Samsung je predstavil Galaxy Note8. Tukaj je vse, kar morate vedeti o njem.

Andrej Pirnat 24. avgust 2017
/PublishingImages/galaxy_note8_naslovna-hero.jpg

Pri Samsungu so naredili nekaj nepričakovanega. Kljub fiasku z lanskoletnim sicer zelo zmogljivim mobitelom Galaxy Note7 niso vrgli puške v koruzo, ampak so se odločili popraviti negativne vtise v javnosti in ohraniti serijo Note pri življenju. Staknili so glave in v enem letu razvili naslednika v svoji seriji velikih mobitelov, ki so ga včeraj predstavili na svojem tradicionalnem dogodku Unpacked. Dame in gospodje, brez nadaljnjega odlašanja, tukaj je težko pričakovani Samsung Galaxy Note8, najnovejši član v družini mobitelov, ki so definirali pojem “velik mobitel”.

Galaxy Note8 nadaljuje zgodbo, ki sta jo letos spomladi začela Galaxy S8 in Galaxy S8+, le da stopi še korak dlje. Ima namreč še večji zaslon, več delovnega pomnilnika, digitalno pisalo S Pen, dvojno kamero in nekaj dodatnih trikov na področju programske opreme. Povedano preprosto, Galaxy Note8 ima zelo realne možnosti, da si pribori titulo najboljšega mobitela letošnjega leta. Že njegov predhodnik Note7 je bil lani na dobri poti k temu, če mu ne bi načrtov prekrižala slaba baterija, zaradi katere so ga morali odpoklicati s trga. Da je šlo za izjemen mobitel, ne nazadnje kaže tudi odločitev Samsunga, da ga v določenih državah ponovno ponudi v prodajo. Prenovljenega, seveda.

 

Težave z baterijo so preteklost

Kot pravijo pri Samsungu, se novi Note8 ne bi smel srečati s podobnimi težavami, saj so varnosti in bateriji namenili ogromno pozornosti. Baterija je namreč pri kapaciteti 3300 miliamper ur manj zmogljiva kot pri predhodniku, kar pomeni, da so ubrali varno pot brez nepotrebnega tveganja. To seveda ne pomeni nujno, da bo baterija zdržala manj časa. Ker zna današnja programska oprema že dobro optimizirati porabo energije, si upamo staviti, da se bo v praksi izkazala za vsaj primerljivo z drugimi mobiteli na trgu, če ne celo za boljšo od marsikaterega. Poleg tega pa bo podprta tudi s funkcijo hitrega polnjenja in možnostjo brezžičnega polnjenja, za kar bo sicer treba dokupiti poseben polnilec.

Da bodo pri Samsungu bolj previdni pri tem, kakšno baterijo bodo vstavili v mobitel, in s tem skušali oprati svoje dobro ime, je bilo sicer jasno že pred uradno predstavitvijo, saj so podoben pristop ubrali že pri obeh najmočnejših predstavnikih družine Galaxy S, ki se za zdaj držita odlično in do tega dne še vedno predstavljata vrhunec mobilne telefonije. Ker je Note8, vsaj na papirju, od njiju še nekoliko boljši, bo ta primat verjetno kmalu pripadal njemu. Poglejmo, zakaj.

 

Atraktiven zaslon, ki ga že poznamo, je postal še večji

Za začetek je tu zaslon Super AMOLED, ki je pri dobrih 16 centimetrih (6,3 palca) večji kot kadarkoli prej. Pri tem je treba poudariti, da mobitel ohranja dizajnerske prijeme Galaxyja S8 in S8+, torej ukrivljen zaslon, ki prekriva skoraj celotno površino sprednje ploskve mobitela. Ne samo da to poskrbi za atraktiven učinek, ampak uporabniku ponudi tudi večjo površino za ogled različnih vsebin. Prav pri večpredstavnosti pa bo zelo verjetno Note8 tudi najbolj zažarel. S tako velikim zaslonom, ki ima poleg tega še izjemno visoko ločljivost (2960 x 1440 slikovnih pik), je kot nalašč ustvarjen za predvajanje filmov in iger ter tudi za branje in urejanje besedil.

 

Digitalno pisalo je na kožo pisano umetnikom

Če k temu dodamo vsestransko uporabno digitalno pisalo S Pen, pa Galaxy Note8 postane še mogočnejša “pošast”. V dobrem pomenu, seveda. Ta je bil prisoten že pri predhodnih Notih, v novi različici pa je njegovo delovanje še bolj izpiljeno, oziroma bolje rečeno, kar ošiljeno. S Pen ima zdaj še tanjšo konico, je tako kot mobitel vodoodporen in ponuja še več stopenj občutljivosti pritiska, nad čemer bodo še posebej navdušeni digitalni umetniki, ki na svojih mobilnih napravah radi skicirajo in ilustrirajo. Več stopenj občutljivosti pritiska namreč pomeni, da bolje simulira pisanje oziroma risanje s svinčnikom na papir.

 

S Pen pa ima še kar nekaj drugih uporabnih funkcij, za katere je zaslužna predvsem posodobljena programska oprema. Digitalno pisalo boste tako lahko uporabljali za ustvarjanje opomnikov in zapiskov kar na zaklenjenem zaslonu (do 100 strani opomnikov), pisanje ročno napisanih sporočil, ki se prejemniku “predvajajo” tako, kot ste jih napisali, ustvarjanje priljubljenih animiranih slik v formatu GIF, ki jih boste lahko delili s prijatelji v katerikoli pogovorni aplikaciji, ki takšen zapis podpira, in morda najbolj uporabna funkcija od vseh, sprotno prevajanje besedila. Ko boste na primer brali na spletu kakšen članek, boste lahko s pisalom S Pen označili dele besedila in mobitel vam jih bo v trenutku prevedel. Obvladal naj bi 71 jezikov (ne vemo, ali je med njimi tudi slovenščina), prav tako pa tudi pretvarjanje merskih enot (na primer iz milj v kilometre, iz palcev v centimetre in tako dalje).

Dve aplikaciji hkrati

Če gre verjeti prikazanemu na predstavitvi, bo S Pen tudi odlično pomagalo pri večopravilnosti na mobitelu. Ko ga boste izvlekli iz njegovega počivališča na spodnji stranici, se bo namreč na zaslonu prikazalo virtualno kolo za hiter dostop do izbranih aplikacij. Da so večopravilnost vzeli zelo resno, pa kaže tudi posodobljena strojna oprema, ki poleg zmogljivega procesorja Snapdragon 835 vključuje tudi šest gigabajtov delovnega pomnilnika. Takšne specifikacije bodo nedvomno zadostovale tudi najbolj zahtevnim uporabnikom, ki imajo v ozadju odprtih po 10 in več aplikacij.

 

Z roko v roki s tem pa gre tudi obetavna nova funkcija, ki omogoča odpiranje dveh aplikacij hkrati na razdeljenem zaslonu. Danes že praktično vsi mobiteli podpirajo uporabo dveh aplikacij istočasno, vendar njihovo odpiranje (do zdaj) še ni bilo narejeno najbolj optimalno in intuitivno. Note8 bi to lahko spremenil. Uporabnik bo zdaj lahko v posebnem predalu Apps Edge (lastniki Samsungovih mobitelov z ukrivljenimi zasloni ga poznate že nekaj časa), ki se na zahtevo prikaže na desnem robu zaslona, ustvaril bližnjico, ki bo odprla dve aplikaciji hkrati. V teoriji je videti zelo obetavno in bi lahko pomenilo, da bomo končno začeli tudi na mobitelih uporabljati razdeljeni zaslon. Pri tako velikem zaslonu, kot ga ima Note8, je namreč že kar škoda, da ne bi izkoristili naprednih funkcij in si z njimi olajšali delo.

Ko smo že ravno pri programski opremi, pa moramo omeniti še Samsungovega pametnega digitalnega asistenta po imenu Bixby. Ta se je prvič predstavil na Galaxyju S8 in S8+, ko mu je marsikdo očital nedokončanost, vendar pa je v zadnjem času nekoliko napredoval. Zdaj deluje že v 200 državah in se je naučil sprejemati tudi glasovne ukaze, pri čemer pa še vedno ni ravno poliglot, saj obvlada le angleščino in korejščino. Kakorkoli, tudi Note8 ga ima, kakor tudi namensko fizično tipko, ki ga prikliče.

 

Končno ima tudi Samsungov mobitel dvojni fotoaparat

Češnjo na vrhu torte pa smo prihranili za konec. Gre seveda za fotoaparat. Samsung je bil do zdaj eden redkih proizvajalcev, ki se je tudi pri novih mobitelih držal svojega recepta in enega samega fotoaparata na hrbtni strani, čeprav večina konkurentov, tudi Apple, že nekaj časa v svoje primerke vgrajuje dvojne fotoaparate. To se je zdaj spremenilo. Pri Samsungu so spoznali potencial in prednosti, ki jih prinese takšna zasnova, ter zato novega Nota opremili z dvojnim fotoaparatom. En objektiv je širokokoten z zaslonko f/1.7, drugi telefoto z zaslonko f/2.4, oba pa se lahko pohvalita s tipali z ločljivostjo 12 MP in optično stabilizacijo slike, ki pride še posebej prav pri povečavi. Sploh zadnji podatek je zanimiv, saj tega do zdaj še ni uspelo doseči nobenemu drugemu proizvajalcu.

 

Dva objektiva omogočata dvakratno optično povečavo in 10-kratno digitalno, pomenita pa tudi bolje izraženo globino na fotografijah in bolje izražen učinek boké, torej zamegljeno ozadje in izostren objekt v ospredju, kar se največkrat uporablja pri fotografiranju portretov. Tu velja poudariti, da boste lahko učinek zameglitve nastavili že pred zajemom fotografije (nova funkcija Live Focus) in potem tudi naknadno, ko bo že v vaši shrambi. Fotoaparat pa ima tudi možnost zajema dveh fotografij hkrati, kjer vsak objektiv zajame različen posnetek - enega bližnjega in enega širokokotnega, ki prikazuje več ozadja.

Točen datum, kdaj pride v Slovenijo, še ni znan

Uradni datum izida Galaxyja Note8 je 15. september, kdor si ga bo zagotovil že s prednaročilom, pa bo zraven dobil še Samsungovo kamero Gear 360 oziroma priključno postajo DeX, s katero lahko mobitel povežete z računalniškim monitorjem, tipkovnico in miško ter ga tako uporabljate kot običajen namizni računalnik. Ali je to mišljeno tudi za Slovenijo, še ni znano, je pa znano dejstvo, da bo njegova maloprodajna cena pri nas znašala en evro manj od tisočaka. Ko bo mobitel prišel v naše kraje, pa vam bomo iz prve roke podali tudi bolj podrobne vtise.

 

Do takrat pa si lahko v spodnjem videoposnetku ogledate kratko predstavitev novega Samsungovega “Samsona”, na tej povezavi pa tudi celotno včerajšnjo predstavitev.

 

Pomembne specifikacije

  • Zaslon: Super AMOLED, 16 cm (6,3 palca), ločljivost 2960 x 1440 slikovnih pik, 521 ppi
  • Procesor: osemjedrni Snapdragon 835
  • RAM: 6 GB
  • Notranji pomnilnik: 64 GB (možnost razširitve do 256 GB s kartico microSD)
  • Fotoaparat zadaj: dva objektiva (širokokotni z zaslonko f/1.7 in telefoto z zaslonko f/2.4) z ločljivostjo 12 MP in optično stabilizacijo, 2x optična povečava
  • Fotoaparat spredaj: 8 MP, zaslonka f/1.7
  • Povezljivost: WiFi, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, USB-C
  • Baterija: 3300 mAh
  • Operacijski sistem: Android 7.1.1
  • Ostalo: digitalno pisalo S Pen, vodoodpornost (IP68), bralnik očesne šarenice, bralnik prstnih odtisov
Več informacij o novem Samsungu pa si lahko ogledate še na uradni Samsungovi spletni strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. avgust 2017
3612
24. avgust 2017
Samsung je predstavil Galaxy Note8. Tukaj je vse, kar morate vedeti o njem.
Android