Samsung Galaxy S5 konec februarja?

Uroš Miklavčič 5. februar 2014
/PublishingImages/unpacked-5-hero.jpg

Samsung je na Twitterju objavil vabilo na dogodek Unpacked5, ki se bo zgodil 24. februarja 2014 ob v Barceloni. Glede na to, da Samsung nikoli ni uporabil številke ob najavi svojega Unpacked dogodka (na katerem pa je vedno prestavil kakšnega od paradnih konjev), lahko s kar visoko gotovostjo trdimo, da bodo na prvi dan Mobile World Congressa (Svetovnega mobilnega kongresa), v sklopu katerega bo potekal Unpacked 5, predstavili mobitel, ki bo nasledil Galaxy S4.

 

Celoten dogodek bo po vsej verjetnosti mogoče spremljati v živo prek njihovega YouTube kanala, kar je nakazano z URL-jem njihovega kanala na vabilu. Kar je morda najbolj zanimiva stvar, ki jo je možno razbrati iz vabila, pa je, da gre za Unpacked5 Episode 1. To nakazuje, da ima Samsung morda v rokavu več kot samo enega asa, a kaj točno naj bi to pomenilo, lahko le špekuliramo.

Galaxy S5

Zanimivo je, da do danes nismo naleteli še na nobeno sliko, na kateri bi bil Galaxy S5. Očitno Samsungu uspeva to, kar zadnje čase Applu ne. Je pa pred nami še dolg mesec in skoraj prepričan sem, da bomo uzrli tudi kakšno sliko, na kateri bo S5, še preden bo uradno predstavljen.

Strojna oprema

Kar se šušlja in je prišlo po neuradnih kanalih, pa so nekatere specifikacije. Spodaj so navedene največkrat omenjene.

  • Zaslon: 5,2 oz. 5,25 inča (13,21 oz. 13,33 cm) diagonale z ločljivostjo 1440 px × 2560 px
  • Procesor: 2,5 GHz Snapdragon nabor ali pa Samsungov lastni 64-bitni Exynos nabor s frekvenco 2 GHz (odvisno od regije, kjer se bo mobitel prodajal)
  • Pomnilnik: 3 GB sistemskega in 32/64/128 GB prostora za shranjevanje
  • Baterija: 3.200 mAh
  • Kamera: 16 MP
  • Kovinsko ohišje

Prav zadnji podatek me navdaja z največ navdušenja, saj bo morda Samsung končno odpravil tisto pomanjkljivost, ki mu je bila vedno očitana - ceneno plastiko bodo končno nadomestili s kakovostnejšimi materiali. To je tudi edini pravi korak, saj za napravo, za katero plačamo visoke zneske, pričakujemo, da bo narejena iz kakovostnih materialov.

Velikost zaslona je nekoliko zaskrbljujoča, saj mobiteli nad 5 palci postanejo že nevzdržno veliki. Bomo videli, kako bo dejansko velik.

 

Obstaja tudi nekoliko manjša možnost, da bo Galaxy S5 oblikovno sledil smernicam, ki jih je zastavil Note 3. Tam smo videli umetno usnje z umetnimi šivi in kromirano plastiko. Ne tako »premium«, kot bi si želel, in upam, da Samsung tokrat končno uporabi kovino.

Programska oprema

Na letošnjem CES-u je Samsung predstavil nov uporabniški vmesnik, imenovan Magazine UX, ki naj bi nadomestil ali pa vsaj dopolnil trenutni TouchWiz. Če bomo to dejansko videli na S5, pa je pod velikim vprašajem, vse odkar sta Samsung in Google, v senci prodaje Motorole Lenovu, sklenila dogovor, da Samsung ne bo več tako intenzivno posegal v izgled in delovanje Androida.

 

Ščepec soli

Upoštevajte, da so to le govorice, ki se bodo verjetno skozi mesec le še stopnjevale. Za točne podatke bo pač treba počakati na uradno predstavitev. Slednja je verjetno še najbolj verjeten del tega zapisa, saj so namigi preveč očitni, da to ne bi bilo res.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. februar 2014
1954
12. februar 2014
Samsung Galaxy S5 konec februarja?
Android