Samsung predstavil nove Galaxy pametne telefone

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/GALAXY-Naming-System-Infographics.jpg

Samsungovi galaksiji pametnih Android telefonov se bodo pridružili vsaj še štirje na novo predstavljeni telefoni: Galaxy W, Galaxy M Pro, Galaxy Y in Galaxy Y Pro. S tem Samsung uvaja tudi nov sistem poimenovanja telefonov, ki so namenjeni uporabnikom z različnimi potrebami in različno globokimi žepi. Poglejmo si, kaj prinašajo nove oznake!

Samsung Galaxy W, M Pro, Y, Y Pro

Nov sistem poimenovanja Galaxy pametnih telefonov

Oznaka S za "Super Smart" ostaja rezervirana za Samsungove najzmogljivejše Android telefone, vsem dobro znan Samsung Galaxy S. Sledi oznaka R za "Royal/Refined", namenjena prestižnim modelom, ki združujejo zmogljivost in poslovno uporabo (sedaj je torej bolj jasen nedavno predstavljen model Galaxy R). Visoki cenovni razred zaključuje oznaka W za "Wonder", ki naj bi ponujali ravnotežje med stilom in zmogljivostjo.

Cenovno bolj dostopni pa bodo telefoni z oznako M za "Magical", ki bodo ponujali visoko zmogljivost za nižjo ceno ter najcenejši telefoni z oznako Y za "Young", ki bodo namenjeni deželam v razvoju ter mlajšim uporabnikom z omejenimi sredstvi.

Poleg tega bodo telefoni deležni tudi dodatnih oznak za funkcionalnost. Oznake "Pro" bodo dobili telefoni s fizično QWERTY tipkovnico, oznako "Plus" naprave, ki predstavljajo nadgradnjo obstoječega modela, oznaka "LTE" pa bo izpostavila naprave s podporo za standard LTE. Nasledniki modelov bodo označeni še z pripadajočo rimsko številko, tako kot pri modelu Samsung Galaxy S II.

Zveni zakompliciramo? Malce že, a verjetno se bomo sčasoma navadili na nove oznake. Za lažje plonkanje nam je Samsung kar sam pripravil spodnjo infografiko :)

Samsung sistem poimenovanja za Galaxy pametne telefone

Mimogrede - nov sistem poimenovanja uporabljajo tudi nedavno predstavljeni novi Samsung Wave telefoni z operacijskim sistemom Bada 2.0, tako da sistem očitno ni omejen le na Galaxy telefone z Androidom.

Če so se ti do sedaj Samsung Galaxy S telefoni zdeli predragi, te bo verjetno zanimalo, kaj obljubljajo štiri na novo najavljeni Galaxy telefoni. Vsi na novi Galaxy telefoni bodo na trg prišli z operacijskim sistemom Android 2.3 (Gingerbread) in Samsungovim prilagojenim uporabniškim vmesnikom TouchWiz.

Samsung Galaxy W

Samsung Galaxy W

Samsung model W opisuje kot telefon, pri katerem je poudarek na zabavi in Samsungovih središčih za igre, glasbo in družabna orodja. Telefon naj bi bil primeren za širok krog uporabnikov, podpira pa tudi funkcijo "Kies Air", ki omogoča iskanje telefona (Apple ima za iPhone že nekaj časa podobno funkcijo Find My Phone). Telefon ima velik, 9.4 cm (3,7 palčni) WVGA TFT LCD zaslon na dotik, 1,4 GHz procesor in 4 GB notranjega pomnilnika. Za zajem slik ponuja 5-megapikselno kamero z LED bliskavico ter sprednjo VGA kamero. Mere: 115,5 x 59,8 x 11,55 mm, teža 112 g.

Samsung Galaxy M Pro

Samsung Galaxy M Pro

Kot že omenjeno, oznaka "Pro" prinaša model s fizično QWERTY tipkovnico, ki bo navdušila vse tiste, ki vas tipkanje po zaslonih na dotik ne prepriča. Tipkovnica bo olajšala tako pisanje sporočil kot delo z dokumenti, saj Samsung s telefonom cilja na uporabnike, ki potrebujejo tako poslovna orodja (npr. Exchange Active Sync, Cisco WebEx) kot enostavno ohranjanje stikov s prijatelji preko središča Social Hub. Za lažjo uporabo ima telefon tudi 6,7 cm (2,66 palčni) WVGA zaslon na dotik in optično sledilno ploščico (trackpad). Model M Pro poganja 1 GHz procesor, ponuja 2,5 GB notranjega pomnilnika, seveda pa ne manjka tudi 5-megapikselna kamera z LED bliskavico in sprednja VGA kamera. Mere: 113,5 x 66 x 9,97 mm, teža 108,4 g.

Samsung Galaxy Y

Samsung Galaxy Y

Mladim, ki poslovnih orodij še ne potrebujejo, pa je namenjen model Galaxy Y. Seveda ima tudi ta model središče Social Hub za enostavno komunikacijo s prijatelji. Hitrost tipkanja sporočil bo pospešila podpora za SWYPE vnos besedila, procesor 832 Mhz pa naj bi omogočal večopravilnost aplikacij. Telefon bo imel 7,6 cm (3 palčni) QVGA TFT LCD zaslon na dotik in 2-megapikselno kamero. Galaxy Y bo na voljo v različnih barvah, tako da bo očitno tudi zanimiv modni dodatek. Mere: 104 x 58 x 11,5mm, teža: 97,5 g.

Samsung Galaxy Y Pro

Samsung Galaxy Y Pro

Različica modela Galaxy S s fizično QWERTY tipkovnico. Tudi pri tem "Pro" modelu je večji poudarek na poslovnih orodjih, saj telefon vključuje pisarniški paket ThinkFree. Zaradi tipkovnice bo zaslon seveda nekoliko manjši - 6,6 cm (2,6 palčni) WVGA zaslon, kamera pa bo enaka kot pri navadnem modelu Y (2 MP). Mere: 110,8 x 63,5 x x 11,5 mm, teža 109 g.

Pestra Samsungova ponudba za jesen/zimo, a cene še niso znane

Na Engadgetu si že lahko pogledaš prve video posnetke in slike novih modelov Galaxy, vključno z modelom Galaxy R, o katerem smo na Tehniku že poročali, na vodo in prah odpornemu Galaxy Xcover in novimi Wave modeli z operacijskim sistemom Bada 2.0.

Zaenkrat še ni znano, kateri od novih galaktičnih telefonov bodo na voljo pri nas, prav tako še ni podrobnosti glede cene. Vsekakor lahko pričakujemo, da bodo vsi cenejši od Samsungovega paradnega konja Galaxy S II.

Kaj pa ti meniš o novih članih družine Galaxy? Boš ostal/a na najzmogljivejšem modelu S ali te lahko za dovolj ugodno ceno premami kateri izmed manjših in manj zmogljivejših bratcev?

Vir slik: Samsung Tomorrow

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
276
24. september 2013
Samsung predstavil nove Galaxy pametne telefone