Siri bo dobila sestro Viv

Alenka Selčan 11. maj 2016
/PublishingImages/asistentka-viv-hero.jpg

V New Yorku pravkar poteka eden v nizu dogodkov famoznega Techcrunch Disrupt 2016, na katerem se predstavlja smetana zagonskih podjetij s fantastičnimi zamislimi. Vsako od njih kakopak upa na zmago ali vsaj na poštenega investitorja, ki bo z njimi ravnal boljše, kot z ekipo Pied Piper iz pronicljive humoristične nadaljevanke Silicijeva dolina. (mimogrede, že gledate tretjo sezono?)

Na newyorški oder je med drugimi stopil tudi Dag Kittlaus, oče Applove Siri, ki pa je tokrat predstavil demo njene bodoče sestre Viv, ki naj bi bila inteligentni vmesnik za prav vse.

 

Kittlaus je Vivno predstavitev začel z omembo dviga paradigme, ki se naj bi po njegovem dogodila vsakih deset let. Kisel nasmešek se je ob tej izjavi izrisal vsakomur, ki se zaveda vsega, kar se je zgodilo v zadnji dekadi, a pustimo to ob strani, in poglejmo, zakaj je prav Viv tista platforma, ki prinaša omembe vredno spremembo.

 

Na prvi pogled je videti, da je Viv veliko bolj kot Siri podobna Amazonovi Alexi. Zapomni si lahko daljši pogovor, na vprašanja pa odgovarja presenetljivo hitro in natančno, četudi sprašujejo po natančni temperaturi na specifični lokaciji ob točno navedeni uri. Ko so jo tako vprašali, če bo temperatura pri Golden Bridge v Los Angelesu presegala 21°C, je odgovorila brez oklevanja. V manj kot sekundi je tudi plačala naročeno pijačo in rezervirala hotel.

Skrivnost njene hitrosti je v tem, da Viv odgovore in storitve išče pri različnih ponudnikih, ki so povezani v skupno platformo. Če je Alexa omejena le na Amazonov horizont, bo Vivin ekosistem precej širši, saj ne bo omejena zgolj na krovno podjetje, temveč se bo dokaj svobodno gibala med najboljšimi ponudniki storitev v njeni mreži.

Viv se razlikuje tudi v načinu „mišljenja“, saj je za dojem navodila ni treba vsakič znova kodirati, temveč naj bi bila zaradi tako imenovane dinamične generacije programov sposobna razumeti in uporabiti tisti program, ki neki poizvedbi najbolje ustreza. Prav zaradi tega naj bi Viv privlačila nove razvijalce, s tem pa se hitro razvijala in širila tako svoje znanje kot ponudbo storitev.

Kittlaus pravi, da je podobne lastnosti želel dodeliti tudi Siri, ko jo je davnega leta 2007 ustvarjali v Standfordskem raziskovalnem inštitutu, a usoda je hotela, da jo je Apple odkupil še preden se je dokončno razvila.

Govori se, da je tudi za Viv, v razvoj katere se je doslej steklo že 12, 5 milijonov ameriških dolarjev, precej zanimanja med velikani kot so Google, Facebook, Twitter in LinkedIn. Upajmo le, da je ne odkupijo prehitro, saj jo ravno njena neodvisnost in sodelovanje z različnimi partnerji dela drugačno od doslejšnjih pametnih asistentk.


Vir: Techcrunch

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. maj 2016
2974
11. maj 2016
Siri bo dobila sestro Viv