Samsung Galaxy S4 bo večji, tanjši, lažji in pametnejši življenjski sopotnik

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_S4-camera.jpg

V New Yorku je Samsung na nenavadnem broadwayskem spektaklu predstavil enega izmed najbolj težko pričakovanih Android mobitelov letošnjega leta. Samsung Galaxy S IV ohranja obliko predhodnika, večji pa je zaslon in izboljšane glavne komponente. A veliko bolj zanimiva novost, že četrtega v seriji Galaxy S, bo mala vojska inovativnih funkcij, ki bodo mobitel naredile še pametnejši in prijaznejši.

Hitrejši, tanjši, z večjim zaslonom

Samsung Galaxy S IV torej ohranja plastično ohišje in mehke linije, ki jih je po navdihu narave v družino Galaxy vpeljal priljubljeni mobitel Samsung Galaxy S III. Je pa bila na predstavitvi izpostavljena trpežnost ohišja, ki bo za začetek na voljo v beli (White Frost) in črni (Black Mist) barvi. Zaslon je v prenovljeni različici zrasel za pol centimetra in sedaj v diagonalo meri celih 5 palcev (12,7 cm). Seveda gre za Super AMOLED zaslon v polni 1080p HD ločljivosti z resolucijo 1920 x 1080 in kar 441 ppi. Za trpežnost bo poskrbelo steklo Gorilla Glass 3. SGS4 bo seveda podpiral tudi 4G LTE omrežje za še hitrejši prenos podatkov.

Galaxy S IV bo imel različen procesor na različnih trgih; ena različica bo imela 1,9 GHz štiri-jedrni procesor, druga pa 1,6 GHz osem-jedrni procesor. Za tekoče delovanje bo poskrbel 2 GB velik delovni polnilnik, za aplikacije in različne multimedijske vsebine pa bomo imeli lahko izbirali med 16, 32 in 64 GB notranjega pomnilnika z možnostjo razširitve s spominsko kartico microSD. Poleg klasičnih senzorjev bo Galaxy S IV znal meriti tudi temperaturo in vlago ter zaznavati geste preko IR senzorja. Kljub večjemu zaslonu bo Galaxy S IV nekoliko tanjši od predhodnika, suh bo le 7,9 mm. In kljub večji, odstranljivi 2600 mAh baterije bo tehtal le 130 gramov.

Hkraten zajem z dvema kamerama, slike z zvokom

Izboljšana je seveda tudi kamera, ki bo v letošnjem modelu ponujala 13 MP, sprednja pa 2 MP. Unikatna novost je funkcija Dual Camera, s katero lahko hkrati zajemamo video in slik kar z obema kamerama na mobitelu. Prenovljena aplikacija za fotografiranje bo omogočala, da na enostaven način kombiniramo oba vira. Funkcijo dvojne kamere bomo lahko uporabljali tudi med video klici.

Poleg tega bo Galaxy S IV ponujal 12 različnih načinov snemanja. Med najbolj zanimivimi je gotovo način Drama Shot, ki v dinamičnih trenutkih združi celotno dogajanje v eno samo sliko. Sound & Shoot bo poskrbel zato, da bo fotografijam dodan zvok, kar naj bi spomine naredilo še bolj žive.

Če nas bo pri posneti fotografiji kaj zmotilo, bomo imeli na voljo tudi možnost pametnega brisanja objektov in ljudi. Funkcija Story Album pa nam bo samodejno predlagala izdelavo pametnih albumov na podlagi lokacije in časa. V določenih državah bo mogoče naročiti tudi tiskanje albumov kar z mobitela. Medijski center HomeSync, ki ga je Samsung predstavil že na letošnjem MWC, pa bo doma poskrbel za enostavno sinhronizacijo slik z mobitelom Galaxy S IV. Seveda bo odlično poskrbljeno za povezljivost s televizijami tudi na drugačne načine.

Pametnejši zaslon, lebdenje, glasovno upravljanje ...

Seveda Samsung ni pozabil tudi na izboljšave programske opreme, ki naj bi olajšale naše vsakodnevno življenje. Samsung Galaxy S IV bo poganjal trenutno najnovejši Android 4.2.2 Jelly Bean, ki ga je Samsung izdatno opremil z lastnimi inovativnimi funkcijami. Nekaj so jih že napovedovale govorice, a večino novosti je Samsungu le uspelo zadržati zase do današnje predstavitve.

Začnimo z že znanim. Kot napovedano, bo funkcija Smart pause poskrbela za pavziranje videa, če nas bo pri gledanju kaj zamotilo. Branje daljših strani bo še lažje s funkcijo Smart scroll, ki se bo brez dotikanja zaslona premikala po strani s prepoznavanjem tako pogleda kot nagibanja zapestja. Galaxy S IV bo s funkcijama Adapt Display in Adapt Sound poskrbel za prilagoditev tako zaslona kot zvoka glede na situacijo.

 

Zanimiva novost bo tudi možnost Air View za predogled vsebin z lebdenjem prsta nad zaslonom na dotik. Podobno funkcijo je že lani na mobitelu Xperia Sola predstavil Sony, vendar bo SGS4 edinstven tudi zaradi funkcije Air Gesture, ki bo s pomočjo IR senzorja prepoznavala geste, s katerimi bomo lahko upravljali z glasbo, sprejemali klice in se premikali po spletnih straneh. Samsung Galaxy S IV se bo pridružil tudi mobitelom na dotik, ki jih lahko uporabljamo v rokavicah.

Glede na azijsko poreklo ni čudno, da se je Samsung v Galaxy S IV odločil vključiti aplikacijo S Translator za enostavno in hitro prevajanje med devetimi večjimi jeziki (slovenščine seveda še ni med njimi), tako preko govora kot besedila. Možnost prevajanja bo vgrajena v različne aplikacije, kot je Samsungov ChatOn in e-pošta. Na poti bo uporabna tudi možnost S Voice Drive, ki olajša glasovno interakcijo med vožnjo avta, vključno z navigacijo. Z aplikacijo Samsung Optical Reader pa bo podprto tudi samodejno prepoznavanje besedil in QR kod.

Ker Samsung sam ponuja vse več vsebin, bodo le-te združene pod aplikacijo Samsung Hub. Poslovni uporabniki bodo veseli funkcije Samsung Knox, ki bo poskrbela za ločene in varno hrambo osebnih in službenih vsebin (podobno kot novi BlackBerry 10). Pri poslušanju glasbe bo funkcija Group Play poskrbela, da povežemo do 8 mobitelov in vsakega spremenimo v dodaten zvočnik; pri tem internetna povezava ni potrebna. Group Play podpira tudi večigralne igre in skupinsko deljenje slik.

Aplikacija S Health in zapestnica S Band, S View Cover

Vir: Engadget

In kot da vse te izboljšave za bolj udobno in zabavno uporabo mobitela ne bi bile dovolj, bo novi Galaxy S IV skrbel še za naše zdravje. Aplikacija S Health bo beležila korake, razdaljo in porabljene kalorije pri hoji, teku ali drugih aktivnostih. Aplikacijo bo možno za še bolj podrobno beleženje podatkov povezati z zapestnico S Band, ki precej spominja na Jawbone UP, pametno tehtnico in merilnikom srčnega utripa.

Da bo Galaxy S IV še bolj zaščiten med vsemi temi aktivnostmi, je Samsung na koncu predstavil še vrsto različnih barvitih ovitkov. Med temi je najbolj zanimivo pokrivalo za zaslon S View Cover, ki se prilega z magnetki. Poseben pa je zaradi odprtine, ki omogoča hiter pregled nad statusom telefona in odgovarjanje na klice brez snemanja pokrivala.

Samsung Galaxy S IV se predstavi, na trg prihaja konec aprila

Povzetek vseh novih funkcij si lahko ogledaš tudi v spodnjem predstavitvenem videu:

 

Samsung Galaxy S IV bo v roke uporabnikov začel prihajati konec aprila. Podprtih bo kar 155 držav in preko 300 mobilnih operaterjev, tako da je kar velika verjetnost, da se bo hitro znašel tudi v naših krajih. Pa še dobra novica za lastnike mobitelov Samsung Galaxy S III: novih funkcij, ki se ne zanašajo na strojne novosti, naj bi bili s programsko nadgradnjo v prihodnje deležni tudi predhodniki.

Vir: Samsung

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
483
4. oktober 2013
Samsung Galaxy S4 bo večji, tanjši, lažji in pametnejši življenjski sopotnik
Android