Šest sladkokislih jabolk Applovega WWDC17 (2. del)

Alenka Selčan 6. junij 2017
/PublishingImages/20wwdc17-hero.jpg

4. Jeseni prihaja iOS11

 

Applove naprave bodo jeseni doživele pomlad z imenom iOS11. Ta ne bo le v spremenjeni podobi aplikacije Messages, kjer bodo vsi uporabnikovi pogovori sinhronizirani ne glede na napravo, ki jo uporablja. Tudi Siri, ki za zdaj domuje kar v 375 milijonih naprav, bo doživela svoj preporod. Dobila bo nov glas, razširila intonacijski razpon, imela pa bo tudi novo vizualno podobo. Postala bo še pametnejša in uporabniku prijaznejša, saj bo vedela, da gre za istega uporabnika, četudi ta uporablja različne Applove naprave. Opazovala ga bo in vse bolj bo razumela kontekst in njegove interese, krepila svoj vpogled in mu intuitivno postregla z informacijami, za katere bo predvidela, da so na pravem mestu in ob pravem času.

Pomembna novost iOS-a 11, ki pa na naših tleh najbrž še ne bo prav kmalu v rabi, zadeva mobilno plačevanje z aplikacijo Pay. Do konca leta bo tako mogoče plačevati kar v polovici ameriških trgovin, revolucionarno pa bo plačevanje med fizičnimi osebami, ki se bo lahko odvijalo kar prek sporočanja.

Novosti se obetajo tudi na področju fotografij. Tako kot Google tudi Apple razvija strojno prepoznavanje podob. Aplikacija Memories že razlikuje športe dogodke od poroke, na fotografiji prepozna uporabnikovega ljubljenčka in samodejno pripravi video iz njegovih fotografij.

No, fotografiranje z Applovimi napravami je izkušnja zase. Ta se bo še izboljšala, saj iOS11 obljublja do dvakrat boljšo kompresijo za video in fotografije, lep nabor efektov, ki iz povprečnega uporabnika naredijo umetnika ali zgolj zabavljača (Depth API).

Tu sta še dva uporabna dodatka za ljudi na poti: prvi je, da iOS11 samodejno zazna premikanje z avtom, zato bo uporabniku predlagal izklop obvestil, druga pa zadeva zemljevide, natančneje zemljevide notranjih prostorov ameriških nakupovalnih centrov in letališč, to pa je storitev, ki bi prav prišla tudi sejmiščem, zabaviščnim parkom, muzejem in tako dalje.

Vse več Applovih aplikacij deluje s pomočjo strojnega učenja. Tim Cook se je pohvalil, da je prav zato iPhone kar sedemkrat hitrejši od Google Pixla in Samsunga 8s. No, upajmo, da ne gre le za hvalo, ko ta zadeva napredek v razvoju obogatene resničnosti. Na konferenci WWDC17 so predstavili razvijalsko aplikacijo ARKit, za katero obljubljajo, da bo največja AR-platforma na svetu. Takole je Applov vstop v svet obogatene resničnosti začinil Alasdair Coull, ki je predstavil, kako na iPadu deluje Unreal Engine in Wingnut, AR-aplikacija znamenitega režiserja Petra Jacksona:

 

3. Nova serija Macov in iOS-a High Sierra

 

Le kaj bi bila Applova razvijalska konferenca brez nove serije namiznih in prenosnih računalnikov? Na dogodku WWDC17 jih je skupaj z novim operacijskim sistemom High Sierra predstavil Craig Federighi, a ker njihov opis zahteva več pozornosti, se bomo tej predstavitvi posvetili v ločenem prispevku (ostanite na preži).

2. Apple Watch ima nov operacijski sistem OS4

 

Cook je izjemno zadovoljen s pametno uro, ki ima po nekaterih statistikah najbolj zadovoljne uporabnike pametnih ur na svetu, zadovoljen pa je tudi z izboljšavami, ki jih prinaša nov operacijski sistem. Ta se ponaša z novim dizajnom, se kiti s kalejdoskopom, ki služi za ohranjevalnik zaslona, in pa, verjeli ali ne, z junaki iz Sveta igrač. Za uporabnost poskrbi Siri, ki uporabniku na zaslonu servira njemu aktualne informacije, vezane na njegove interese, lokacijo, zaznamke v koledarju in morda najpomembneje, na čas.

Osvežen je tudi WorkOut, fitnes aplikacija, ki nudi več izzivov pri vadbi in nagrado za uspešen trening. Izpostavili so izboljšave za plavanje in možnost spremljanja več aktivnosti hkrati, ljubitelje fitnesa pa so razveselili z novico, da bo Watch od jeseni naprej mogoče povezati s fitnes napravami različnih proizvajalcev, ki opremljajo ameriške vadbene centre (Technogym, Lifefitnes, Matrix ...).

Za glasbene užitke na uri poskrbi prenovljena aplikacija Music, ki skrbi za ažurno osvežitev seznamov predvajanja po okusu uporabnika, razveseljiva pa je tudi novica, da je aplikacija usklajena z aplikacijo WorkOut, torej bo uporabnik vadbo začel v ritmu svoje najljubše glasbe.

1. tvOS letos tudi Amazonov Prime Video

In še zadnja, za obiskovalce otvoritvene prireditve WWDC17 pa prva novica, ki so jo predstavili na tamkajšnjem odru. Nekoliko je presenetilo, da ta pravzaprav ne prihaja Applovih vrst - prvi aplavz obiskovalcev je tako požel Amazon, ki s Prime Videom prihaja na tvOS.

Vira: Apple.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. junij 2017
3482
6. junij 2017
Šest sladkokislih jabolk Applovega WWDC17 (2. del)
iOS