Samsung Galaxy S III Mini - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/SGS3mini-razlicni_pogledi.jpg

Ko se je začelo govoriti o Galaxy S III Mini, smo pričakovali, da bo Samsung vso mogočnost trenutno najzmogljivejšega Android mobitela preprosto zapakiral v manjšo ohišje. A vendarle ne gre za isto napravo v manjši različici. SGS3 Mini se je namreč na testu izkazal kot spodoben predstavnik srednjega razreda, ki navdušuje predvsem s priročnostjo in enostavno uporabo.

Samsung Galaxy S III Mini v roki

Tehnične specifikacije

Kljub temu, da Samsung Galaxy S III Mini ne tekmuje z največjimi in najbolj zmogljivimi Android mobiteli, ima na večini področij čisto spodobne tehnične lastnosti:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSDPA)

 • procesor: dvo-jedrni 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8/16 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 10,16 cm, 480 x 800 pikslov, 233 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha …
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: HD 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 1500 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1 (Jelly Bean), TouchWiz UI 4.0
 • dimenzije: 121,6 x 63 x 9,9 mm
 • masa: 111,5 g

Tako kot veliki brat, je tudi model Mini na voljo v dveh barvah (temno modri in beli), vendar le v dveh velikostih notranjega pomnilnika (8 in 16 GB). Tokrat sem podrobneje spoznavala belo različico z 8 GB pomnilnika.

Strojna oprema: priročen telefon za udobno uporabo z eno roko

Saj vem, da je med proizvajalci Android mobitelov strašno moderno tekmovanje na področju velikosti zaslonov. In če je bilo pred leti moderno imeti čim manjši mobitel, dandanes nekateri pametni telefoni izgledajo že napol tablice. Sama nad tem trendom nisem pretirano navdušena, zato me je Mini različica priljubljenega SGS3 očarala predvsem s svojo priročno obliko.

Samsung Galaxy S III Mini iz različnih strani

Galaxy S III Mini se da namreč udobno objeti z dlanjo ter ga uporabljati izključno z eno roko. Tako pri interakciji z aplikacijami kot pri pisanju na zaslonski tipkovnici. To je gotovo odlična novica za vse nas, ki nimamo ravno ogromnih dlani. Pri velikem bratu se mi je namreč (pre)hitro zgodilo, da me je mobitel prisilil v uporabo z obema rokama.

Sicer pa je oblika modela Mini zelo podobna velikemu Galaxy S III, a nekaj manjših razlik je vendarle moč opaziti. Model Mini je denimo kljub manjši obliki nekoliko debelejši, a vseeno lažji. Mini ima priključek za slušalke na desni strani zgoraj namesto na levi, nekoliko višje je pod zaslonom postavljen fizični gumb za domov.

Gumb za domov je na zelo udobnem položaju, le kovinski okvir deluje ob dotiku malce grobo (a to ni zares moteče). Tako kot pri velikem SGS3, delata fizičnemu gumbu za domov pod zaslonom družbo še dva kapacitivna gumba (levo Meni, desno Nazaj), ki se osvetljujeta po potrebi. Poleg tega ima SGS3 Mini še dva fizična gumba: gumb za glasnost na levi stranici in gumb za odklep/zaklep na desni.

Kot smo pri Samsungu vajeni, je ohišje narejeno iz plastike, a le-ta se v priročno majhni obliki še kar dobro obnese. Povsem soliden je tudi 4 palce (10,16 cm) velik Super AMOLED zaslon, čeprav je v primerjavi z velikim SGS3 ločljivost opazno manjša. SGS3 Mini ima namreč ločljivost "le" 233 ppi (veliki brat 306 ppi) ter matriko PenTile, zaradi česar so na zaslonu od pogledu ob blizu opazne posamezne slikovne točke. A to ni zares velika ovira pri normalni uporabi, saj je zaslon odziven, svetel, barve pa naravne.

Večjih presežkov ni tudi pri bateriji, saj mi je med testiranjem z raznoliko uporabo zdržala dober dan. Ob uporabi možnosti za varčevanje z baterijo in manj zahtevni rabi ti lahko verjetno uspe iztržiti tudi dva dni. Povsem primerljivo z ostalimi pametni telefoni na trgu torej.

Samsung Galaxy S III Mini

Kamera: spodobna kakovost

Samsung je pri modelu Mini nekoliko porezal tudi kakovost kamere. Glavna kamera je namreč 5 megapikslena, kar je običajno za pametne telefone srednjega razreda. Spodaj si lahko ogledaš nekaj primerov fotografij, posnetih z mobitelom SGS3 Mini, z uporabo privzetih nastavitev.

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6, Slika 7, Slika 8

Žal mi med testiranjem mobitela vreme ni bilo naklonjeno, zato so bile tudi zunanje fotografije posnete v slabših svetlobnih pogojih. V lepem sončnem vremenu bo kakovost verjetno opazno boljša. Na splošno se mi zdi kakovost fotografij povsem sprejemljiva za tovrsten mobitel. Dobra je tudi hitrost slikanja, seveda pa aplikacija za zajem fotografij ponuja še vrsto dodatnih možnosti tako za bolj izkušene kot za priložnostne fotografe. Z mobitelom lahko tako posnamemo tudi panoramo, serijo neprekinjenih posnetkov z izborom najboljše fotografije, s prijatelji enostavno delimo fotografije, na katerih so prepoznani njihovi obrazi in še marsikaj.

Mobitel seveda ponuja tudi zajem video posnetkov v HD ločljivosti 720p ter sprednjo VGA kamero, ki bo povsem zadostovala za video klice.

Programska oprema: Jelly Bean še bolj preprost za uporabo

Ima pa Samsung Galaxy S III Mini eno zelo pomembno značilnost: poganja ga najnovejša različica Androida 4.1 Jelly Bean, ki mu je Samsung dodal še par lastnih izboljšav za prijetnejšo uporabo. Tudi na modelu Mini tako najdemo uporabniški vmesnik TouchWiz z Nature UI, ki ponuja prijetno naravne zvoke in animacije.

Android 4.1 Jelly Bean na mobitelu Samsung Galaxy S III Mini

Na splošno SGS3 Mini deluje dokaj tekoče, le občasno se kje za milisekundo zatakne, kar se pozna predvsem pri grafično bolj zahtevnih aplikacijah (npr. 3D igre). Pri vsakodnevni uporabi to ne bo moteče, je pa veliki SGS3 nesporno veliko bolj odziven od mini bratca. No, primerjava tu morda ni ravno na mestu, saj gre pri običajnem modelu Galaxy S III navsezadnje za pravo hitrostno pošast, njegov bratec Mini pa je namenjen manj zahtevni uporabi.

In s tem pravzaprav ni nič narobe. SGS3 Mini je recimo dobra izbira za vse tiste, ki se še odločate za vstop v svet pametnih telefonov in za to ne želite zapraviti preveč denarja ali se vam preprosto z mobitelom ne da preveč ukvarjati. Samsung je namreč v okviru nadgradnje na Jelly Bean pripravil t.i. Lažji način uporabe, ki na domače zaslone doda widgete (vtičnike oz. pripomočke), ki poenostavijo dodajanje in urejanje priljubljenih stikov, programov in nastavitev. Zelo uporabno!

Lažji način na mobitelu Samsung Galaxy S III Mini

Dobro se obnesejo tudi Jelly Bean razširjenja obvestila, ki sedaj prikažejo več informacij in ponujajo več možnosti za interakcijo. Hkrati ne manjkajo tudi posebne Samsungove funkcije, ki smo jih prvič spoznali na Samsung Galaxy S III, kot je na primer možnost Smart stay, ki prepreči zaklep zaslona dokler mobitel zaznava, da ga gledamo (možnost je potrebno posebej vklopiti v nastavitvah) ter seveda razne Samsungove aplikacije. S Planer za lažje upravljanje s koledarji, Beležke, ChatON za izmenjavo sporočil, S Voice za glasovno upravljanje z mobitelom (slovenščina žal tu še ni podprta).

Za brskanje po spletu se lahko odločimo med dobrim starim Android brskalnikom ali Googlovim brskalnikom Chrome, ki omogoča, da imamo na namiznem računalniku oz. prenosniku in mobitelu odprte enake zavihke in dostop do skupnih zaznamkov. Seveda so na SGS3 Mini dobro podprte tudi preostale Googlove storitve; od pošte Gmail do Google Zemljevidov ter seveda prenosa aplikacij iz trgovine Google Play. Pa brez skrbi, kljub vsej pameti zna mobitel tudi telefonirati in pošiljati SMS-sporočila.

Povzetek: priročen, sodoben in cenovno ugoden

Samsung Galaxy S III in Samsung Galaxy S III Mini v roki

Samsung Galaxy S III Mini torej kljub imenu ni zgolj manjša različica Samsungovega paradnega konja v družini Android telefonov. Zato vsem tistim, ki iščete vrhunsko delovanje, še vedno toplo priporočam Minijevega večjega brata.

A to ne pomeni, da model Mini nima svojih adutov. Ravno nasprotno: navdušil bo tiste, ki vam je SGS3 enostavno prevelik in ki niti ne potrebujete moči štiri-jedrnega procesorja, vam je pa pomembna priročna oblika in enostavna uporaba. Samsung Galaxy S III Mini je vsekakor odličen mobitel srednjega cenovnega razreda, za katerega ni potrebno zapraviti celega premoženja. Ima pa še dodatno prednost, da lahko v normalno veliki obliki z nekaj kompromisi dobimo večino stvari, ki jih ponuja veliki SGS3.

Samsung Galaxy S III Mini bo na voljo tudi v Mobitelovi ponudbi, zato pozorno spremljaj našo Facebook stran in Twitter račun za najavo. Cene in pogoji nakupa bodo znani ob začetku prodaje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
426
24. september 2013
Samsung Galaxy S III Mini - test na dlani
Android