Sejem IFA 2022 se (še) ni vrnil v ustaljene tirnice

Marjan Kodelja 8. september 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/Sejem_IFA_kodelja_sept22_hero.jpg

Razstava zabavne elektronike, ki je pred koronskim časom pritegnila številne razstavljavce in obiskovalce, je bila letos okrnjena. Bolj kot to je presenetljivo, da nobeden od vidnejših izdelovalcev ni izkoristil Berlina za globalno predstavitev novih izdelkov.

Obisk sejma je bil temu primerno zanimiv. Podjetja, ki so si nekdaj lahko privoščila komaj kaj več kvadrature od manjše otroške sobe, so se razbohotila na površine trosobnih stanovanj, medtem ko so druga končno dobila možnost najetja celotne hale. Nekaterih, brez katerih si sejma nismo znali predstavljati, preprosto ni bilo. Sonyja, tradicionalnega najemnika hale 20, ali TP Visiona, pri katerem je bilo vedno pestro ob prikazu novih televizorjev. Marsikaj je torej letos izostalo, vendar ravno tako ne moremo spregledati, da je po dveh letih popolne suše organizatorjem uspelo pripraviti kolikor toliko spodoben sejem – pa čeprav še daleč od nekdanje slave.

Vsi bi najraje čim večje

Razmeram primerno so podjetja prikazala predvsem letos že predstavljene izdelke. V segmentu televizorjev so poudarjali tehnologije mikroLED, miniLED in OLED, pri katerih je izraziti trend večanje zaslonov do meja, ko marsikdo za tolikšne niti nima prostora. Največji OLED z diagonalo skoraj dva metra in pol (97 palcev) nudi LG, medtem ko ima njihova naprava z zaslonom mikroLED še skoraj meter daljšo (136 palcev). Navdušenje nad tolikšnimi zasloni vas bo minil tisti hip, ko zagledate cene. Nekaj deset tisočakov!

 

Z največjim zaslonom OLED se ponaša LG

Ker niso mogli pokazati veliko novega, so se skladno z razmerami poslužili trajnosti in energijske učinkovitosti. Ni prvič, da govorijo o tem in na obljube pozabijo tisti hip, ko se svet vrne v ustaljene tirnice. Morda bo tokrat drugače, a le, če bodo od besed prešli k dejanjem. Trajnost ni samo robustna izdelava in uporaba ekoloških, recikliranih in »ne vem še, kakšnih« materialov, temveč (predvsem) zagotovljena skrb za programsko opremo. Nisem slišal, da bi katerikoli od izdelovalcev dal zavezo: »Televizor, ki ga kupite danes, bo enako deloval tudi čez deset let!« Ko bom slišal kaj takšnega, takrat bom verjel, da s trajnostjo mislijo resno! Gospodaren kupec namreč želi, da bi televizor najmanj sedem let kazal kakovostno sliko in njegove funkcionalnosti ne bodo okrnjene zaradi konca vzdrževanja sistema in (ali) aplikacij.

Honor in Huawei naskakujeta srednji zmogljivostni razred

Med izdelovalci mobitelov sta bila na sejmu še najbolj dejavna Huawei in Honor. Oba sta namreč prva v Evropi predstavila naprave srednjega zmogljivostnega razreda, prvi modela nova 10 in 10 Pro ter drugi Honor 70. Zaradi skupnega snovanja so si dokaj podobni. Za večino pa ima Honorjev mobitel dve pomembni prednosti: podporo za omrežja pete generacije (5G) ter neokrnjeno delovanje Googlovih storitev in aplikacij. Mobiteli sodijo v srednji cenovni razred, kar praktično pomeni, da imajo vgrajen dovolj zmogljiv procesor, ki pri solidnih nastavitvah in ne pretiranem gretju ohišja zadovoljivo poganja zmogljivejše mobilne igre. Na videz in po uporabljenih materialih so podobni premijskim mobitelom ter nudijo dovolj vsestranske fotografske zmogljivosti. Honor 70 odlikuje 54-milijonska glavna, 50-milijonska širokokotna in 32-milijonska sprednja kamera, medtem ko sta v primeru modelov nova v ospredju 50-milijonska glavna in 60-milijonska sprednja kamera.

 

Mobitel Honor 70 bo na voljo tudi v ponudbi Telekoma Slovenije

Eno redkih podjetij, ki je v Berlinu dejansko predstavilo nekaj novega, je bil HMD Global. Poleg novih naprav so razkrili še storitev najema Circular, ki nagrajuje čim daljšo uporabo in za katero ne vem, ali bo kdaj na voljo Sloveniji. Še vedno pa niso ugriznili v kislo jabolko premijskih naprav. Raje vztrajajo v manj zahtevnem segmentu naprav tja do srednjega zmogljivostnega in cenovnega razreda. Vanj namreč sodi Nokia X30 5G. Na videz daje občutek lepo in robustno izdelanega mobitela z ohišjem iz kombinacije okvirja iz aluminija in plastične ploskve, pri kateri so uporabili 54 odstotkov recikliranega materiala. Zaščitno steklo je čez zaslon. Velika baterija zagotavlja več dni delovanja in s tem manj ciklov praznjenja in polnjenja ter posledično večletno delovanje ob počasnejši izgubi kapacitete. Izboljšane so fotografske zmogljivosti (predvsem nočnega načina). Nova sta še mobitela Nokia G50 5G in poceni C31 s 6,7-palčnim zaslonom in večdnevno baterijo, tablični računalnik T21, prenosni zvočnik in ušesni čepki z aktivnim dušenjem hrupa, EarBuds 2.

 

Triperesna deteljica novih mobitelov znamke Nokia

Ura, ki lahko izboljša življenje

Bolj kot mobitela je zanimiva Huaweijeva ura Watch D, ki ima v Evropi dovoljenje za uporabo. Poleg tega, da nudi skoraj vse funkcije družine Watch GT Pro, zna izmeriti krvni tlak. Toda na priročnejši način, kot to počnejo Samsungove ure. Pašček napihne črpalka v uri, da prekine pretok krvi skozi žile na zapestju. Postopek merjenja je zato enak postopku, ki ga uporabljajo merilniki z napihljivo manšeto. Tlak si lahko izmerite kadarkoli in predvsem kjerkoli, morate le sesti in se umiriti, nakar bodo meritve za poznejšo uporabo shranjene v aplikaciji na mobitelu.

 

Ura Huawei Watch D z integriranim manšetnim merilnikom krvnega tlaka

Ko že omenjam ure: zaradi ugodnih cen marsikdo pozna ure Amazfit. Poleg »plastične« narave ohišja me je običajno zmotil manj natančen satelitski sprejemnik (GPS). Letošnji seriji GTR 4 za obilnejše moške in vizualno modernejša GTS 4 za nežnejše ženske pa naj bi imeli krožno polarizirano anteno in posledično boljši sprejem radijskih signalov vseh komercialnih satelitskih sistemov. Poleg nadgradnje programske opreme in aplikacije je izboljšano tipalo za optično merjenje srčnega utripa, za katerega trdijo, da je natančno skoraj tako kot merilni trak.

 

Letošnja generacija ur Amazfit

Se prihodnost prenosnikov skriva v prepogljivih zaslonih?

Prenosnikov je bilo na letošnjem sejmu presneto malo. Lenovo uradno sploh ni razstavljal, čeprav smo lahko videli njegov izdelek, medtem ko Asusov Zenboom 17 Fold ni popolna novost. Uradno je bil predstavljen na začetku leta. Skupen jima je zložljiv zaslon. Lenovo je pokazal drugo generacijo modela ThinkPad X1 Fold s 16,3-palčnim (41,4 cm) zaslonom za tri evrske tisočake, medtem ko je cena Asusovega 17-palčnega (43,2 cm) Folda še za tisočaka višja. Ideja zložljivega zaslona prenosnega računalnika ni napačna. Sploh, če je dodana brezžična fizična tipkovnica, kajti že davno se je izkazalo, da tipkanje po zaslonu niti približno ne more zamenjati pravih tipk. Toda zaradi visoke cene bomo nekateri tovrstne naprave raje občudovali, kot bili njihovi ponosni lastniki.

 

Prepogljivi prenosni računalnik ASUS (levo) in Lenovo

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
8. september 2022
5996
8. september 2022
Sejem IFA 2022 se (še) ni vrnil v ustaljene tirnice