Samsung Galaxy S20: Ali preskok v številki pomeni tudi nov tehnološki mejnik?

Marjan Kodelja 13. februar 2020 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/s20event-pirnat-feb20-hero.jpg

Na odgovor iz prve roke bomo morali še malo počakati, vsaj toliko, da novi mobiteli Samsungove premijske družine Galaxy S pridejo do nas. Vseeno pa smo lahko na včerajšnji uradni predstavitvi, ki je bila po besedah Samsungovih predstavnikov snemana kar z novimi mobiteli, videli kaj prinašajo na papirju.

Na težko pričakovanem Samsungovem dogodku Unpacked, ki že vrsto let ne le predstavlja najbolj vroče železo iz kovačije južnokorejskega tehnološkega giganta, ampak tudi odpira svežo sezono novosti na področju mobilne telefonije, je bilo kaj videti. Tehnološki zanesenjaki, ki to področje spremljate podrobneje, ste verjetno Samsungove novosti že zasledili v novicah v preteklih mesecih, saj so raznorazne fotografije naprav in njihove specifikacije redno »uhajale« na internet. Kljub temu pa se na uradni predstavitvi vedno najde še kakšen bombonček, ki privabi nasmešek odobravanja na usta še tako podučenega posameznika.

Samsung na svojem velikem včerajšnjem dogodku ni tratil časa, kot se je to znalo zgoditi v preteklosti. V akcijo je skočil že prvo minuto in takoj predstavil nov prepogljiv mobitel Galaxy Z Flip, takoj za njim pa še paradno serijo Galaxy S20 in brezžične slušalke Galaxy Buds+. Kar zajeten sveženj novih naprav. Goloboko v podrobnosti vseh čipov, ki poganjajo mobitele, tokrat niso šli, fokusirali so se namreč le na tiste najpomembnejše novosti, s katerimi bodo skušali tudi v tem letu ohraniti primat med proizvajalci mobitelov.

Serija Galaxy S20 dviga letvico na področju fotografije in snemanja

Najprej pod drobnogled vzemimo kar osrednjo napravo oziroma naprave predstavitve, mobitele serije Galaxy S20. Letos bodo Samsung v premijskem razredu zastopali trije modeli – Galaxy S20, Galaxy S20+ in Galaxy S20 Ultra. Slednji ima že privzeto podporo omrežju 5G, prva dva pa bo mogoče kupiti bodisi s podporo 5G ali brez nje.

Če začnemo pri poimenovanju, vidimo, da je Samsung od lanskoletnih modelov preskočil kar nekaj številk. Lanska serija je namreč nosila oznako S10. Kaj se je torej zgodilo s številkami od 11 do 19? Ne skrbite, niste zaspali za devet let. Pri največjem proizvajalcu mobitelov so se zgolj odločili, da številke poenotijo z aktualnim letom. Kot drugi razlog za drastičen preskok v številkah pa navajajo prehod na naslednjo generacijo naprav, pri katerih bo v ospredju povezljivost 5G.

 

Glede na to, da poimenovanja vseh njihovih serij veljajo za precejšnjo zmedo, je to morda celo korak v pravo smer za lažje pomnjenje. Upajmo, da se bodo tega recepta držali tudi pri drugih svojih serijah, v naslednjih korakih pa bi se morda lahko znebili še besedic plus in ultra.

Toda pustimo imena ob strani, konec koncev to ni nekaj, kar uporabnike pretirano zanima. Vsi trije omenjeni modeli imajo zelo podobne tehnične karakteristike, v ospredju katerih sta novi procesor Snapdragon 865 (mobiteli za ameriški trg) oziroma Exynos 990 (mobiteli za evropski trg) in seveda kamera. Ta je na predstavitvi ponovno požela največ vzdihov navdušenja. In to upravičeno. Galaxy S20 in S20+ imata enak osnovni »trojček«, ki obsega glavni objektiv ločljivosti 12 MP, ultra širokokotni objektiv ločljivosti 12 MP in teleobjektiv ločljivosti 64 MP z možnostjo 3-kratne optične povečave, S20+ pa temu naboru doda še četrto tipalo, namenjeno zaznavanju globine, ki pride prav pri portretnih fotografijah in 3D-skeniranju objektov.

S20 Ultra pa je tisti, ki vas s fotografskimi karakteristikami resnično sezuje. Opremljen je namreč z glavnim objektivom neverjetne ločljivosti 108 MP, ultra širokokotnim objektivom ločljivosti 12 MP, periskopsko zasnovanim teleobjektivom ločljivosti 48 MP in tipalom TOP 3D za boljše prebiranje globine. Ta kombinacija ne omogoča le zajemanja izjemno podrobnih in kristalno jasnih fotografij, ki so jih demonstrirali na predstavitvenem dogodku, ampak tudi 4-kratno optično povečavo, 10-kratno hibridno povečavo (kombinacija optike in programske opreme) brez izgube kakovosti ter kar 100-kratno digitalno povečavo, ki so jo pri Samsungu poimenovali kar vesoljska povečava (Space Zoom). S slednjo se lahko sicer pohvalita tudi modela S20 in S20+, vendar ta pri njima seže »le« do številke 30.

Kamera je bila sicer deležna še kar nekaj drugih omembe vrednih novosti. Med drugim je zdaj zmožna snemati videe v ločljivosti 8K, zanimiva možnost pa je tudi kratek 10-sekudni posnetek, iz katerega nato lahko kot statične fotografije izberete najboljše izseke. To bo še posebej prišlo prav, ko boste želeli zajeti fotografijo v kakšnem bolj dinamičnem scenariju, na primer v prometu ali pri igri z žogo. S tem vam ne bo več treba loviti točno določenega trenutka in nervozno pritiskati na sprožilec, temveč boste enostavno zajeli kratek posnetek in najboljše fotografije iz njega izbrali naknadno.

Trije modeli se sicer najopazneje razlikujejo v velikosti. Pri Galaxyju S20 diagonala zaslona meri 6,2 palca, pri Galaxyju S20+ 6,7 palca in pri Galaxyju S20 Ultra 6,9 palca. Vsi trije so sicer opremljeni z zasloni AMOLED s frekvenco osveževanja 120 Hz in premorejo kar 12 gigabajtov delovnega pomnilnika, s tem, da je pri modelu Ultra na razpolago tudi 16 gigabajtov delovnega pomnilnika. Prav tako so vsi odporni na vodo in prah po standardu IP68 ter imajo zelo spodobne baterije (4.000 mAh, 4.500 mAh in 5.000 mAh).

Uradna prodaja serije Galaxy S20 se bo pri nas začela 13. marca, na voljo pa bodo vsi trije modeli v različici s 128 gigabajti vgrajenega pomnilnika. Cene bodo naslednje:

 • Galaxy S20 – 732 evrov
 • Galaxy S20 (5G) – 816 evrov
 • Galaxy S20+ – 828 evrov
 • Galaxy S20+ (5G) – 912 evrov
 • Galaxy S20 Ultra (5G) – 1128 evrov

 • Galaxy Z Flip: biser v školjki

  Še pred omenjeno trojico, natančneje 14. februarja, torej na valentinovo, pa pride na trg (ne vemo, ali to vključuje tudi slovenski) še Samsungov nov prepogljiv mobitel Galaxy Z Flip. Ta nadaljuje zgodbo lanskoletnega Folda, katerega test si lahko preberete tukaj, le da jo malce obrne na glavo. Namreč, ne odpira se kot knjiga, ampak kot školjka, torej vertikalno. Po prikazanem ta morda ni zastavljen tako velikopotezno kot njegov predhodnik, saj ne ponuja dveh naprav v eni. Ena glavnih funkcionalnosti Folda je bila namreč ta, da je lahko služil tudi kot tablica. Njegov naslednik Flip pa je zgolj velik mobitel, ki ga lahko zložite in na ta način bolj priročno pospravite.

   

  Po karakteristikah je soroden obstoječim Samsungovim premijskim mobitelom, saj vsebuje procesor Snapdragon 855+, 8 gigabajtov delovnega pomnilnika, 256 gigabajtov vgrajenega pomnilnika in dvojno kamero s širokokotnim in ultra širokokotnim objektivom ločljivosti 12 MP. Seveda njegova srž ni v surovi tehnični zmogljivosti, ampak prepogljivem zaslonu, ki v razprtem stanju meri 6,7 palca. Ta je zasnovan na enak način kot pri Foldu, torej s kombinacijo stekla in plastike in se na sredini prepogiba navpično. Na tem mestu morda velja izpostaviti še napreden sistem tečajev, ki naj bi bil še bolj dodelan kot pri Foldu. Zlasti s stališča fizične varnosti, saj naj bi vseboval posebno zaščito, ki preprečuje vstop prahu in mikrodelcem, kar je bila velika težava prve različice Folda.

   

  Z Flip ima sicer zaslon tudi na zunanjem delu ohišja, vendar je ta zelo majhen in namenjen predvsem pregledu osnovnih informacij, torej številu zgrešenih klicev, obvestil in podobno. Kljub temu pa je vseeno zmožen prikazati tudi sliko pri zajemanju selfijev, čeprav je vprašanje, koliko vam bo pri svoji velikosti res v pomoč. Za konec naj omenimo še ceno, ki nas je na nek način presenetila v pozitivnem smislu. Medtem ko je cena Folda ob izidu znašala skoraj dva evrska tisočaka, se bo Z Flip začel prodajati pri žepu precej bolj prijaznih 1.380 dolarjih (približno 1.260 evrov). No, še vedno veliko, a morda manj, kot smo pričakovali. Res pa je tudi, da Fold ponuja večji zaslon. Mobitel naj bi bil na voljo tudi pri nas, vendar še ni znano kdaj in po kolikšni ceni.

  Galaxy Buds+

  Za konec je Samsung na velikem odru pokazal še drugo generacijo brezžičnih slušalk Galaxy Buds+. Te nosijo podoben dizajn kot predhodnice, znatnejše nadgradnje pa so bile deležne na tehničnem področju. Ponujajo še čistejši zvok, boljšo izolacijo pred zunanjim hrupom in daljšo avtonomijo baterije, ki zdaj znaša do 11 ur z enim polnilnim ciklom oziroma do 22 ur v kombinaciji s polnilnim ohišjem. Opremljene so z dvema zvočnikoma za poslušanje in tremi mikrofoni za opravljanje klicev, tako da bo komunikacija prek njih potekala še bolj razumljivo. Prav tako pa so kompatibilne z napravami iOS, torej z iPhoni in iPadi. Slušalke Galaxy Buds+ bodo v ZDA na voljo s 14. februarjem, zanje pa bo treba čez lužo odšteti 149 dolarjev (približno 136 evrov).

  Za slovenski trg podatkov o prodaji še nimamo, bodo pa slušalke dobili brezplačno vsi, ki bodo prednaročili Galaxy S20+ ali Galaxy S20 Ultra.

   

  Priprave na prihodnost 5G

  Poleg vseh predstavljenih naprav je Samsung na dogodku v San Franciscu javnosti poslal še eno jasno sporočilo. Pospešeno delajo na rešitvah 5G. Tega sicer niso predstavili v ločenem segmentu, so pa o njih veliko govorili praktično pri vseh izdelkih, ki si jih predstavili. Prve korake v to smer so naredili že lani z mobiteli, ki so nudili podporo omrežju 5G (Galaxy S10, Note 10, Note 10+, A90 in Galaxy Fold). V tem pri Samsungu vidijo eno svojih velik prednosti v primerjavi s konkurenco, saj Apple na primer sploh še ni predstavil mobitela s podporo 5G. Po podatkih analitskega podjetja Counterpoint Research so pri Samsungu do novembra 2019 prodali kar sedem milijonov mobitelov, ki podpirajo povezljivost 5G.

  Če upoštevamo, kakšen preskok v povezljivosti obljublja omrežje 5G, to morda niti ni tako presenetljivo. Med drugim naj bi omogočalo vožnjo avtonomnih vozil in »sporazumevanje« med njimi, robotske operacije v bolnišnicah in podobno. Poleg tega pa še aktualnejše zadeve za povprečnega smrtnika, kot je prenos celovečernega filma v manj kot 10 sekundah. Samsung zato ne počiva na lovorikah, ampak je hitro stopil v akcijo in začel polagati svoje temelje. Na področju razvoja aplikacij so zato med drugim sklenili partnerstva z drugimi tehnološkimi velikani, kot sta Google in Microsoft. Googlove rešitve jim bodo za začetek omogočale hiter prenos videoposnetkov v ločljivosti 8K na YouTube, z Microsoftom pa so se še bolj intenzivno lotili mobilnih iger, kjer želijo sčasoma povezati igralni izkušnji na mobitelu in sobni igralni konzoli, kot je Xbox. Cilj je, da mobitel spremenijo v t. i. streaming platformo, na kateri bo mogoče prek hitre povezave igrati igre, ki bodo v resnici tekle na konzoli doma v dnevni sobi.

   

  Prva rokavica je vržena

  Samsung je torej odprl novo sezono mobilne telefonije na zelo udaren način. Že kmalu pa verjetno lahko pričakujemo številne povratne žogice. To bi se moralo zgoditi že 24. februarja, ko naj bi se začel Svetovni kongres mobilne telefonije (MWC 2020), vendar pa je bil ta odpovedan zaradi potencialne širitve okužb s koronavirusom. Tako bo zdaj treba nekoliko počakati, da tehnološki velikani, kot so Huawei, LG, Sony in drugi, obelodanijo kdaj in kje bodo stresli svoje letošnje ase iz rokava.

  Andrej Pirnat

  Foto: Samsung


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  13. februar 2020
  5041
  13. februar 2020
  Samsung Galaxy S20: Ali preskok v številki pomeni tudi nov tehnološki mejnik?
  Android