Samsung in Apple še vedno najuspešnejša, LG in Lenovo z največjo rastjo

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/IDC-phone_share_table-Q2-2013.jpg

IDC je pretekli teden predstavil podatke o prodaji mobitelov v preteklem četrtletju. V tem obdobju je bilo na trg poslanih kar 432,1 milijona mobitelov. Od tega je bilo 237,9 milijonov pametnih telefonov, skoraj 53 % več kot v istem obdobju lani. Med proizvajalci sta še vedno daleč spredaj Samsung in Apple, lestvico top 5 najuspešnejših po prodaji pametnih telefonov pa, zanimivo, dopolnjujejo LG, Lenovo in ZTE.

Deleži proizvajalcev pametnih telefonov po posameznem četrtletju (vir: IDC)

Samsung je v drugem četrtletju letošnjega leta na trg poslal kar 30 % vseh pametnih telefonov. Na drugem mestu sledi Apple s približno 13 % deležem. Največjo, več kot 100 % rast v primerjavi z lani, pa sta dosegla LG na tretjem in Lenovo na četrtem mestu. Peterico najuspešnejših zaključuje še ZTE, ki, podobno kot Lenovo, največ pametnih telefonov proda na azijskih trgih. Zanimivo je, da so Nokia, HTC in BlackBerry tokrat zdrsnili v kategorijo ostali, ki ima sicer skupaj več kot 42 % delež, kar kaže na precejšnjo razdrobljenost trga pametnih telefonov.

Podrobni deleži proizvajalcev pametnih telefonov v Q2 2013 (vir: IDC)

Nokio sicer še najdemo na drugem mestu seznama skupno prodanih mobitelov, ki vključuje tudi manj pametne in cenejše mobitele. Tudi tu sicer vodi Samsung z dobrimi 26 %, Nokia sledi s 14 %. Na tretjem mestu je z dobrimi 7 % Apple, ki manj pametnih telefonov pravzaprav sploh ne proizvaja. Tudi to lestvico dopolnjujeta LG in ZTE.

Podrobni deleži proizvajalcev vseh mobitelov v Q2 2013 (vir: IDC)

Samsungu se vsaj zaenkrat strategija proizvajanja široke palete mobitelov za vse žepe in potrebe kot kaže splača. V preteklem četrtletju naj bi Samsung po nekaterih ocenah po dobičku iz mobitelov celo prehitel Apple. Pri tem je potrebno upoštevati dejstvo, da Apple nove iPhone praviloma predstavi le enkrat na leto, medtem ko Samsung konstantno skrbi za nove modele različnih linij. Zanimivo bo torej videti, kakšna bo situacija jeseni po predstavitvi novega iPhona, predvidoma z oznako 5S. Marsikaj se zna tudi spremeniti v primeru, da Apple predstavi cenejšo, v barvito plastiko obdano različico iPhona, ki naj bi po zadnjih govoricah nosil oznako 5C (C za "colorful" oz. barvit).

Bo Apple jeseni v ofenzivo poslal še cenejši iPhone 5C v živahnih barvah?

Ostali proizvajalci zaenkrat še zaostajajo za vodilno dvojico, vendar še niso čisto za odpis. Veliko priložnost predstavljajo veliki azijski trgi s Kitajsko na čelu. Iz Kitajske prihaja vse več proizvajalcev, ki vse večji poudarek dajejo tudi na kakovost in ne le na najnižjo ceno ter posnemanje ostalih. Kar vse bolj ogroža v zadnjem času manj uspešne bivše velikane kot so Nokia, BlackBerry in HTC. Slednji je sicer s serijo HTC One pridobil precej simpatij, vendar bo potrebno ta uspeh vztrajno nadgrajevati. Bitka mobitelov za žepe uporabnikov torej navkljub vodstvu Samsunga in Appla še ni povsem odločena.

Vir: IDC

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
549
24. september 2013
Samsung in Apple še vedno najuspešnejša, LG in Lenovo z največjo rastjo