Samsung predstavil Galaxy Note II, fotoaparat Galaxy Camera in Windows 8 družino ATIV

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Player_5-8.jpg

V Berlinu je Samsung pravkar s predstavitvijo naslednika megatelefona Galaxy Note poskrbel za spektakularno predpremiero sejma IFA. A to še zdaleč ni vse. Spoznali smo še 16 MP Androidni kompaktni fotoaparat Galaxy Camera, prvi Samsungov Windows Phone 8 telefon ATIV S, ATIV Windows RT tablice in ostale novosti.

Galaxy Note II: povečan SGS3 s pisalom

Kot pričakovano, je bil glavna zvezda nocojšnjega dogodka Samsung Mobile Unpacked novi Galaxy Note II. Potrdile so se govorice o velikosti zaslona, ki je iz 13,46 cm (5,3 palcev) zrasel na 13,97 cm (5,5 palcev). Nekoliko se bo spremenila tudi resolucija; iz 1280×800 na 1280×720 pikslov (razmerje 16:9), zaslon pa ostaja Super AMOLED. Kljub večjemu zaslonu bo novi Note z 9,65 mm malce tanjši od izvirnika, bo pa na račun večje baterije nekoliko težji. Oblika tudi tega Galaxy telefona je, tako kot Galaxy S III, navdih dobila pri naravi.Samsung Galaxy Note 2

Note II se lahko pohvali tudi s posodobljenim pisalom S Pen, ki je glavna značilnost Samsungovih modelov Note. Novo pisalo bo daljše, debelejše in bolj ergonomično oblikovano ter omogočalo nove funkcionalnosti kot je Air View za hiter predogled e-pošte in Popup Note za ustvarjanje beležke med katerimkoli opravilom. Pisalo bo omogočalo tudi nove geste, z aplikacijo Screen Recorder pa bo na novem Note-u še lažje posneti vse, kar se dogaja na zaslonu.

Poleg novih funkcionalnosti, ki jih prinaša S Pen, bo marsikaj novega ponudila najnovejša različica Androida 4.1 Jelly Bean. Za nemoteno delovanje te zverine bo poskrbel 1,6 GHz štiri jedrni procesor in 2 GB RAM-a. Slike bomo lahko zajemali z 8 megapikselno kamero, video klice pa opravljali s sprednjo, 1,9 MP kamero. Galaxy Note II bo na voljo v beli, "Marble White" in sivi, "Titanium Gray" barvi v 16, 32 ter 64 GB različicah (z možnostjo razširitve z MicroSD-kartico). V Evropi se bo predvidoma pojavil v oktobru, cena pa še ostaja neznanka.

Galaxy Note II v beli in sivi barvi (vir: Engadget)

Galaxy Note II v beli in sivi barvi (vir: Engadget)

Kako se novi Galaxy Note II obnese v praksi, lahko že preveriš na blogu Engadget.

Jelly Bean kmalu na telefonih Galaxy S III in Galaxy Note

Poleg megatelfona Note je Samsung med predstavitvijo razkril veselo novico za vse lastnike telefonov Galaxy S III, izvirnega Galaxy Note in Galaxy Note 10.1 . V kratkem lahko namreč že pričakujete nadgradnjo na najnovejšo in najhitrejšo različico operacijskega sistema Android 4.1 Jelly Bean.

Galaxy Camera: zmogljvi 16 MP Androidni fotoaparat

Novi Note smo pričakovali že nekaj časa, šele te dni pa so se začele pojavljati govorice o prav posebnem fotoaparatu. In res, danes se je predstavil novi Samsungov kompaktni fotoaparat Galaxy Camera, ki bo gotovo huda konkurenca nedavno predstavljenemu Nikonovem Androidnem fotoaparatu. Galaxy fotoaparat se namreč lahko povezuje tudi s 3G in 4G mobilnimi omrežji, zaradi česar bo še lažje kadarkoli deliti slike s svetom.

Galaxy Camera se lahko pohvali s 16 MP BSI CMOS senzorjem in kar 21x optičnim zoomom. S kamero komuniciramo preko 12,19 cm (4,8 palčnega) HD super LCD zaslon na zadnji strani in Androidom 4.1 Jelly Bean. Kamera seveda ponuja cel kup orodij, ki bodo tudi ljubiteljskim fotografom pomagali do vrhunskih fotografij v različnih okoliščinah. Posebna novost je tudi možnost upravljanje fotoaparat z glasovnimi ukazi. Tudi znotraj ima Galaxy Camera kar zavidljive lastnosti. 1.4 GHz štiri jedrni procesor, 8 GB notranjega pomnilnika z možnostjo razširitve z MicroSD-karticami.

Samsung Galaxy Camera

Na blogu Engadget so, srečneži, prav tako imeli priložnost že pred dogodkom v roke dobiti fotoaparat Galaxy Camera.

Samsungov Windows Phone 8 telefon in Windows RT tablica

Da ne bi kdo mislim, da je Samsung na področju mobilnih naprav povsem zvest Googlovemu Android. Ne, Microsoftova okna še niso pozabljena,kar je Samsung že na začetku tedna dokazal z novo serijo namiznih računalnikov z operacijskim sistemom Windows 8 in z novimi Windows 8 prenosniki. Novi Samsungovi prenosniki imajo zanimivo vključene iste S Pen aplikacijami, kot jih najdemo na Galaxy Note 10.1, velikemu bratu navadnega Galaxy Note.

Tudi na področju mobilnih naprav Samsung še ni obupal nad okni. Danes smo tako spoznali tudi prvi telefon z operacijskim sistemom Windows Phone 8 z nenavadnim imenom ATIV S, 10.1 palčno Windows RT tablico ATIV Tab in ATIV Smart PC in Smart PC Pro, ki na prvi pogled izgleda prenosnik, a ima snemljivo tipkovnico. Precej podobno reč kot Microsoft Surface. In kot kaže, je ATIV nova oznaka, ki jo Samsung uporablja za svoje mobilne Windows 8 naprave.

Samsung ATIV Windows 8 družina

Na Engadgetu so se zaenkrat pobližje spoznali s tablico ATIV Tab.

Ostale Samsungove novosti

Novi Note, Galaxy fotoaparat, razne Windows 8 naprave in nadgradnja Jelly Bean pa niso edine novosti, ki jih je Samsung pripravil za sejem IFA! Že na začetku tedna je Samsung na svojem korejskem blogu predstavil napravo Samsung Galaxy Player 5.8, ki je nekakšna manj zmogljiva različica telefona Galaxy S III, s tem da Galaxy Player nima podpore za SIM-kartico in se tako ne more povezati z mobilnimi omrežji za klice in SMS-sporočila. A kljub temu Samsung novi Player s kar 14.73 cm (5,8 palcev) velikim zaslonom predstavlja kot napravo, ki je s prednaloženo aplikacijo Learning Hub idealna za učenje.

Samsung Galaxy Player 5.8 z Learning Hub

Na sejmu IFA bo predstavljen tudi Samsungov prozorni zaslon z vgrajenim računalnikom, ki naj bi bil uporaben predvsem za oglaševalske namene, na trgu pa naj bi se pojavil že v septembru. Izgleda vsekakor odlično!

Samsung prozoren zaslon za reklame

... to je šele začetek

Če lahko sodimo po Samsungovi današnji predstavitvi, bomo na letošnjem sejmu elektronike IFA videli marsikaj zanimivega, seveda tudi s strani drugih podjetij. Sony je denimo malo pred Samsungom že predstavil nove Android telefone in tablico. O teh in ostalih zanimivih mobilnih napravah, ki se te dni predstavljajo v Berlinu, bomo seveda v prihodnjih dneh še naprej poročali na Tehniku.

Vir: Engadget, Samsung Mobile Press.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
398
24. september 2013
Samsung predstavil Galaxy Note II, fotoaparat Galaxy Camera in Windows 8 družino ATIV
Android, Windows Phone 8