Siri in tuji naglasi

Tilen Žagar 24. september 2013

Verjetno je od vseh novosti pri novem iPhone 4S največ pozornosti požela Siri, osebna asistentka, ki z nami presentljivo inteligetno čeblja, kliče, pošilja sporočila, dodaja zaznamke v koledar, nas zjutraj zbudi, išče po internetu ... Konceptualno razumevanje, sledenje pogovoru in brezhibna integriranost v sistem sta vsekakor korak naprej na tem področju, me je pa osebno bolj skrbel tisti osnovi, že znani del tehnologije, pogovarjanje s telefonom.

Glasovni ukazi so na mobitelih namreč znani že kar nekaj časa, in ne nazadnje se s tehnologijo poleg Appla igrata tudi Google in Microsoft. Se pa v pogovorih z mojo translivanijsko angleščino ponavadi bolj zabava mobitel kot jaz, ki si "search weather in Ljubljana" praviloma razlaga kot "weather in Vietnam". Zato sem ob sicer zares brezhibnih predstavitvah Siri obdržal zdravo mero skeptičnosti, kako se bo punca znašla izven mej angleško govorečih držav.

Na izkušnjo s Slovenci bo Siri še malo počakala, se je pa zato že namučila z Japonci. Oziroma vsaj tem na spodnjem posnetku, ki se trudi poslati elektoronsko sporočilo na delovni (work) naslov. Siri mu žal ni povedala, da je njen najljubši film Izgubljeno s prevodom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1755
24. september 2013
Siri in tuji naglasi