Samsung Wave: Test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/Photo0029.jpg

Vedno, ko dobim v test enega od mobitelov z nekaj revolucionarno novega, sem navdušen. Tresem se in komaj čakam, da raztrgam nalepko na škatli in ven previdno vzamem še en presežek mobilne tehnologije. To se mi je zgodilo tudi z mobitelom Samsung Wave S8500. Najbrž si misliš, v čem pa je Samsung Wave drugačen od drugih Samsungov, ki jih pošilja ven kot po tekočem traku?

E, tu te pa imam! Samsung Wave je prvi mobitel z novim operacijskim sistemom Bada, ki ga je Samsung zasnoval, zato da bi zmanjšal prepad med običajnimi mobiteli in pametnimi mobiteli. Je tudi prvi mobitel s tehnologijo Bluetooth 3.0. Kot že omenjeno, sem bil zelo navdušen nad tem dejstvom. Ali je moje navdušenje splahnelo ali se je okrepilo in bom zdaj popolnoma presedlal iz Androida na Bado? Več v nadaljevanju.

Tehnične specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Velikost: 118 x 56 x 10.9 mm
 • Masa: 118 g
 • Zaslon: 8,38 cm (3,3 palcev) na dotik občutljivi kapacitivni SUPER AMOLED zaslon s 16 milijoni barv in ločljivostjo 480 x 800 pik
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 1,5 GB ROM (uporabniku je na voljo 390 MB), razširljiv s pomnilniško kartico do 32 GB
 • Procesor: 1 GHz, ARM Cortex A8
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, Micro USB 2.0, GPS
 • Fotoaparat: 5 MP z avtofokusom in LED bliskavico
 • Snemanje videa: 720p pri 30 sličicah na sekundo
 • OS: Bada 1.0  s Samsungovim vmesnikom TouchWiz 3.0 (preveden v slovenščino)
 • Ostalo: merilec pospeškov, predvajalnik mp3, …
 • SAR vrednost: 0.99 W/kg (glava)
 • Baterija: Li-Ion 1500 mAh
  • v pripravljenosti: do 600 h (2G) / do 550 h (3G)
  • čas pogovora: do 15 h (2G) / do 7 h (3G)

Strojna oprema

Samsung Wave S8500 je mobitel višjega srednjega razreda, kar se opazi, ko ga primeš v roko. Ohišje je v celoti izdelano iz kovine in daje robusten, a še vedno eleganten občutek. Med držanjem Wave-a v roki se mi je porodil smešen občutek, da je ta telefon preveč eleganten za moške grobe roke in da se bi bolje počutil v kakšnih ženskih nežnih rokah. A sem ta občutek hitro odmislil, saj Samsung Wave resnično paše v vsako roko. S svojo debelino slabih 11 mm je eden najtanjših mobitelov na dotik (je samo 1,6 mm debelejši od iPhona).

Samsung Wave je na voljo samo v eni barvi - rjavi, čeprav kakšna ženska zna reči rjavo-bronasti ali kaj podobnega, za moškega je to samo rjava. Barva že skoraj spominja na rjo, ampak ne v slabem smislu. V industrijskem dizajnu Wave-a se opazi pridih kare. Sprednji gumb je v obliki kare in prav tako kamera na zadnji strani (leča je seveda normalne oblike).

Zaslon je eden glavnih atributov, ki naredi Wave iz strojnega vidika še posebno privlačnega. Wave je namreč prvi mobitel s SUPER AMOLED zaslonom, ki smo ga že lahko opazili pri Samsungu Galaxy S (Wave je bil v prodaji pred Galaxy S). Kdor se vsaj malo spozna na zaslone, ki se jih te dni vgrajuje v mobitele, ve, da AMOLED zasloni porabijo veliko manj energije kot običajni. Torej, kaj pa potem naredi oznaka SUPER? Porabi SUPER manj energije? Žal temu ni tako.

Kdor je bral moj test mobitela HTC Desire, ki ima AMOLED zaslon, je lahko opazil, da sem se pritoževal nad vidljivostjo zaslona pod direktno sončno svetlobo. SUPER AMOLED zaslon to popravi, zdaj se tudi na AMOLED zaslonih vidi veliko boljše pod direktno sončno svetlobo. Zaslon meri 3,3" ali 8,32 cm, kar je malo pod povprečjem dandanes. Povprečje je namreč 3,7" (9,40 cm), ampak ne smemo pozabiti, da Wave v bistvu ni pametni telefon. Zaslon je odličen, ločljivost 480 x 800 pik mu daje ostrino, ki bi morala biti uzakonjena ali vsaj standard za vsak spodoben mobitel. Barve so lepo kontrastne, prav tako nisem imel problemov s svetlostjo.

Pod zaslonom so nameščene tri fizične tipke: levo je tipka za vzpostavitev klica, desno je tipka za prekinitev klica in vklop ter na sredini je tipka za meni. Ob levem boku sta klasični tipki za zvišanje in znižanje glasnosti, ob desnem boku sta tipki za zaklep zaslona in za kamero. Kot npr. pri Samsungu Galaxy 5, nobena od sprednjih fizičnih tipk ni osvetljena, kar me čudi. Razumem, da ne vgradijo osvetlitve tipk pri nizko cenovnem mobitelu kot je Samsung Galaxy 5, ne razumem pa, zakaj se tega ne poslužujejo pri dosti dražjem Samsungu Wave.

Zadnja stran mobitela je povsem preprosta. Kot sem že omenil me je zelo presenetila "zaljubljenost" v karo, saj je tudi kamera v obliki kare. Na pokrovčku za baterijo je seveda napis Samsung. Pod pokrovčkom se skriva baterija, reži za SIM in micro SD kartico ter zvočnik. Zvočnik je dovolj glasen, da ga boste hitro stišali, ko boste gledali kakšen video iz Youtube-a.

Fotoaparat pri Wave-u je standardne ločljivosti 5 milijonov slikovnih pik, ne manjka niti LED bliskavica. Fotografije se mi zdijo odlične kvalitete za mobitel, avtofokus deluje še posebej dobro. Prepričaj se s spodnjima vzorcema, prva fotografirana v prostoru, druga iz balkona (mimobežna misel: balkoni so zelo priročni kadar moraš fotografirati naravo in se ti ne da v naravo :) ). Fotografiji sem naložil v polni ločljivosti, če klikneš nanje z desnim klikom in izbereš "Show image", si ju lahko ogledaš z vsemi detajli.

Snemanje videa je privzeto pri 720p HD načinu. Super, HD je po moje edini pravi način zajema videa in sploh ne vem, zakaj smo se prej sploh trudili karkoli posneti. Samo zate sem spet posnel krajši humoristični prispevek oz. primer snemanja v HD načinu (pazi, da pri predvajanju izbereš 720p način prikaza videa). Seveda je priporočena micro SD kartica z višjo kapaciteto, če se misliš udejstvovati v video vodah.

Baterija je v običajnih stresnih pogojih (brskanje po spletu, nenehno pregledovanje Twitterja in Facebooka, poslušanje glasbe) zdržala en dan, ob malo manj stresnih tudi dan in pol. Nič več in nič manj kot ostali pametni mobiteli.

Programska oprema

Kot sem že v uvodu omenil, me je Samsung Wave že od začetka navduševal s skrivnostnostjo novega operacijskega sistema Bada. Zapomniti si moraš, da je Bada OS namenjen zmanjšanju razlike med navadnimi mobiteli in pametnimi mobiteli. Moram povedati, da Badi to odlično uspe. Bada OS je hiter, resnično hiter! Seveda se ima to za zahvaliti odličnemu zaslonu, hitremu procesorju in delovnemu pomnilniku, ki ga ima na razpolago veliko. Pa vendar, razvijalci so se potrudili pri optimizaciji operacijskega sistema, saj je res hiter.

Tudi Bada je preoblečena v Samsungov vmesnik TouchWiz 3.0 in če si že uporabljal/a kakšen Samsungov Android mobitel, ti bo zelo znan. Razlike so minimalne, pri Androidu za vrnitev uporabiš posebno tipko (fizično ali kapacitivno), pri Badi je temu namenjen poseben gumbek v desnem spodnjem kotu zaslona. Obvestila ali "notifications" so enaka kot na Androidu z razliko, da se pri Badi spustijo samo do polovice zaslona. Ja, Samsung, tako nihče ne bo opazil podobnosti z Androidom. A takšno kopiranje me sploh ne moti, saj je to eden izmed najboljših načinov za obvestila daleč naokoli (Apple bi občasno lahko kaj kopiral, ne samo inoviral).

Že Bada OS različice 1.0, ki je naložen na Wave-u, prihaja z podporo za večopravilnost, medtem, ko smo to podporo pri Applu čakali tri leta, pri Microsoftu in njihovih Windows Phone 7 pa bomo to ugledali šele naslednje leto. Večopravilnost prikažemo z daljšim pritiskom na menijsko tipko (kara tipka). Brskalnik, ki je nameščen, teče na pogonu WebKit in je eden najhitrejših, kar sem jih imel priložnost preizkusiti.

Nameščena je tudi aplikacija za pregledovanje e-mail pošte, pripravljene so že nastavitve za različne ponudnike, sam sem izbral Gmail. Če želiš IMAP, se moraš malo poigrati z nastavitvami, saj je privzeta POP3 nastavitev (ni ravno praktično, ampak se znajdeš). Seveda v dobi socialnih omrežij vsak resen operacijski sistem potrebuje vsaj aplikaciji za Twitter in Facebook. Tudi Bada ne izstopa, a moram takoj povedati, da sta mi izgledali nerodni, ko pa sem se hotel izpisati, te možnosti sploh nisem našel (ko sem zamenjal SIM kartico, sem ugotovil, da Bada OS to naredi samodejno).

Samostojne navigacije za Bada OS mi ni uspelo najti, tako da sem ugotovil, da je za silo najboljša opcija, da si namestiš Google Maps prek Jave in je zadeva rešena. Ne dvomim, da bo v prihodnosti prišla tudi spodobna navigacija. Virtualna tipkovnica je tako v portretni kot v ležeči legi odlična in nisem imel nobenih problemov s pisanjem SMS sporočil ali krajših emailov.

Tudi Bada OS prisega na namizja in na widgete, ki jih dodajaš na namizja. Še ena odlično skopirana lastnost iz Androida, ki pa jo popolnoma podpiram. Kar te verjetno zanima je, kako je z naborom aplikacij? Samsung zatrjuje, da jih je že na tisoče. Mogoče res, ampak koliko jih je že zares uporabnih? Po pravici povedano, ne ravno dosti. Ampak, Samsung je pred kratkim organiziral veliko tekmovanje za razvijalce Bada aplikacij, tako da lahko pričakujemo trume aplikacij v naslednjih mesecih. Aplikacije so na voljo iz nekakšnega Samsung marketa ali trgovine in se namestijo podobno kot aplikacije v iOS-u.

Kakšna pa je stabilnost Bade kot operacijskega sistema? Moram povedati, da sem kar nekajkrat doživel, da se je aplikacija sesula in zaprla, vendar to doživim tudi pri Androidu in se nisem preveč sekiral. Edino, kar me je malo zbodlo, je bilo to, da se je to zgodilo v sistemski aplikaciji, kot je kamera. Zelo neugodno, če nekaj snemaš in se ti kar naenkrat aplikacija zapre in nič ne shrani. Vendar, popravki se izdajajo dokaj redno, verjamem, da bodo tudi to popravili.

Zaključek

Samsung Wave odlično zapolni prepad med navadnimi in pametnimi mobiteli. To je strojno zelo močan mobitel, podkovan z dobrim operacijskim sistemom, ki bo skozi verzije lahko postal še boljši. Samsung Wave bi priporočal uporabnikom, ki si želijo nekaj več od navadnega mobitela, vendar ne potrebujejo nadvse zmogljivega pametnega mobitela in gore aplikacij s katerimi ne bi vedeli kaj delati. Ko sem npr. pokazal mobitel mami in očetu, sta bila navdušena samo nad odličnim zaslonom in ozadjem na mobitelu. Mislim, da bi bil zanju, kot nezahtevna uporabnika, odličen. Celoten TouchWiz 3.0 vmesnik je preveden v slovenščino, kar je še dodaten plus za tiste, ki si tega želijo.

Samsung Wave je na voljo v Mobitelovem katalogu v paketu Super/Mega Povezani za 129€, v paketu Opti Povezani za 189€, v Splošni akciji za 239€ in 399€ v redni prodaji. Cene veljajo ob sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja za 24 mesecev (razen pri ceni v redni prodaji). Cene veljajo na dan objave članka, morebitne spremembe cen so objavljene na www.mobitel.si.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
661
24. september 2013
Samsung Wave: Test na dlani
Bada