Se Nokia vrača?

Matej Ribič 2. oktober 2018
/PublishingImages/nokia-back-ribic-hero.jpg

Najbolj prodajana znamka mobitelov do leta 1998 je bila Motorola, kmalu nato pa jo je dohitela Finska Nokia. Leta 2000 nam je ponudila legendarno Nokio 3310 in nedolgo zatem, leta 2003, najbolj prodajani mobitel vseh časov − Nokio 1100. Nokia je bila tudi pionir na področju igranja iger na mobitelih, zahvaljujoč znani igrici Snake, ki je bila prednaložena na skoraj vsakem mobitelu. Nokia je bila tudi ena izmed vodilnih pri razvoju kamer, saj je sodelovala z nemškim proizvajalcem optike, namenjene kameram, Carlom Zeissom, in že leta 2007 osvojila naslov najboljše mobilne naprave za slikanje. Prav tako leta 2008 z vključitvijo bliskavice Xenon, od takrat naprej pa so se uspehi le še vrstili. Največji prodor je vsekakor dosegla leta 2012, ko je podjetje predstavilo mobitel Nokia 808 in uspeh ponovilo z mobitelom Lumia 1020, ki se je prav tako pohvalil s kamero z ločljivostjo 41 MP. To je bilo 6 let pred mobitelom Huawei P20 Pro, ki ima danes podobno veliko ločljivost in senzor. Naključje? Niti ne, saj je trenutni direktor slike in videa pri Huaweiju eden izmed izumiteljev teh kamer pri Nokii, rezultati obeh pa govorijo zase.

 

Nokiin uspeh se je končal leta 2014. Microsoft je kupil Nokiino mobilno divizijo in izdajal le naprave z lastnim operacijskim sistemom Windows, vsi pa vemo, kako se je to končalo. Z bratom sva kupila mobitel z operacijskim sistem Windows samo zato, ker je imel ta takrat nepremagljivo kamero. Ampak tudi najboljša kamera naju ni zadržala. Pomanjkanje aplikacij v Microsoftovem operacijskem sistemu je bilo preveliko in pri tem nisva bila edina. Tudi ostali so začeli zapuščati vse bolj mrtvi Windows in odšli na z aplikacijami bolje podprt sistem, ki ga še dandanes več kot uspešno ponujata Apple in Google.

 

Nokiina mobilna divizija in pravice so bile leta 2016, potem ko je tudi Microsoft obupal nad prihodnostjo sistemov Windows na mobitelih, prodane podjetju HMD Global. Podjetje večinoma še vedno sestavljajo bivši zaposleni pri Nokii. Leta 2017 se je Nokia vrnila in predstavila mobitele Nokia 3, 5 in 6 ter klasičen mobitel 3310 v malo modernejši obliki. Šlo je seveda za mobitele nižjega cenovnega razreda, kar pa je več kot dobra strategija, gledano na dolgi rok. Dandanes vidimo vse več podjetij, ki stavijo vse na eno samo napravo v visokem cenovnem razredu, visoki cilji pa se pogosto končajo s trdim padcem na tla, ko se je to zgodilo z Essential Phone.

 

Nokia izdaja vse več nizko- in srednjecenovnih naprav, ki še vedno ponujajo izjemno kakovost in vzdržljivost, po kateri je Nokia slovela v preteklosti. Mobiteli imajo klasičen evropski dizajn, njihova priljubljenost v Aziji pa hitro raste, saj je tam večji trg za ta cenovni razred. Nokiini mobiteli so ob izdaji razprodani v nekaj minutah. Sem že omenil, da vsebujejo vsi mobiteli Nokia popolnoma čist sistem Android? Pomanjkanje preoblek, ki jih najdemo na večini mobitelov Android, omogoča podjetju zagotovitev posodobitev za naslednji dve leti in z veseljem poročam, da je Nokia ena izmed redkih, ki to obljubo drži. Osvojitev nižjega in srednjega cenovnega razreda je postavila močne temelje, ki bodo podjetju omogočili prodor tudi v višje razrede. Nokia je sicer izdala Nokio 8 in 8 Sirocco, ki pa nista osvojili naših src. Kljub temu se ne dajo in pripravljajo naslednji val mobitelov, med katerimi bo tudi nov igričarski mobitel, ki kaže na to, da želi podjetje močneje konkurirati ostalim in ponuditi kupcem, kar želijo − očitno tudi zareze.

 

Ne glede na to, ali se še spomnite časov, ko smo na neuničljivih mobitelih Nokia 3310 igrali Snake in Space Invaders ali pa ste mlajša generacija, ki je odraščala z mobiteli Samsung in Apple, nas zanima, ali boste podjetju Nokia dali ponovno priložnost. Konkurenca na trgu je konec koncev dobra tako za kupca kot tudi za tehnološki razvoj in novitete.

Vira: google.com, nokia.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. oktober 2018
4220
2. oktober 2018
Se Nokia vrača?
Android