Samsung razvijalcem aplikacij omogoča boljši izkoristek pisala S Pen

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung-Galaxy-Note-S-Pen-apps.jpg
Samsung Galaxy Note od ostalih Android naprav poleg unikatne velikosti loči tudi priloženo pisalo S Pen. Tega Samsung podpira tudi s paketom knjižnic za razvijalce aplikacij, ki je sedaj na voljo v različici 1.5. Ne pozabi: z dobro podporo pisalu S Pen si lahko v okviru izbora M:AppFest 2012 priboriš Galaxy Note!

Kaj je S Pen?

S Pen je posebno zaslonsko pisalo, ki na napravi Galaxy Note po Samsungovih besedah omogoča hiterjši in natančnejši vnos v primerjavi z ostalimi pisali. S pomočjo gumba na pisalu S Pen lahko sprožimo tudi posebne funkcije, ki so vgrajene v Galaxy Note - denimo zajem ekranske slike zaslona. Tudi nas je pri testu na dlani pisalo navdušilo z naravnim občutkom pri pisanju, saj S Pen podpira natančno zaznavo pritiska.

S Pen SDK na voljo za razvijalce aplikacij

Samsung na Galaxy Note ponuja kar nekaj aplikacij, ki celovito podpirajo pisalo S Pen. Seveda pa si želijo, da bi se tudi druge aplikacije dobro razumele s tem pisalom, zato so konec novembra izdali prvo različico razvijalskih orodij za S Pen. Ta je sedaj na voljo že v različici 1.5. Najnovejši SDK razvijalcem ponuja možnost nastavljanja lastnosti pisala in radirke ter vrsto dodatnih funkcij za vtičnike CanvasView, kot je npr. možnost povečave in nastavljanja ozadja.

Podrobnosti in povezavo do SDK-ja najdeš na Samsungovi strani za razvijalce.

Zakaj podpreti S Pen?

Verjetno se sprašuješ, zakaj bi v svojo aplikacijo dodajal/a podporo za pisalo, ki je namenjeno le eni Android napravi. Pri tem je potrebno upoštevati, da Galaxy Note zaenkrat nima prave konkurence v kategoriji, hkrati se pa ga da tudi pri nas dobiti po zelo ugodni ceni. Da je Note za Samsung zelo pomemben dokazuje tudi dejstvo, da bo Note poleg telefona Galaxy S II že v roku treh mesecev med prvimi dobil nadgradnjo na Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Če te to še ne prepriča, bo mogoče zate bolj zanimiv izziv v okviru izbora M:AppFest 2012. Ena izmed oddanih aplikacij, ki bo po mnenju strokovne žirije najbolje uporabila funkcionalnost pisala S Pen, bo razvijalcu prinesla posebno nagrado, Samsung Galaxy Note. Zato se ti splača razmisliti, kako bi lahko tvoja obstoječa ali prihajajoča aplikacija podpirala pisala, kot je S Pen.

Osnovno podporo za pisala prinaša tudi Ice Cream Sandwich

Sicer pa lahko v prihodnosti pričakujemo, da bodo pisala na Android napravah vedno bolj zanimiva, saj nova različica Androida 4.0 končno prinaša celovito podporo za raznovrstna zaslonska pisala. Natančno pisanje, risanje in geste s pisalom bodo tako mogoči na širšem naboru naprav. Zato se ti tudi iz tega vidika splača razmisliti o inovativnih možnostih uporabe pisal na telefonih in tablicah.

Poleg Samsunga je sicer do sedaj posebna razvijalska orodja za podporo pisala ponujal le HTC v okviru OpenSense SDK; posebno pisalo je namreč priloženo tudi 7 palčni (17,78 cm) tablici HTC Flyer. S postopnim prihodom Androida ICS na vse več naprav pa lahko pričakujemo, da bo tudi izbira splošno uporabnih pisal vse boljša. Vseeno pa bodo SDK-ji različnih proizvajalcev imeli možnost ponuditi posebne funkcije, ki so prilagojene za posamezna pisala oz. naprave kot je Galaxy Note.

Če se še nisi srečal/a s telefonom ali tablico, ki ponuja tesno integracijo z zaslonskim pisalom, ti predlagam, da si za navdih pogledaš Samsungov video, ki predstavlja osnovno funkcionalnost pisala S Pen.

Imaš morda že kakšno dobro idejo za aplikacijo, ki bi lahko tovrstna pisala uporabila na nove, inovativne načine?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
307
24. september 2013
Samsung razvijalcem aplikacij omogoča boljši izkoristek pisala S Pen
Android