Samsung  Gear VR in Project Beyond

Alenka Selčan 20. november 2014
/PublishingImages/gear-vr-beyond-hero.jpg

Te dni je ljubitelje navidezne resničnosti znova vznemirila novica, da Samsung v začetku decembra na razvijalski trg pošilja svojo inovatorsko različico Samsung Gear VR, napravo, ki so jo najavili že septembra. Gre za naglavni set, ki v zasnovi spominja na Google Cardboard, tisto kartonasto darilce, ki so ga bili deležni obiskovalci letošnje Googlove konference in s katerim so svoj pametni mobitel v trenutku spremenili v napravo navidezne resničnosti.

 

No, seveda Samsungu ni do tega, da bi v Googlovi maniri skoraj zastonj delil nek papirnat diy set, zato se je povezal z Oculus VR, zastavonošo navidezne resničnosti tretjega tisočletja. Skupaj so ustvarili nekaj, kar se bo prodajalo med 200 in 250 ameriškimi dolarji in tako napolnilo božično nogavičko marsikaterega bogatega geeka, ki bo z Oculusovim orodjem lahko razvijal nove virtualne aplikacije. No, zadeva niti ni poceni, če pomislimo, da je namenjena le razvijalcem in da deluje zgolj z Galaxyjem Note 4 in zunanjo kontrolno ploščo, pri čemer slušalk raje sploh ne omenjam.

Da bodo končni uporabniki naprave Gear VR imeli kaj gledati, je Samsung v isti sapi najavil še Project Beyond, posebno kamero za 3D-snemanje in kreiranje novih pokrajin virtualne realnosti. Kamero naj bi sestavljalo kar šestnajst posamičnih HD-kamer, ki lahko skupaj zajamejo kar 25 GB podatkov na sekundo.

 

Samsung še ni omenil točnega datuma, ko bo Project Beyond mogoče kupiti, po govoricah sodeč pa lahko takšno kamero z izboljšanim Gear VR pričakujemo enkrat prihodnje leto.

Ob takšnih vpogledih v svet navidezne resničnosti se poraja vprašanje, ali bo v prihodnosti sploh še smiselno zapustiti posteljo. Verjetno se bo na račun navidezne resničnosti marsikdo odrekel eksotičnim počitnicam v krajih, kjer se plazijo kače in težijo nadležni insekti. Zavoljo navidezne resničnosti se znajo spremeniti tudi načini dela v marsikaterem poklicu. Si lahko zamislite, kako bo s takšnimi in podobnimi seti arhitektom sestavljati hiše ali pa jih prodajati nepremičninskim agentom?

Le kaj si o vsem tem misli Mark Zuckerberg? Nenazadnje se brez njegove bajne investicije v Oculus Rift mrzlica navidezne resničnosti najbrž sploh ne bi začela. Te zadnje Samsungove poteze pa lahko preprosto pripišemo večni tekmovalnosti za prevlado na trgu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. november 2014
2285
24. november 2014
Samsung  Gear VR in Project Beyond
Android