Samsung Galaxy Note - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/galaxy-note-mobitel-tehnik-9.jpg
Samsung Galaxy Note v Mobitelovi ponudbi

Spomnim se še časov, ko je bil Samsung skromno podjetje, ki je izdelovalo čisto navadne mobitele, z manjšimi zasloni, kot jih poznamo danes in z precej manj funkcijami. Nato se je Samsung odločil, da bodo začeli na svoje telefone nameščati Android in tako se je začelo. Najprej so bile velikosti zaslonov od  8,12 cm (3,2") do 9,4 cm (3,7"), zadnji dve leti pa so zasloni zrasli vse do 10,92 cm (4,3"), če ne štejemo tablic, ki so jih začeli izdelovati vmes. Prav tablice so najbrž krive, da se je Note znašel med nišama, saj ni ne mobitel in ne tablica. Prav to, da je nekje vmes, je velik izziv, saj ne vem s čim ga primerjati.

Samsung Galaxy Note se ponaša z zaslonom, velikim kar 13,46 cm (5,3"). Naj omenim, da je Samsung pred dvema letoma izdal tablični računalnik, ki je imel zaslon velik 17,78 cm (7"). Zaradi velikosti zaslona spletne strani označujejo Galaxy Note kot "phablet" (phone & tablet, imaš idejo za slovenski izraz?), saj je kot že omenjeno mešanica mobilnega telefona in tablice. Ugotavljanje o uporabnosti Galaxy Nota, ki jih je kar nekaj, bom prepustil tebi, dragi bralec/ka, zato le hitro preberi spodnji test. Po mojih izkušnjah in prejetih odzivih ljudi, ki so Nota zagledali, se zdi, da boš Galaxy Note v trenutku vzljubil/a ali pa se v tebi ne bo premaknilo nič. Kar pa je zagotovo, Nota zagotovo ne moreš spregledati.

Specifikacije

 • deluje v omrežjih:
  • 2G (GPRS/EDGE)
  • 3G (HSDPA+)
 • procesor: dvojedrni, takta 1,4 GHz
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB z možnostjo razširitve z microSD kartico (do 32 GB)
 • zaslon: tipa HD Super AMOLED, velikosti 13,46 cm(5,3") in ločljivosti 1280 x 800 slikovnih pik z gostoto 285 pik na palec
 • kamera: zadnja ima 8 MPx in LED bliskavico, sprednja ima 2 MPx, A-GPS
 • snemanje videa: zmožnost snemanja videa v HD kvaliteti 1080p pri 24 do 30 slikah na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, USB 2.0 host
 • ostalo: napredni procesor zvoka, pospeškomer, digitalni kompas, barometer, senzor za bližino in svetlobo
 • baterija: Li-on 2500 mAh
 • OS: Android 2.3 (Gingerbread) z vmesnikom TouchWiz
 • dimenzije: 146,85 x 82,95 x 9,65 mm
 • masa: 178 g

Strojna oprema

Samsung Galaxy Note je velik, naj se popravim, ogromen. To je seveda prva stvar, ki jo opaziš. Ko ga primeš v roke ugotoviš, da je dokaj lahek za svojo velikost, saj ima le 178 gramov, kar je le 13 gramov več od Motorole Milestone, ki je bil eden najtežjih testiranih mobitelov.

Sprednja stran Nota je popolnoma steklena, kar je logično, saj se zaslon razprostira skoraj do robov. Spredaj je plastičen samo gumb, čisto pri vrhu ekrana sta še slušalka in sprednja kamera. Robovi naprave so zaobljeni in tako lepo sede v dlan, kljub velikosti. Na levi strani se skrivata gumba za višanje in nižanje glasnosti. Na desni strani Nota je gumb za vklop in izklop naprave, isti gumb pa opravlja še funkcijo zaklepa zaslona.

Na spodnji strani je prvi mikrofon, microUSB vtič za polnjenje in S Pen. O slednjem več kasneje. Na zgornji strani se skriva drugi mikrofon, ki je odgovoren za prestrezanje šuma iz okolice in standardni 3,5 mm vtič za slušalke. Zadnja stran Nota skriva kamero ločljivosti 8 MPx, LED bliskavico in glasen zvočnik. Ker sta zadnja stran in rob iz plastike, celoten telefon deluje plastično, vendar je prav zaradi tega, kot je že bilo omenjeno, veliko lažji. Galaxy Note je zaradi svoje velikosti izjemno tanek in le za las debelejši od iPhona 4/4S, na spodnji fotografiji ga najdeš v sredini.

V drobovju se skriva pošasten dvojedrni procesor s taktom 1,4 GHz, ki skrbi za tekoče delovanje operacijskega sistema Android in nemoteno večopravilnost. Pri tem mu seveda pomaga tudi neverjetnih 1 GB delovnega pomnilnika. Spomnim se, da je moj prvi računalnik imel le 64 MB delovnega pomnilnika. Tudi prostora za aplikacije ne bo kar tako zmanjkalo, saj je Samsung temu namenil 16 GB notranjega pomnilnika.

Če ti pa slučajno notranji pomnilnik uspe zapolniti, ga lahko razširiš še z micro SD kartico velikosti do 32 GB. Za lažje upravljanje s tako velikim zaslonom je Samsung izumil čisto poseben kapacitivni stylus, ki se pospravi v dno telefona. Poimenovali so ga S Pen, vendar več o njegovi funkcionalnosti kasneje pri programski opremi.

Predlagam ti, da uporabljaš priložene slušalke, saj je klicanje brez njih včasih neudobno, poleg tega pa privlači tudi precej pogledov. Na spodnji fotografiji poglej mene, kako neumno izgledam, ko telefoniram.

Naj omenim še, da ima Samsung Galaxy Note vgrajen napredni procesor zvoka. Ta se odlično izkaže pri pogovorih, ki jih opravljaš v kakšni glasni družbi ali pa na koncertu. Sogovornik bo namreč slišal le tebe, zvokov iz ozadja pa ne. No, če želiš tvojemu prijatelju vseeno povedati, da si na koncertu, lahko funkcijo za tisti čas izklopiš. Sicer pa je privzeto vključena in deluje izvrstno.

Baterija ima kapaciteto 2500 mAh, kar je veliko v primerjavi z manjšimi mobilnimi telefoni. Kapaciteta seveda mora biti malo višja, saj je zaslon tako velik in porabi precej baterije. Ob normalni uporabi telefona (nekaj klicev, brskanje po internetu, pisanje beležk, igranje nekaj igric, ...) je baterija zdržala skozi dan. Zvečer je bila že precej prazna in je komaj čakala, da jo priključim v električno omrežje.

Zaslon

Zares impresivna stvar tega ogromnega pametnega (ne)telefona je zagotovo prav zaslon. Med svojimi vrstniki je z velikostjo 5,3" ali 13,46 cm največji. Ločljivost zaslona je visoka in sicer kar 1280 x 800 slikovnih pik. Takšno ločljivost npr. najdemo v leto ali dveh starih prenosnih računalnikih, celo iPhone 4S ima ločljivost "samo" 960 x 640 slikovnih pik, čeprav ima višjo gostoto slikovnih pik.

Zaslon je tipa HD super AMOLED in je prikazuje odlične sijoče in kristalne barve. Podrobnosti, ki jih lahko prikaže ta zaslon, so res impresivne. Zaslon Galaxy Nota je seveda kapacitiven in super odziven. Manjše probleme sem imel z odzivnostjo Samsungovega pisala, vendar je to najverjetneje pomanjkljivost slednjega, ki bi lahko bila rešena z nadgradnjo.

Kamera

Galaxy Note ima dve kameri, eno spredaj in eno zadaj. Sprednja kamera ima ločljivost 2 MPx in je namenjena videoklicem. Zadnja kamera ima ločljivost 8 MPx, tako kot kamera na iPhonu 4S. Žal sem ugotovil, da je kvaliteta fotografij nekoliko nižja kot na iPhonu 4S. Predvsem se slabše odreže v slabih svetlobnih pogojih. Vendar je kamera na Galaxy Notu še zmeraj boljša od kamer kakšnih cenejših mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android.

Note lahko snema video v HD ločljivosti 1080p pri 24 do 30 slikah na sekundo. Žal moram tudi tukaj povedati, da je kvaliteta zajema videa nekoliko nižja. Predvsem se opazi počasnejše ostrenje objektov ob premiku kamere in da nima stabilizatorja slike. Spet poudarjam, še zmeraj ima veliko boljšo kvaliteto od Android mobitelov, ki snemajo posnetke z ločljivostjo 720p, tako po ločljivosti kot dejanski kvaliteti slike.

Programska oprema in S Pen

Samsung Galaxy Note poganja operacijski sistem Android 2.3 (Gingerbread) z vmesnikom Touchwiz. Android 2.3 je za svoj čas že kar stara različica, saj je izšla decembra 2010, vendar najnovejša različica Ice Cream Sandwich ob začetku prodaje Nota pač še ni bila na voljo. Verjamem, da bo Samsung v prihodnjih mesecih poskrbel, da tudi Note dobi nadgradnjo Ice Cream Sandwich.

Galaxy Note je opremljen s posebnim pisalom imenovanim S Pen. Ta ni čisto navaden stylus, kot si ga mogoče vajen/a iz dlančnikov pred nekaj leti. S Pen je namreč opremljen z gumbom, s katerim lahko izvajaš določene operacije. Moja najljubša operacija je hiter zajem slike zaslona. Na pisalu držiš gumb, nato držiš pisalo na zaslonu, tako boš zajel sliko zaslona in odprl se bo urejavalnik slik. Na zajeto sliko zaslona lahko kaj napišeš, si zabeležiš in pošlješ prijatelju, na Facebook ali kam drugam.

Če držiš gumb na pisalu in dvakrat hitro tapneš po zaslonu, se ti odpre aplikacija za hitro beležko. S pisalom lahko tudi pišeš namesto tipkovnice, vendar ne pričakuj, da bo programska oprema prepoznala slovenščino. Zato raje piši kar s tipkovnico, kar zahvaljujoč ogromnemu zaslonu gre preprosto, celo v potretnem načinu. Spet drži gumb na pisalu in potegni v kateri koli aplikaciji od spodnjega proti zgornjemu robu zaslona in odprle se ti bodo možnosti aplikacije, ta gesta zamenja gumb "Menu".

Samsung je za Galaxy Note ustvaril tri posebne aplikacije, ki so na voljo samo zanj: S Memo, S Planner in S Choice. V aplikaciji S Memo si lahko zabeležiš hitre beležke in skice. Zanimivo je, kako se pisanje s priloženim pisalom občuti precej naravno. Potegi pisala so skoraj instantno vidni v aplikaciji S Memo, kar me je presenetilo. Aplikacija S Planner ali Mini dnevnik ti bo pomagala strniti tvoje vtise preteklega dne. V aplikaciji S Choice imaš na voljo kar nekaj aplikacij, prilagojenih posebej za Note, ki bodo olajšale tvoje delo ali pa samo skrajšale dolge minute čakanja.

Zaključek

Dejstvo je, da Galaxy Note ni namenjen običajnim mobilnim uporabnikom. Rekel bi, da cilja na poslovne uporabnike in vse, ki si želijo hitrega vnosa podatkov s priloženim pisalom in imajo radi malo večjo delovno površino. Zaslon mi je bil absolutno všeč, prevelik, odzivnost priloženega pisala pa lahko prepriča še takšnega skeptika. Predlagam, da si pred nakupom Galaxy Note ogledaš v katerem od Telekomovih centrov, da ne boš slučajno pozneje presenečen nad velikostjo.

Samsung Galaxy Note prihaja kmalu tudi k Mobitelu. Podrobnosti in cene sledijo v prihodnjih dneh.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
905
24. september 2013
Samsung Galaxy Note - test na dlani
Android