Šest sladkokislih jabolk Applovega WWDC17 (1. del)

Alenka Selčan 6. junij 2017
/PublishingImages/wwdc17-hero.jpg

Po izjemnih novostih nedavne Googlove razvijalske konference smo 5. junija pričakali tudi Applovo. WWDC se ponaša z zgodovino, ki sega vse do daljnega leta 1988, letos pa se iz San Francisca po štirinajstih letih znova vrača v San Jose, srce Silicijeve doline.

Posnetek dogodka si lahko ogledate le na Applovi spletni strani.

Dogodek je obiskalo 5300 razvijalcev, kar je razmeroma skromna številka, če pomislimo na preostalih 16 milijonov Applovih razvijalcev, ki prihajajo iz kar 75 držav. Najmlajši med njimi ima komaj deset let, najstarejša gospa razvijalka, ki je letos objavila svojo prvo aplikacijo, pa šteje častitljivih 82, vsi pa ustvarjajo zato, da sveta ne bi doletela takšna apokalipsa:

 

Po zabavnem (ali za nekatere celo žaljivem) posnetku, v katerem apokalipso predstavlja mrk aplikacij, je Tim Cook s sodelavci predstavil šest najbolj vročih adutov letošnjega leta. Predstavili jih bomo v več prispevkih, začeli pa bomo od zadaj, saj se prav pod številko 6 od naštetih skriva ena bolj zanimivih novic letošnjega otvoritvenega odra.

6. HomePod

 

Kdor čaka, dočaka. Apple se je končno odločil stopiti vštric z Amazonom in Googlom. Pod pretvezo, da gre za napravo, ki izkazuje Applovo ljubezen do glasbe, so na otvoritvenem odru WWDC17 predstavili zvočnike Apple HomePad. Siri bo tako poleg hiške, kot jo imata Alexa in Assistant, dobila še malo glasbeno šolo, Applovi zvesti uporabniki pa več kot kakovostne pametne zvočnike, ki bodo najbrž postali osrednji oltar marsikaterega Applovega hišnega svetišča. Uporabniki bodo lahko izbirali med 40 milijoni različnih pesmi, ki jih bo po njihovem okusu izbirala kar Siri, ki bo njihove ukaze slišala tudi ob bučni godbi. Ne glede na to pa Apple obljublja, da bodo vsi ukazi (in vprašanja, ki ne zadevajo le glasbe) ostali v hiši, uporabnikova identiteta pa zaščitena, saj se zavzemajo za ohranitev pravice do zasebnosti.

Američani, Angleži in Avstralci si bodo HomePod že letos lahko priskrbeli za 349 ameriških dolarjev.

5. Novi 10,5-palčni in 12,9-palčni iPad Pro

 

Predstavitev novega iPada v dveh velikostih, zlasti v kombinaciji z Apple Pencilom, je bila prepričljiva, četudi tadva junaka ob skorajšnjem vstopu na trg še ne bosta opremljena z najnovejšim iOS-om 11. Njuna zaslona nista vznemirljiva zgolj zaradi velikosti, temveč tudi zaradi tehnologije ProMotion in čipa Fusion A10X, kar omogoča osvežitev zaslonov do 120 Hz, torej zelo odzivno sliko in odlično uporabniško izkušnjo.

Ta bo, kot je bilo videti v Serifovi predstavitvi Infinity Photo, prvovrstna tudi za grafične oblikovalce, ki uporabljajo Apple Pencil z zgolj 20 ms latence. Pencil (tudi v kombinaciji z aplikacijo Notes, ki bo zavoljo strojnega učenja znala razbrati tudi manj lične rokopise) se bo izkazal predvsem jeseni, ko bosta napravi osveženi z novim iOS-om 11, uporabniki pa takrat lahko pričakujejo izboljšano večkratno uporabnost, večjo preglednost datotek, hkraten dotik "povleci in spusti" in tako dalje. Več o podrobnostih in tehničnih specifikacijah v prihodnjih prispevkih, dotlej pa le še okvirna cena. Za novi 10.5-palični iPad bo treba odšteti 645 ameriških dolarjev, za 12,9-palčnega pa 799 ameriških dolarjev.

Vira: Apple.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. junij 2017
3481
6. junij 2017
Šest sladkokislih jabolk Applovega WWDC17 (1. del)
iOS