Samsung Galaxy Tab 2 10.1 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Tab_2-10_1-v_roki.jpg

Tokrat se je v mojih rokah znašla tablica Samsung Galaxy Tab 2 10.1. Huh, zabavno ime, kajne? 10.1 seveda pomeni, da gre za tablico z 10,1 palčnim oz. 25,65 cm velikim zaslonom, dvojka pa namiguje na novo generacijo klasičnih Galaxy tablic družine Tab. Te zanima, kako se tablica obnese v praksi?

Tablica Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Tehnične specifikacije

Za vse ljubitelje števil si najprej poglejmo, kako Galaxy Tab 2 10.1 izgleda na papirju:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSDPA)

 • procesor: dvo-jedrni 1 GHz Cortex-A9
 • delovni pomnilnik: 1 GB RAM
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 25,65 cm, 1280 x 800, 149 ppi, 16 M barv, PLS TFT kapacitiven, Gorilla Glass
 • glavna kamera: 3 MP
 • snemanje videa: 720p
 • sprednja kamera: VGA
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 3.0
 • baterija: Li-Po 7000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich (nadgradnja na 4.1 prihaja)
 • dimenzije: 256,6 x 175,3 x 9,7 mm
 • masa: 588 g

Strojna oprema: prijeten v roki, odlični zvočniki

Tablica Samsung Galaxy Tab 2 10.1 - podrobnosti

Pri tablici Galaxy Note 10.1, ki smo jo že testirali na Tehniku, mi čisto iskreno ni preveč všeč Samsungovo plastično ohišje, ki na določenim mestih celo malo škripa. Me je pa zato Galaxy Tab 2 10.1 prijetno presenetil, saj kljub plastičnemu ohišju deluje nekoliko bolje izdelan. Zadnji del tablice je odet v mat sivo plastiko, na kateri se prstni odtisi ne poznajo in ki je zelo prijetna na otip. Ko bi le Samsung to uporabljal še na kakšnih drugih napravah!

Na sprednji strani je seveda najbolj opazen velik in barvit zaslon. Le-ta sicer nima tako visoke ločljivosti kot npr. novi iPad, pa vendar se to pri navadni uporabi ne pozna. Na Galaxy Tab 2 10.1 je tako pravi užitek gledati HD video posnetke in filme.

Precej zaslug za to imajo stereo zvočniki, ki obdajajo zaslon na zgornji polovici. Nek oblikovalski dosežek sicer niso, ampak se povsem odkupijo z glasnostjo in položajem, ki omogoča, da tudi med držanjem tablice z rokami ne prekrivamo zvočnike. Sicer pa ima tablica okoli zaslona dovolj velik rob, da med držanjem tablice ni težav z nezaželenimi dotiki zaslona.

Gledanje videa na tablici Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Na zgornji stranici tablice najdemo področje za fizične gumbe in vhode. Od leve proti desni se tako zvrstijo gumb za zaklepanje, gumb za glasnost, reža za spominsko kartico, avdio vhod ter reža za SIM-kartico. Reži za spominsko in SIM-kartico imata seveda zaščitno pokrivalo, ki ga je enostavno odpirati in zapirati. Na spodnji stranici tablice najdemo le še Samsungovo režo za polnjenje.

Preostale stranice nič ne prekinja, kar skupaj s Samsungovim logotipom pod zaslonom kaže na to, da si je Samsung zamislil uporabo tablice predvsem v ležečem položaju, z držanjem ob obeh stranicah. Tudi gumb za glasnost je temu podrejen, kar ima ob pokončnem držanju nepričakovano posledico. Ob pritisku na gor se namreč glasnost zmanjša, ob pritisku na dol pa se poveča. Ja, malce vaje je potrebno, da se na to navadiš.

Zgoraj na sredini zadnje strani najdemo še 3 megapikselno kamero, ki dela spodobne slike, presežkov pa seveda na moremo pričakovati. Spodaj si lahko ogledaš par primerov slik, posnetih s tablico z uporabo privzetih nastavitev (Slika 1 in Slika 2 v polni velikosti). Tablica ima še sprednjo, VGA kamero za video klice.

Primer slik na tablici Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (pomanjšano)

Na splošno je s strojnega vidika Samsung Galaxy Tab 2 10.1 prijetna naprava. Zaradi velikega zaslona ga verjetno z eno roko ne bomo uporabljali, ko tablico primemo z obema rokama, pa je teža ravno pravšnja. Baterija se tudi drži kar dobro, par dni ob zmerni uporabi. Ob intenzivni rabi Samsung obljublja okoli 9 ur neprekinjene rabe.

Tablica Samsung Galaxy Tab 2 10.1 v roki v pokončnem položaju

Programska oprema: nadgradnja na Jelly Bean se še čaka

V času testiranja je Galaxy Tab 2 10.1 še poganjal Android različice 4.0.3 Ice Cream Sandwich, čeprav so nadgranjo na 4.1 Jelly Bean ponekod že dobili. Kot se za Samsungovo napravo spodobi, je seveda Android na Tabu 2 olepšan (no, stvar okusa) s Samsungovim uporabniškim vmesnikom TouchWiz UI.

Domači zasloni na tablici Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Za tiste, ki Android že poznate, večjih presenečenj torej ne bo. Tablica ponuja do največ 7 domačih zaslonov, na katere lahko razvrstimo bližnjice do aplikacij ter pripomočke (widgete) za lažji dostop do funkcionalnosti aplikacij. Virtualne navigacijske tipke (nazaj, domov, upravitelj opravil in tipko za zajem posnetka zaslona) se ne glede na orientacijo tablice nahajajo v spodnjem levem kotu, v spodnjem desnem kotu pa najdemo uro, podatke o signalu, stanju baterije in druga sistemska opozorila. Z dotikom na ta del prikličemo podrobnosti o obvestilih in bližnjice do raznih nastavitev naprave.

Na sredini spodnje strani najdemo še puščico, ki odpira predal z mini aplikacijami. Mini aplikacije kot je npr. kalkulator, pregledovalnik e-pošte ali koledarja in druge lahko tako uporabljamo kar čez trenutno aplikacijo. Naenkrat lahko na zaslon dodamo poljubno število mini aplikacij, vendar ti to prakso odsvetujem, saj preveč aplikacij naenkrat preverjeno precej upočasni sistem.

Aplikacije na tablici Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Na splošno se sicer Galaxy Tab 2 10.1 ne more ravno pohvaliti s svetlobno (ali kakšno drugo) hitrostjo delovanja, kot recimo super telefon Samsung Galaxy S III. Saj ne, da je tablica počasna, ampak ob pomikanju med zasloni se včasih pojavijo zamiki, aplikacije si tudi vzamejo par sekund za globok vdih pred zagonom. Pri navadni uporabi to ne bo moteče, a vseeno je škoda, da zadeva ni hitrejša.

Je pa vsekakor Tab 2 10.1 odlična naprava za branje in gledanje vsebin. Za ustvarjanje ponuja tudi dovolj prostora, čeprav se je potrebno na virtualno tipkovnico malce navaditi. Tudi priporočila pri pisanju so mi bila večkrat v napoto kot v pomoč. Za tiste, ki iščete tablico, spremljevalko za sestanke in razno delo, je mogoče zato boljša izbira Samsung Galaxy Note 10.1, ki ponuja še možnost vnosa s pisalom S-Pen.

Sicer pa na tablici Galaxy Tab 2 10.1 najdemo vse pričakovane aplikacije. Samsungove aplikacije za organizacijo (S Planner, Beležka, ChatON), pisarniški paket Polaris Office in seveda široko paleto Googlovih aplikacij (Gmail, Zemljevidi, YouTube, aplikacijska trgovina Google Play).

Najbolj zanimiva možnost tablice pa je to, da jo lahko uporabiš tudi kot nadomestek pametnega telefona. Če ti SIM-kartica to omogoča, lahko namreč kar na tablici kličeš in pošiljaš SMS-sporočila. Med glasovnimi klici ti seveda priporočam uporabo slušalk z mikrofonom (žal le-te niso priložene paketu), razen če nimaš zares, zares velikih ušes. No, če smo čisto iskreni, bo SIM-kartica bolj prav prišla za povezovanje s spletom kjerkoli pač si. Mogoče pa ti ta funkcionalnost pride prav, ko ti na pametnem telefonu zmanjka baterije, saj se lahko Tab 2 v trenutku prelevi v začasni mobitel.

Povzetek: prijetna multimedijska naprava

Tablica Samsung Galaxy Tab 2 10.1 v roki

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 je povsem spodobna multimedijska naprava za lažje brskanje po spletu ali prebiranje e-pošte. Še bolj pa zaradi velikega zaslona in glasnih sprednjih zvočnikov zablesti med gledanjem HD video vsebin. Je tudi prijetna v roki, zato mislim, da bo svoje mesto našla v marsikateri dnevni sobi za popestritev lenobnih večerov na kavču.

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 je na voljo v Mobitelovi ponudbi in ponudbi Programa zvestobe SiOL.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
433
24. september 2013
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 - test na dlani
Android