Samsung najavil Galaxy NX, Ativ Q in druge novosti

Peter Uranjek 24. september 2013
/PublishingImages/Ativ-One-5-Style.jpg

Samsung je včeraj na premieri v Londonu predstavil pravi rafal novih izdelkov. Poleg že znanih različic Galaxy S4 - Active, Mini in Zoom - so odkrili celo paleto tablic, prenosnikov in celo nov fotoaparat. S tem so jasno začrtali strategijo za tekoče leto. Znamka Ativ je povsem utrdila svoj položaj kot predstavnik vsega-kar-je-Windows, liniji Galaxy pa so dodali nekaj svežine, ki bo ugajala bolj ekstravagantnim okusom.

Galaxy NX

Galaxy NX predstavlja najnovejšo pasmo fotoaparatov. Združili so mobitel Galaxy in fotoaparat Samsung NX20. Tokrat se “pametni fotoaparat” pomika stran od kompaktnih in v sfero zelo popularnih brezzrcalnih kamer. Te so že same po sebi križanec med DSLR-ji in kompaktnimi kamerami. Imajo kompaktna ohišja, pa vseeno držijo izmenljive objektive.

Galaxy NX ta potpuri zaključi še z velikim zaslonom na dotik in Androidom. Poganja ga štirijedrni procesor takta 1,6 GHz in Android 4.2.2 z grafičnim vmesnikom TouchWiz. Za zajem slike uporablja 20,3 MP senzor tipa APS-C. Opremljen je še z 2 GB RAM-a, 16 GB vgrajenega spomina (z možnostjo razširitve) in 4360 mAh baterijo. Cene še niso objavili, ampak Galaxy NX20 stane okoli 850 EUR.

Ativ Q

Najbolj zanimiva napravica večera je vsekakor Samsung Ativ Q. Gre za hibrid brez oprijemljive identitete. Na prvi pogled je 13,3-palčna Windows 8 tablica. Ko pogledate natančneje, opazite, da gre za drsni hibrid s tipkovnico pod ekranom. Ampak zraven Windowsov 8 poganja še Android 4.2.2.

Ideja ni ravno nova. Mnogi so že poskusili srečo z Android prenosnikom ali napravi z dvojnim zagonom. V tem primeru niti ne gre za dvojni zagon. Android teče ob Windows 8, ponovni zagon naj ne bi bil potreben. Lahko celo pripnete Android aplikacije na začetni zaslon Windows.

Pa to sploh ni Q-jev največji adut. Zverina je opremljena z zaslonom ločljivosti 3200 x 1800. Kar je trenutno najvišja ločljivost na prenosnikih. Višja od MacBooka Pro z zaslonom Retina in Cromebooka Pixel.

V drobovju tiktaka Intelov nov Core i5 iz družine Haswell, ki se ponaša z močnim grafičnim pospeševalnikom in izjemno nizko porabo baterije. Ohišje je iz magnezija, celotna naprava pa tehta 1,2 kg. Q-ju poleg tega ne manjka niti Samsungovo pisalo S-Pen.

Ativ Tab 3

Naslednji iz družine tablic Ativ je Ativ Tab 3. Naprava spada v bolj konzervativni razred 10,1-palčnih tablic. Tanka je pičlih 8,2 mm, pa kljub temu poganja polne Windows 8 in ne Windows RT. Gre torej za povsem odraslo tablico z Intel čipovjem, tokrat Atom Z2760. Zraven nosi še 2 GB RAM-a. Zaslon loči 1366 x 768 piksljev, celotna tablica pa tehta le 550 g. Ah, ja. Tudi Ativ Tab 3 je opremljena s pisalom S-Pen. Samsung bo zraven navrgel še nov Office 2013.

Ativ Book 9 plus in Ativ Book 9 Lite

Bolj staromodna predstavnika včerajšnje parade sta prenosnika Ativ Book 9 Plus in Ativ Book 9 Lite. Morda na prvi pogled nista tako zanimiva kot Ativ Q, a predstavljata hrbtenico Samsungove letošnje ponudbe.

Ativ Book 9 Plus predstavlje visokorazrednika, ki brez ovinkarjenja napada Applovega MacBooka Air. Ponaša se s 13-palčnim zaslonom enake ločljivosti kot Ativ Q, torej 3200 x 1800. Poleg tega se zaslon odziva na dotik. Samsung obljublja 12-urno avtonomijo baterije, podatek, nad katerim se moramo malce zamisliti. Apple je pred kratkim predstavil letošnji model MacBooka Air, ki se sicer ponaša s 13-urno avtonomijo, vendar ima zaslon še vedno enak kot leta 2010. Oba sta opremljena z Intel novim procesorjem družine Haswell (Core i5 ali i7) in 8 GB RAM-a, vendar ju očitno Ativ Book 9 izkoristi dosti bolj temeljito. Zagnal naj bi se v pičlih šestih (6!) sekundah (t. i. “cold start”). Povrh so ga oblekli v aluminijasto ohišje “unibody”, zaslon pa v steklo Gorilla.

Ativ Book 9 Lite po drugi strani predstavlja bolj skromno napravo. Nosi plastično ohišje, štirijedrni 1,4 GHz procesor proizvajalca AMD in 4 GB RAM-a. 13-palčni zaslon loči 1366 x 768 piksljev, torej gre za bolj cenovno ugodno napravo. Kljub temu je opremljen z diskom SSD-kapacitete do 256 GB. Na voljo bo izvedenka z ali brez zaslona na dotik.

Ativ One 5 Style

Še najmanj opazna naprava je računalnik Vse-v-enem (All-In-One ali AIO), ki nosi precej zmedeno ime Ativ One 5 Style. Gre za namizni računalnik z 21,5-palčnim zaslonom ločljivosti 1920 x 1080. V notranjosti nosi AMD-jev štirijedrni procesor A6 in 4 GB RAM-a.

Ohišje močno spominja na Galaxy S 4, kar je bil tudi namen njegovih oblikovalcev. Na robu zaslona naj bi meril le 4,5 mm. Očitno je namenjen bolj lahkotnemu uživanju v filmih in brskanju po spletu (ali pisarniškemu delu, če je res treba), ne pa igranju iger ali urejanju videa.

Tokrat Samsung napada z vsemi topovi. Po izjemno uspešnem začetku prodaje Galaxy S4 zdaj ponudbo še dopolnjujejo. Glede na uspeh lanskoletnega Galaxy S3 Mini čaka novinca S4 Mini zagotovo svetla prihodnost. Kamera Galaxy NX lahko končno spremeni trg brezzrcalnih fotoaparatov, Ativ Tab 3 pa bo morda izpolnil vsa pričakovanja, ki jih Microsoftov lastni Surface Pro ni.

Napravi z največjim potnecialom sta vsekakor Ativ Book 9 Plus in Ativ Q. Prvi predstavlja resno alternativo Applovemu najbolj priljubljenemu prenosniku, drugi pa izkorišča Googlov lastni ekosistem za zagon Microsoftove tablice. Samsung je torej opravil svoje delo, zdaj je na vrsti Microsoft. Še tako dobre naprave namreč ne morejo nadoknaditi pomanjkljivosti Windowsov 8.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1134
24. september 2013
Samsung najavil Galaxy NX, Ativ Q in druge novosti
Android