Skrivnost, ki jo bo šef najvrednejšega podjetja na svetu odnesel v grob

Matic Tomšič 4. maj 2017
/PublishingImages/apple-watch-skrivnost-hero.jpg

Ameriški tehnološki velikan Apple je objavil četrtletne poslovne rezultate ter prodajne številke svojih naprav in storitev. Javnost je izvedela, natanko koliko iPhonov, tablic iPad in računalnikov Mac je prodal Apple, znova pa manjka podatek o prodajni uspešnosti pametne ure Apple Watch, ki jo je podjetje uvrstilo kar v isto kategorijo kot slušalke. Ta podatek Apple skriva že tretje leto zapored.

Apple je daleč največji igralec na svetovnem trgu pametnih ur.Ob koncu leta 2016 je po podatkih analitikov po zaslugi pametne ure Apple Watch, ki je izšla spomladi 2015, obvladoval več kot polovico trga.

A svetovni trg pametnih ur je majhen, precej manjši od trga pametnih telefonov - v letu 2016 so proizvajalci pametnih ur trgovcem razposlali 21,1 milijona enot (vir). Za primerjavo: lani je bilo prodanih 1,5 milijarde novih pametnih telefonov (vir).

Tim Cook, direktor podjetja Apple, ki je po tržni kapitalizaciji (še vedno) najvrednejše na svetu, je ob nedavni javni predstavitvi Applovih četrtletnih poslovnih rezultatov dejal, da so podvojili prodajo pametnih ur. Za Apple so zelo pomembne, celo ključnega pomena, je Apple Watch izpostavil Cook (vir).

 

 

Izvirni Apple Watch je izšel 24. aprila 2015, Apple pa je septembra lani izdal še prenovljeni model.

A obenem Cook znova ni hotel razkriti, koliko pametnih ur Apple dejansko spravi v promet in ne le pošlje do trgovcev, zaradi česar se po spletu (spet) šušlja, da je Apple Watch prodajna polomija.

Ugibanje o komercialni neuspešnosti pametne ure Apple Watch, ki jo je Apple pred izidom spomladi 2015 predstavljal kot napravo, ki bo spremenila svet, ni neutemeljeno. Poglejmo nekaj razlogov, zakaj:

 • Apple še med nobenim javnim razkritjem četrtletnih poslovnih rezultatov od leta 2015 ni izdal števila prodanih enot ure Apple Watch. Za pametni telefon iPhone (2007) in tablico iPad (2010) so to medtem naredili v nekaj tednih po začetku prodaje prve generacije obeh naprav.
 •  

   

 • Apple pametni uri Apple Watch pri zadnji objavi poslovnih rezultatov ni namenil lastne kategorije. Namesto tega jo je uvrstil v kategorijo nosljivih naprav skupaj z brezžičnimi slušalkami Air Pods in slušalkami Beats ter prenosnim predvajalnikom glasbe iPod in televizijsko škatlico Apple TV, ki imajo drugačne in predvsem širše ciljne skupine kupcev kot pametna ura:
 •  

   

  Tim Cook je odločen, da bo zadržal skrivnost glede prodaje pametne ure Apple Watch. Tudi ob zadnji predstavitvi četrtletnih poslovnih rezultatov se je na prošnjo novinarja, ali lahko izda več podrobnosti o prodaji ure, odzval le s pojasnilom, da so Apple Watch in druge nosljive naprave za podjetje res zelo pomembne, je poročal medij Business Insider.

 • Apple ne izgublja lepo in težko prizna poraz. Spomnimo se dveh primerov iz preteklosti:
 •  

   

  Ko je slabe prvotne kritike prejel Applov oblak MobileMe (2000), predhodnik današnjega iClouda, je Steve Jobs, ustanovitelj Appla, ponorel in razpustil ekipo programerjev, ki so zasnovali projekt. MobileMe je nato deloval do leta 2012.

   

   

  Še prej je Jobs, tudi po tem, ko so tako kritiki kot večina uporabnikov zmajevali z glavo ob Applovi "revolucionarni" okrogli miški iz leta 1998, trdil, da gre za najboljšo miško, kar jih bodo kadarkoli uporabljali.

 • Po navedbah medija AppleInsider so nekatera velika internetna imena, med drugim Google, Amazon in Ebay, aprila potihoma prenehala podpirati Apple Watch. Pri mediju Mashable opozarjajo, da je dejstvo, da je javnost za to izvedela iz novinarskega prispevka, ne iz jeznih objav uporabnikov na družbenih omrežjih, pokazatelj, kako malo uporabnikov ima dejansko pametna ura Apple Watch.

Članek je bil prvotno objavljen na siol.net/digisvet.

Vir: Statista.com, scmp.com, Businessinsider.com, Reuters.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. maj 2017
3429
4. maj 2017
Skrivnost, ki jo bo šef najvrednejšega podjetja na svetu odnesel v grob
iOS