu, kot smo pri Samsungu že vajeni, ob strani delata kapacitivna gumb za Meni (levo) in Nazaj (desno), ki se osvetlita ob uporabi. Na levi stranici najdemo še fizični gumb za glasnost, na desni pa gumb za odklep/zaklep. Je pa seveda tudi novi Note izdelan iz tipične Samsungove plastike, o kateri so mnenja ponavadi deljena. Kljub plastičnemu ohišju ima Note II svojo težo v roki, všeč mi je tudi nova temno siva barva, ki deluje bolj nevtralno od temno modre na SGS3.

Je pa Galaxy Note II poseben član družine Galaxy, saj v desnem spodnjem kotu za ekranom skriva pisalo S Pen. Pisalo je enostavno vzeti iz vdolbine in ga pospraviti nazaj, ko ga ne potrebujemo več. Povsem odveč je skrb, da bi med vsakodnevno uporabo nehote padel ven - veliko bolj verjetno se mi zdi, da ga pozabimo na kakšni mizi. S Pen je prav tako izdelan iz plastike in ni med najbolj udobnimi pisali, a kljub temu lepo leži med prsti. Škoda je le, da poseben gumb, ki omogoča dodatne geste, ni bolj očiten. Pogosto se mi je namreč zgodilo, da se za pisalo za par krogov obrnila med prsti, preden sem našla stranico z gumbom. Pri sami zaznavi pisala na večje težave nisem naletela.

Samsung Galaxy Note II

Na splošno je Galaxy Note II solidno izdelan mobitel, ki je prijeten v roki, pri odločitvi za nakup pa bo gotovo glavno vprašanje njegova velikost. Priznam, da sem se ob klicih s to pošastjo na ušesih počutila nekoliko nerodno, a sodelavca z večjimi dlanmi to ni motilo. Po drugi strani je prijateljica z manjšimi dlanmi ob prvem srečanju Note II takoj krstila za tablico. Meja za preveliko je torej predvsem stvar okusa in velikosti dlani, zato ti predlagam, da Note II kar sam/a preiskusiš v svojih rokah in se odločiš na podlagi lastnih občutkov.

Lahko pa pohvalim baterijo, ki je navkljub testiranju zdržala skoraj dan in pol. Ob bolj zmerni uporabi bo verjetno lahko preživela tudi dva dni, kar je za velikana s tako velikim in svetlim zaslonom gotovo lep dosežek.

Samsung Galaxy Note II

Kamera: prijetno naravne slike

Dobro se je izkazala tudi 8 megapikselna kamera, sploh v dobrih svetlobnih pogojih (le-teh žal ta teden bi bilo toliko, kot bi si jih želeli). Spodaj si lahko ogledaš par primerov fotografij, ki so bile posnete z mobitelom Samsung Galaxy Note II z uporabo privzetih nastavitev.

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6, Slika 7, Slika 8

Kot se za tak mobitel spodobi, je zajem fotografij zelo hiter, ne manjkajo niti vse sodobne fotografske dobrote. Možnost snemanja HD videa, med katerim lahko posnamemo tudi fotografije, rafalni posnetki z izborom najboljšega, panorama, zaznavanje ljudi in nasmeškov, možnost deljenja fotografij s prijatelji, katerih obrazi so bili prepoznani in še marsikaj.

Programska oprema: hitra, odzivna naprava za ustvarjanje

Sedaj pa še tisto, kar te verjetno najbolj zanima: kako se ta pošast obnese pri dejanski uporabi? Note II namreč poganja (skoraj) najnovejša različica Androida 4.1, pri kateremu se vsekakor poznajo hitrostne izboljšave sistema. Seveda svoje prispevata tudi štiri-jedrni procesor in velik delovni pomnilnik, tako da se Note II brez težav in zatikanja spopade z vsemi aplikacijami. Tudi Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz z Nature UI deluje tekoče, tako da vse animacije in prehodi izgledajo popolnoma naravno.

In ker ima Note II tako zelo velik zaslon, si lahko omislimo tudi sočasno uporabo dveh aplikacij. V ta način vstopimo z daljšim pritiskom na tipko za Nazaj. Tako imaš lahko recimo na zgornjem delu zaslona odprt dokument, na spodnjem pa sestavljaš e-poštno sporočilo o dokumentu. No, verjetno to ni stvar, ki bi jo stalno uporabljali, a v določenih situacijah lahko pride prav in večinoma deluje solidno. Tudi tipkovnico lahko v tem načinu premaknemo na del zaslona, kjer nam ni v napoto. Prostora je na tem mobitelu vsekakor na pretek.

Ima pa velikost tudi svoje slabosti. Pri tako velikem mobitelu je npr. tipkanje lahko eden izmed problemov, sploh če to želimo početi z eno roko oziroma z enim palcem. Na srečo je Samsung na to pomislil in ponudil elegantno rešitev z nenavadnim imenom Enoročni postopek. V praksi to pomeni, da lahko uporabljamo skrčeno različico tipkovnice, ki je dejansko uporabna z eno roko. In to tako za levičarje kot za desničarje, saj z dotikom na puščico zamenjamo rob, ki se ga drži tipkovnica. Tudi pri uporabi tega načina je tipkovnica v ležečem načinu razširjena na celoten zaslon. Škoda je le, da je potrebno ta način posebej vklapljati v nastavitvah mobitela in ne po potrebi direktno na sami tipkovnici.

Sicer pa Note II ponuja tudi možnost vnosa besedila s priloženim pisalom S Pen. Zaznavanje črk deluje dokaj dobro, le črke w mi nikakor ni uspelo razumljivo napisati. Pisalo S Pen lahko seveda uporabimo tudi za risanje in za vsakodnevno uporabo telefona. Ko držimo gumb na pisalu, lahko namreč s posebnimi gestami simuliramo gumb za Nazaj, Meni ipd. Ta del ni ravno očiten, zato ti priporočam, da si vzameš par minut časa za sprehod skozi vodiče za S Pen. Seveda pa tudi vaja dela mojstra.

Kljub temu, da sem bila do pisala S Pen na začetku dokaj skeptična, se mu Galaxy Note II precej dobro prilagaja. Mobitel namreč zazna, kdaj odstranimo pisalo iz reže in nam takoj ponudi zaslon za "odkrivanje svoje notranje ustvarjalnosti". V praksi to pomeni, da imamo hiter dostop do tvorjenja beležk v Samsungovi aplikaciji S Note, ki ponuja praktično vse, kar potrebujemo pri ustvarjanju zapiskov.

Samsung Galaxy Note II in pisalo S Pen v praksi

Na mobitelu ne manjkajo tudi druge dobro znane Samsungove aplikacije, med katerimi mi je še posebej všeč S Planner za lažji pregled in uporabo koledarjev. Aplikacija Dropbox s 50 GB brezplačnega prostora poskrbi za enostavno izmenjavo datotek med različnimi napravami, dobro je poskrbljeno tudi za podporo multimedije, za krajšanje časa pa prav pride tudi priložena risarska aplikacija Paper Artist. Kot se za Android telefon spodobi, so dobro podprte tudi vse Googlove storitve: Gmail, Zemljevidi, aplikacijska trgovina Play in druge, Jelly Bean je na Note II prinesel tudi Googlov spletni brskalnik Chrome, s katerim bo še lažja sinhronizacija z zaznamki in zavihki na namiznem brskalniku Chrome.

Samsungova različica operacijskega sistema Android 4.1 Jelly Bean ima še to prednost, da lahko uporabljamo Lažji način z vrsto vtičnikov (widgetov oz. pripomočkov) za enostavno urejanje in dostop do priljubljenih kontaktov, programov in nastavitev na domačih zaslonih. Odlična možnost za manj izkušene uporabnike, bolj zahtevne uporabnike pa bo Note II navdušil predvsem s svojo zmogljivostjo in prilagodljivostjo.

Povzetek: ena naprava za ustvarjanje tisočih vsebin

Samsung Galaxy Note II se mi zdi odlična izbira za tiste, ki ste zelo mobilni in iščete eno samo napravo, s katero lahko tako kličete kot ustvarjate vsebine. Note II se zelo dobro izkaže v vlogi digitalne beležke, sploh za tiste, ki ste vajeni pisanja, risanja in skiciranja na roko. Tehnološke navdušence pa bo očaral s svojo hitrostjo in tekočim delovanjem.

Kaj torej je Galaxy Note II? Mobitel, tablica? Malo obojega. Ne bo za vsakega, a zdi se mi, da bo kljub temu našel svojo skupino navdušencev.

Samsung Galaxy Note II in pisalo S Pen
Samsung Galaxy Note II je že na voljo v Mobitelovi ponudbi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
427
24. september 2013
Samsung Galaxy Note II - test na dlani
Android