Samsung predstavil tri nove Wave telefone z Bado 2.0

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/samsung-wave3-bada-promo.jpg

Kljub agresivni tekmi med operacijskimi sistemi na trgu pametnih telefonov Samsung očitno še stavi na lastno platformo Bada, namenjeno cenovno ugodnejšim telefonom. Samsung Wave družini telefonov se bodo tako kmalu pridružili telefoni Wave 3, Wave M in Wave Y, vsi z novo različico platforme Bada 2.0.

Bada 2.0 prinaša večopravilnost, ChatON, NFC, nova orodja za razvijalce

Nova različica operacijskega sistema Bada prinaša veliko novosti tako za uporabnike kot za razvijalce aplikacij. Med najbolj zanimivimi novostmi za uporabnike je podpora za večopravilnost aplikacij (multi-tasking) in izboljšan uporabniški vmesnik z novim zaslonom Live Panel, na katerega lahko dodamo dinamične bližnjice z najpogosteje uporabljenimi storitvami, ter izboljšani domači zaslon s možnostjo ustvarjanja bližnjic do aplikacij in map.

Izboljšana je tudi možnost povezovanja med napravami s tehnologijo NFC za brezkontaktno poslovanje in s podporo za standard Wi-Fi Direct za enostavno brezžično izmenjavo vsebin brez vnaprej vzpostavljene Wi-Fi dostopne točke. Bada 2.0 bo podpirala tudi Samsungovo novo storitev ChatOn za lažjo izmenjavo sporočil med vsemi glavnimi mobilnimi platformami ter Social Hub, ki prinaša enoten imenik za kontakte in druge zanimive funkcije.

Za razvijalce bo zanimiva predvsem podpora za HTML5 in JavaScript API-je, na voljo pa je seveda že tudi novi Bada 2.0 SDK za razvoj aplikacij. Podroben pregled novosti v Badi 2.0 in Samsungovo Bada strategijo si lahko pogledaš v spodnjem videu.

Bada 2.0 naj bi bila do konca leta na voljo kot nadgradnja za obstoječe Samsung Wave telefone, do konca leta pa bodo na trg prišli tudi trije novi Bada 2.0 telefoni: Wave 3, Wave M in Wave Y.

Wave 3: najzmogljivejši Bada telefon

Samsung Wave 3Wave 3 bo odlikoval 10,16 cm (4-palčni) Super AMOLED zaslon na dotik, 1,4 GHz procesor in 4GB pomnilnika. Kovinsko ohišje dodatno potrjuje dejstvo, da gre za najzmogljivejši model v družini Wave, poleg tega pa bo možen tudi zajem slik s 5-megapikselno kamero z LED bliskavico ter video klici s sprednjo VGA kamero.

Wave M: cenovno ugodnejši, a z vsemi Bada 2.0 funkcijami

Samsung Wave MOznaka M za "Magical" po novem označuje Samsungove telefone srednjega cenovnega razreda. Wave M bo podpiral vse funkcije Bade 2.0, vendar bo za razliko od modela Wave 3 imel manj zmogljive tehnične lastnosti. Ponujal bo 9,3 cm (3,65 palčni) HVGA zaslon na dotik, 832 MHz procesor, 150 MB notranjega pomnilnika. Za zajem slik bo sicer tudi tu na voljo 5-megapikselna kamera ter sprednja VGA kamera za video klice. Zanimivo je, da bo pri tem modelu zmogljivost NFC opcijska.

Wave Y: namenjen novim uporabnikom pametnih telefonov

Samsung Wave YOznaka Y za "Young" označuje telefon, namenjen mladim oziramo tistim, ki šele prehajajo na pametne telefone in za to ne želijo zapraviti malega premoženja. Seveda so pri tem modelu tehnične specifikacije temu prilagojene - 3,2 palčni HVGA zaslon na dotik, preprosta 2-megapikselna kamera in 832 MHz procesor (slednji enak kot pri Wave M).

Cene in točen datum izida še niso znani

Kot kaže, Samsung želi razširiti izbiro tudi med svojimi cenovno najugodnejšimi lastnimi pametnimi telefoni - do sedaj so namreč hkrati izdajali le po en model Wave naenkrat. Po Gartnerjevih podatkih je Bada v drugem četrtletju letošnjega leta pristala na 5. mestu med pametnimi operacijskimi sistemi in pri tem prehitela celo Microsoftov Windows Phone 7. Slednje kaže na to, da na trgu vsekakor obstaja povpraševanje za poceni pametne telefone.

Videli bomo, ali bo razširjena ponudba Samsungu pomagala pri večjemu tržnem uspehu. Zaenkrat sicer podrobnosti glede dosegljivosti in cen novih Bada telefonov niso znane, jih pa, kot že rečeno, pričakujemo do konca letošnjega leta. Je tebe kateri izmed novo predstavljenih Wave telefonov prepričal?

Vir slik: Samsung Tomorrow

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
275
24. september 2013
Samsung predstavil tri nove Wave telefone z Bado 2.0
Bada