Samsung Galaxy S III - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/samsung-galaxy-s-3-v_roki.jpg

Verjetno ne bom pretiravala, če Samsung Galaxy S III označim kot enega najbolj pričakovanih Android telefonov leta, saj sta predhodnika po vsem svetu navdušila na milijone uporabnikov. Z najnovejšim paradnim konjem družine Galaxy sem preživela čudovit podaljšan vikend, zato te vabim, da si skupaj ogledava, kako se novi Galaxy obnese v praksi.

Samsung Galaxy S III od blizu

Tehnične specifikacije

Za vse ljubitelje številk si najprej poglejmo tehnične lastnosti telefona, med katerimi izstopa predvsem nov Samsungov procesor in ogromen zaslon.

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSPA+)

 • procesor: štiri-jedrni 1,4 GHz Cortex-A9
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16/32/64 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB)
 • zaslon: 12,2 cm, 720 x 1280 pikslov, 306 ppi, 16 M barv, HD Super AMOLED, Gorilla Glass 2
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, Zero Shutter Lag, zaznavanje obraza in nasmeha, stabilizator slike …
 • sprednja kamera: 1,9 MP, snemanje v HD 720p
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, barometer, kompas
 • baterija: Li-Ion 2100 mAh
 • Operacijski sistem: Android 4.0.4, TouchWiz UI 4.0
 • dimenzije: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
 • masa: 133 g

Telefon je na voljo v dveh barvah: temno modri (angl. pebble blue) in kremno beli (angl. marble white) in s tremi klasičnimi velikostmi notranjega pomnilnika (16, 32 ali 64 GB). Na tokratnem testu sem podrobneje spoznavala modro različico s 16 GB pomnilnika.

Strojna oprema: Galaxy S III zaznamuje velik zaslon

V trenutku, ko sem odprla elegantno temno modro škatlico, je mojo pozornost pritegnil neverjetno velik zaslon. Le-ta namreč po diagonali meri kar 12,2 cm (4,8 palca), kar je pol palca (dober centimeter) več od zaslona predhodnika Galaxy S II in pol palca manj od velikana med telefoni, Galaxy Note. Na srečo je Samsungu uspelo zmanjšali rob med zaslonom in ohišjem telefona in s tem vsaj nekoliko omejiti velikost telefona. Vseeno pa te velikost hitro prisili v dvo ročno uporabo telefona.

Samsung Galaxy S III v roki

Od ostalih članov družine se Galaxy S III loči tudi po bolj zaobljeni obliki in gladkem plastičnem ohišju. Zaradi tega se novi Galaxy odlično počuti v roki, modra različica pa pod različnimi koti res spreminja barvo kot kakšen kamenček. Nekaterim sicer nov videz ni všeč, ampak sama sem se ga po nekaj dnevih tako navadila, da se mi stari Galaxy S II sedaj zdi prav nerodno oglat in grob.

Kljub plastičnem ohišju je S III na otip prijeten, tanek in kakovostno izdelan. Pokrovček na zadnji strani, pod katerim se skriva snemljiva baterija in prostor za Micro-SIM ter spominsko microSD kartico, se trdno oprijema telefona. Telefon ima le tri fizične gumbe: sprednji gumb za domov (z dolgim pritiskom prikličemo tudi seznam zagnanih aplikacij, z dvo-klikom pa S Voice), na levi strani telefona najdemo gumb za glasnost, na desni pa, kot smo pri Samsungu že vajeni, gumb za vklop oz. zaklep telefona. Zgoraj najdemo še standardni priključek za slušalke, spodaj pa mikro-USB režo za polnjenje.

Samsung Galaxy S III podrobneje

Tipko za domov na dnu zaslona obdajata še dve kapacitivni tipki, na katerih se ikone prikažejo pri uporabi telefona. Na levi strani je tipka "Menu" za dostop do dodatnih možnosti v aplikacijah, desno pa tipka za nazaj. Zaradi nizkega položaja se mi je pri testiranju občasno zgodilo, da sem kakšno izmed tipk kdaj nehote pritisnila, vendar se to ni dogajalo prepogosto. Škoda le, da Samung menijske tipke ni zamenjal s tipko za prikaz nedavno uporabljenih aplikacij, saj najnovejša različica Androida meni za dodatne akcije podpira v akcijski vrstici aplikacij.

Med testiranjem sem na Twitterju že dobila par vprašanj glede kakovosti zaslona, saj se na blogih pojavljajo kritike glede uporabljene matrike PenTile, ki ne ponuja tako ostre slike, vendar je po drugi strani bolj trpežna in bateriji prijazna. Ali se to pozna na kakovosti pri vsakodnevni uporabi brez mikroskopa? Malenkost ja, zaslon na Galaxy S III res nima tolikšne gostote pikslov kot nekateri drugi telefoni na trgu. Ali je to moteče? Nikakor ne. Zaslon je vrhunski in ponuja čudovite barve, v primerjavi z Galaxy S II se mi zdi nekoliko bolj oster. Veliki zaslon S III se vsekakor odlično obnese pri gledanju video posnetkov in pri uporabi kamere.

V škatlici telefona najdeš poleg klasičnega USB polnilca tudi bele Samsung ušesne "in-ear" slušalke, ki so me navkljub nekoliko plastičnem videzu prijetno presenetile z bogatim zvokom. Za telefoniranje morda niso najbolj praktične, so pa odlične za poslušanje glasbe ali uživanje v filmčkih na velikem zaslonu. Zaradi tega si z Galaxy S III brez težav predstavljam ogled kakšnega filma in TV serije med potovanjem. Glavna ovira zna biti le baterija, ki mi je ob navadni uporabi zdržala približno dan in pol, kar je dokaj značilno za sodobne pametne telefone.

Galaxy S III sicer ponuja cel kup možnosti za varčevanje z baterijo, tako da ti morda uspe iztržiti še kaj več, če si se pripravljen odreči kateri izmed naprednih funkcij. Sicer pa bo za telefon na voljo tudi cel kup zanimivih dodatkov, od posebnega ovitka do pisala C-pen pa dodatkov za lažje predvajanje vsebin na različnih napravah.

Kamera: solidne slike, HD video

Vse pomembnejši del telefonov je tudi kamera, zato te pred nadaljevanjem vabim k ogledu par testnih fotografij in posnetkov, ki so bili narejeni z Galaxy S III v različnih okoliščinah z uporabo privzetih nastavitev.

Klikni za ogled slike v polni velikostiKlikni za ogled slike v polni velikostiKlikni za ogled slike v polni velikosti

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3

Na splošno me kakovost slik ni ravno impresionirala, saj je Galaxy S III obdržal 8 megapiksleno kamero, ki jo najdemo že na predhodniku. Za telefon so seveda slike čisto spodobne kakovosti, sploh tiste, ki sem jih posnela ob lepem vremenu. Solidna je tudi kakovost fotografij, posnetih s sprednjo 1,9 megapikselno kamero. Pri slikanju me je še najbolj navdušila hitrost zajema fotografij, saj so bile slike narejene takoj ob dotiku na sprožilec. Odlično za lovljenje posebnih trenutkov!

Dobro se je izkazala možnost snemanja HD videa v ločljivosti 1080p, sicer pa kamera na S III ponuja cel kup dodatnih funkcij za tiste, ki ste bolj fotografsko nadarjeni. Na voljo imamo recimo različne snemalne načine, ki vključujejo rafalno snemanje z možnostjo izbire najboljšega posnetka, slikanje panoram in HDR fotografij. Podprto je tudi zaznavanje obrazov in nasmeškov.

Programska oprema: Ice Cream Sandwich, TouchWiz in zvoki narave

Seveda pa je bistvo telefona v programski opremi. Samsung Galaxy S III poganja najnovejša različica operacijskega sistema Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich (ICS), ki solidno govori tudi slovensko. Zaradi pošastno hitrega procesorja ICS na Galaxy S III deluje brezhibno. Nobenega zatikanja ni pri premikanju med zasloni in uporabi raznovrstnih aplikacij, telefon tako ponavadi omejuje le hitrost internetne povezave. Seveda brezhibno delujejo tudi osnovne funkcije naprave - telefoniranje, SMS-anje, e-pošta, brskanje po spletu.

Samsung Galaxy S III z Android Ice Cream Sandwich

Kot pričakovano, je Android tokrat ovit v Samsungovo preobleko TouchWiz, ki je precej v ospredju. Na Galaxy S III tako žal ne najdemo nove Android pisave Roboto, a kljub temu so se nekateri moderni ICS poudarki prebili skozi TouchWiz. Prenovljen je denimo videz menija za dodatne možnosti v aplikacijah in stil zavihkov; a večina drugih elementov ostaja prepoznavno Samsungovskih. Če ti je bil TouchWiz do sedaj všeč, se boš torej na Galaxy S III počutil/a povsem domače.

ICS že sam po sebi prinaša cel kup novih uporabnih funkcij, na Galaxy S III pa najdemo še vrsto dodatnih izboljšav. Poudarek je na funkcijah, ki olajšajo vsakodnevno delo s telefonom. "Pametno opozorilo" te recimo ob dvigu telefona z mize z vibro nežno opozori na neodgovorjene klice ali neprebrana sporočila. Z "Neposrednim klicem" osebo, s katero si SMS-aš, enostavno pokličeš že s tem, da telefon prisloniš k ušesu. "Smart stay" pa poskrbi, da se ti zaslon ne zatemni, dokler telefon zazna gledanje obraza. Osebno me je navdušila tudi gesta za enostaven zajem zaslonske slike s potegom po zaslonu s stranskim delom dlani.

Različne nastavitve na Samsung Galaxy S III

Privzeto vse te funkcije niso vključene, zato se ti po splača pobrskati po nastavitvah in vklopiti tiste, ki se ti zdijo smiselne. Nekatere napredne funkcije, kot je denimo Smart stay, bodo dodatno obremenile baterijo, zato jih lahko uporabljaš le občasno. Telefon ponuja tudi poseben način delovanja za varčevanje z energijo, pri katerem se omeji delovanje procesorja, zmanjša potratnost zaslona in izklopijo haptične povratne informacije pri dotikih zaslona.

Sama pri testiranju sicer tega načina nisem uporabljala, saj so haptične povratne informacije z vibriranjem na Galaxy S III dejansko prijetne in koristne. Prav tako me je navdušil nov zvok tipkovnice, ki posnema trk kamenčkov. Ponavadi zvok tipk na Android telefonih takoj izklopim, tokrat sem ga z veseljem obdržala. Tudi sicer je tipkanje na S III zaradi velikega zaslona prijetno opravilo, ki ga dodatno olajša tudi pametno predvidevanje besed; seveda tudi v slovenščini.

Tipkovnica pa ni edin del telefona, ki me je očaral z naravnimi zvoki. Samsung je namreč navdih iz narave vključil na različne načine, najbolj opazno je gotovo odklepanje in zaklepanje telefona ob prijetnih zvokih vode. Zaslon za odklepanje namreč spominja na nekoč priljubljeno in sproščujočo aplikacijo Koi Pond (manjkajo le ribice). Priznam, da sem se kar nekajkrat zalotila ob igranju z zaslonom za odklepanjem, nad čemer je bil navdušen tudi moj maček. Naravno obarvane so tudi melodije za opozorila, zvonjenje in alarme, tako da bo tudi čivkanje telefona z Galaxy S III manj moteče.

Samsung se je potrudil tudi pri naboru dodatnih aplikacij. Največ pozornosti je gotovo deležna aplikacija S Voice, ki precej spominja na neko drugo virtualno asistentko. Pri testiranju se je S Voice dokaj dobro obnesel, prepoznava glasu je solidna, delovanje hitro. Všeč mi je bila predvsem bliskovito hitro odpiranje aplikacij na ukaz. Žal pa S Voice še ne govori slovensko, tako da je uporabnost za nas omejena.

S Voice na Samsung Galaxy S III

Za lažjo organizacijo in zapisovanje dobro poskrbita aplikaciji S Planner in S Memo, ki sta dobro znani uporabnikom Galaxy Note. Zanimivo funkcionalnost "Pop up play" ponuja Samsungov video predvajalnik, ki omogoča predvajanje posnetka v majhnem oknu med drugimi opravili. Na S III te recimo skok na Tehnika prav nič ne bo oviral med gledanjem videa.

Funkcija Pop up play na Samsung Galaxy S III

Na splošno je za multimedijske vsebine na Galaxy S III odlično poskrbljeno. Telefon se brez težav povezuje z medijskimi DLNA strežniki, s pomočjo aplikacije AllShare Play pa lahko dokaj enostavno predvajamo vsebine na Windows računalnikih.

Telefon ponuja tudi vrsto funkcij za lažjo izmenjavo vsebin z drugimi pametnimi telefoni. Za izmenjavo preko NFC lahko uporabimo Android Beam ali izboljšan Samsungov S Beam. Podprt je tudi standard WiFi Direct, Samsungov AllShare Cast pa omogoča deljenje zaslona v skupno rabo z drugimi napravami. Žal sem na testu imela le en Galaxy S III, tako da teh naprednih možnosti nisem še preiskusila, bodo pa gotovo uporabne, ko se bo novi Galaxy telefoni razširili med uporabnike.

Za programske nadgradnje Samsung sicer še vedno vztraja pri programu Kies, a v Trgovini Play lahko sedaj dobiš tudi brezplačno aplikacijo Kies Air, ki ti olajša upravljanje s telefonom kar preko spletnega brskalnika.

Možnosti za deljenje multimedije na Samsung Galaxy S III

Za dostop do fotografij sem sicer sama najraje uporabljala kar Dropbox, ki je privzeto nameščen na telefon in podpira možnost samodejnega nalaganja posnetih slik. Ob uporabi Dropboxa na Galaxy S III me je neizmerno razveselila tudi nadgradnja na kar 50 GB brezplačnega prostora, ki naj bi veljala za dve leti. Odlično darilo za Samsungove uporabnike!

Sicer pa lahko slike samodejno nalagaš tudi na družabno omrežje Google+, ki ima seveda z ICS na telefonu privzeto naloženo svojo aplikacijo in je odlično integriran v sistem. Na S III ne manjkajo tudi ostale Google storitve kot npr. iskanje, zemljevidi, YouTube in seveda Trgovina Play za prenos in nakup dodatnih aplikacij.

Povzetek: vrhunski telefon z vrsto dodatnih funkcij

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III me je po par dnevih uporabe uspešno očaral. Samsung se uspešno trudi, da tehnologijo postavi v ozadje, v ospredje pa se prebijajo funkcije, ki se prilagajajo vsakodnevni rabi telefona. Galaxy S III je vrhunski telefon, ki mu skorajda ne moremo nič očitati. Je hiter, odziven, prijeten na otip, prilagajati pa se zna tudi različnim tipom uporabnikov. Glavni faktor pri izbiri bo po moje ravno velikost naprave. Če le-ta zate ni ovira, se boš z Galaxy S III odlično počutil/a.

Če torej iščeš zmogljiv Android telefon, je Galaxy S III brez dvoma odlična izbira. Škoda je le, da kamera ni bila deležna večjih izboljšav. Za lastnike Galaxy S II sicer nadgradnja ni tako drastična, vsekakor pa S III predstavlja odlično možnost za vse tiste, ki imate Galaxy S prve generacije in se vam počasi izteka pogodba z operaterjem.

Samsung Galaxy S III bo kmalu na voljo tudi v Mobitelovi ponudbi, zato pozorno spremljaj našo Facebook stran in Twitter račun za najavo. Cene in pogoji nakupa bodo znani ob začetku prodaje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
352
24. september 2013
Samsung Galaxy S III - test na dlani
Android