Samsung, novi kralj čipov, razvija čip za kriptorudarjenje

Alenka Selčan 1. februar 2018
/PublishingImages/samsung-chip-feb2018-hero.jpg

Intel, ki je do pred kratkim veljal za najmočnejšega proizvajalca in prodajalca čipov, je moral po petindvajsetih letih spoštljive vladavine krono prepustiti svoji vztrajni konkurenci, Samsungu.

Samsungovi rezultati poslovanja v letu 2017 za 6,2 milijarde ameriških dolarjev presegajo Intelov, sicer rekordni, 62,8 milijarde visok prihodek. Za Intelov poraz najbrž ne gre kriviti boleče resnice o ranljivosti njegovih čipov - napakah Spectre in Meltdown, temveč predvsem prednosti, ki si jo je Samsung pridobil z razvojem čipov za pametne telefone. Te Intelu kljub skorajda 90-odstotni prisotnosti v namiznih in prenosnih računalnikih ni uspelo dohiteti.

Tekme še zdaleč ni konec in lahko le ugibamo, kako se bo ta odvijala v prihodnje. Medtem ko Intel s svojim 49-kubitnim čipom in nevromorfnim čipom Liohi napoveduje osupljive premike v navidezni resničnosti in umetni inteligenci (več o tem tule in tule), se Samsung v razvoju čipov podaja na še eno, zelo zanimivo pot.

V skopi izjavi, ki so jo podali novinarju TechCruncha, so namreč potrdili, da so začeli proizvodnjo čipov ASIC (Application-specific integrated circuit), ki so nepogrešljivi za rudarjenje Bitcoina, Ethereuma in drugih kriptovalut.

 

Prvi rudarji kriptovalut so se zanašali zgolj na zmogljivost računalniškega procesorja (CPU), a ker je to upočasnjevalo gostujoče računalnike, so kmalu začeli uporabljati še procesno moč grafičnih kartic, kar je bistveno pospešilo haširanje in nekoliko zmanjšalo porabo energije. Čeprav so se po letu 2011 pojavili še rudarski procesorji FPGA, ki so omogočili nastanek rudarskih farm, in že prej omenjeni čipi ASIC, po katerih slovijo predvsem azijski proizvajalci, na primer kitajski Bitmain in tajvanski TSMC, je Samsung pred kratkim začel z masovno proizvodnjo tudi super hitrih 16 GB grafičnih kartic GDDR6, zasnovanih na 10-nanometerski tehnologiji. Te pa naj bi poleg procesiranja videa in delovanja igric bistveno pospešile tudi kriptorudarjenje.

Samsung se je s svojim oddelkom za polprevodnike pohvalil tudi na letošnjem CES-u, kjer je razstavljal svojo obsežno ponudbo: mobilne procesorje, rešitve za mobilne pomnilnike, senzorje, rešitve za hitro shranjevanje in varovanje podatkov.

Na CES-u je to korejsko, skorajda osemdeset let staro podjetje znova dokazalo, da je njegovo kraljestvo polno vizij za prihodnost in zmagoslavno koraka na skorajda vseh področjih sodobne uporabniške tehnologije.

Viri: news.samsung.com techcrunch.com bitmain.com tsmc.com samsung.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. februar 2018
3852
1. februar 2018
Samsung, novi kralj čipov, razvija čip za kriptorudarjenje