Samsung predstavil prvi prototip telefona z operacijskim sistemom Tizen

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Tizen-OS-1.jpg

Tizen je nova odprto kodna platforma za mobilne in druge naprave, ki gradi na ostankih Nokiine platforme MeeGo, s poudarkom na sodobnih spletnih tehnologijah kot je HTML5. Pred dobrim tednom je bila izdana različica 1.0 Larkspur, na razvijalski konferenci pa je bil predstavljen tudi prvi prototip Tizen pametnega telefona.

Kaj je Tizen?

Projekt Tizen, ki je bil najavljen lani septembra in ga podpirajo Intel, Samsung in Linux Foundation, naj bi predstavljal nekakšno alternativo operacijskemu sistemu Android. Tako kot Android bo tudi Tizen namenjen široki paleti naprav, od pametnih televizij do tablic, najverjetneje pa ga bomo na trgu najprej spoznali preko zmogljivih pametnih telefonov.
Operacijski sistem Tizen

Operacijski sistem Tizen

Kot že omenjeno, se Tizen močno nanaša na MeeGo, ki vse od Nokiine zaveze platformi Windows Phone počasi tone v pozabo. A vsaj del platforme MeeGo je zavetje našel pod projektom Tizen, ki ni le novo ime za MeeGo, ampak sodobna platforma s poudarkom na spletnih tehnologijah. Za razvoj Tizen aplikacij se bo tako uporabljalo predvsem spletne tehnologije HTML in JavaScript, sama platform pa (tako kot MeeGo in Android) temelji na Linuxu.

Glede na to, da za platformo stoji trenutno največji mobilni proizvajalec Samsung, se seveda upravičena ugibanja o tem, ali se bo Tizenu uspelo razviti v tekmeca do sedaj vodilnemu Googlovem operacijskem sistemu Android in Applovem iOS. Glede na Googlov nakup Motorole, si gotovo marsikateri Android proizvajalec želi imeti drugo alternativo.

Zaenkrat precej podobnosti z vmesnikom TouchWiz

Na prvi Tizen razvijalski konferenci, ki se odvija te dni v San Franciscu, so razvijalci v roke končno dobili tudi prvi prototip telefona, ki ga poganja Tizen. Prototip z 11,81 cm (4,65 palčnim) HD Super AMOLED zaslonom, 1,2 GHz dvo-jedrnim procesorjem A9, 1 GM RAM in 8 megapikselno kamero je seveda izdelal Samsung.

Prototip prvega Tizen telefona (vir: Tizen Talk)

Prototip prvega Tizen telefona (vir: Tizen Talk)

Končni izdelek bo najverjetneje imel bolj dodelan videz, smo pa lahko na prototipu dobili podrobnejši vpogled v predvideni uporabniški vmesnik. Le-ta bo verjetno uporabnikom Samsungovih Android telefonov precej domač, saj si marsikaj izposoja od Samsungove Android preobleke TouchWiz. Zaenkrat večjih inovacij na tem področju še ni videti, gre pa seveda zaenkrat še za grobo različico, ki nima še vseh osnovnih aplikacij in je namenjena predvsem testiranju razvijalskih orodij.

Osnove uporabniškega vmesnika si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Lepo je videti, da projekt Tizen počasi napreduje, a zaenkrat še ni znano, kdaj lahko navadni smrtniki pričakujemo prve Tizen naprave in kako bo Tizen konkuriral že uveljavljenim tekmecem kot sta Android in iOS, morda celo Windows Phone.

Kaj pa ti meniš o projektu Tizen? Ali res potrebujemo še en operacijski sistem za pametne telefone ali je trg že preveč zasičen?

Vir: The Handheld Blog, Tizen Talk

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
349
24. september 2013
Samsung predstavil prvi prototip telefona z operacijskim sistemom Tizen