Slovenščina, od kod lepote tvoje?

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/minimax_junaki.jpg

Slovenščina je lep in zanimiv jezik, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. Na prste ene roke lahko preštejemo jezike, v katerih je ljubezen lahko izrečena v dvojini. A ne glede na to, kako radi jo imamo, nas pri uporabi sodobne tehnologije dostikrat zmoti. Na silo skovane slovenske ustreznice za računalniško izrazoslovje pogosto neprijetno zarežejo v uho, prevedena navodila za uporabo programske opreme pa so dostikrat težko razumljiva še tako klenemu Slovencu. Najbrž nas ni malo takih, ki navkljub možnosti slovenščine še vedno uporabljamo Facebook ali Mozillo v angleščini. Je predsodek pred rabo slovenščine upravičen ali gre za zgolj plod trdovratne navade?

Na nedavnem sprehodu po turistični promenadi mi je na uho znova prišel že večkrat slišani pogovor, v katerem naključni turisti hvalijo naše znanje tujih jezikov. Res, v primerjavi z marsikaterim evropskim narodom smo pravzaprav poligloti. Skorajda med nami ni junaka, ki ne bi znal vsaj v preprosti angleščini tujcu pokazati pot, kaj hitro pa se znamo pogovoriti tudi v italijanščini, nemščini ali celo španščini, četudi zgolj tisti, naučeni iz mehiških telenovel. Je naš šolski sistem res tako izvrsten? Mogoče, a najbrž se odgovor skriva v preprostem primeru, ki mi ga je zadnjič zaupala prijateljica. Njena devetletna hči rada poseda pred televizijo in čeprav ji je kot mati poskušala z različnimi metodami to omejiti, je mala vedno znova našla pot do svojih najljubših risank, ki jih je spremljala na neki nemški televiziji. Negodovanju navkljub se je sčasoma izkazalo, da je hčerkina obsesija s televizijo nepričakovano obrodila pozitiven rezultat. Ko so bili na počitnicah, si je namreč mala kaj hitro našla družbo nemških otrok, s katerimi je povsem suvereno spregovorila v nemščini. Podobnih zgodb ni malo. Večina prijateljev s Primorske je priznalo, da so se italijanščine naučili v otroštvu, ko so na italijanskem TV-programu gledali sinhronizirane anime.

Večina evropskih držav pri predvajanju tujih televizijskih programov za prevod ne uporablja podnapisov, temveč zgolj sinhronizacijo. Na poljski televiziji sem celo videla film, ki ga je simultano prevajal le en igralec. Si predstavljate, kakšen učinek je ob monotonem branju dobrohotnega moškega glasu imela japonska grozljivka? Zaradi sinhroniziranega TV-programa so veliki narodi le redko izpostavljeni tujemu jeziku. In čeprav smo Slovenci zaradi majhnosti v to nekako prisiljeni, si moramo priznati, da nam domačnost tujih jezikov pride dostikrat prav. Znanje jezikov nam omogoča, da se hitreje znajdemo na medmrežju in posledično tudi informacije nabiramo z več koncev kot povprečen Italijan, Španec ali Francoz.

Pa vendarle, mar ne gre pri vsem tem hvalisanju našega poliglotskega naroda zgolj za zobanje kislega grozdja? Mar ne bi rajši videli, da bi tudi slovenski otroci stopali vštric z otroci velikih narodov, ki se s sodobnimi pedagoškimi aplikacijami na pametnih tablicah domiselno učijo svojega jezika? Na srečo je danes vsaj del otroškega TV-programa prilagojen malim ušeskom, ki jih že razumevanje slovenščine povsem zaposli. Brez zadržkov moramo pohvaliti delo slovenskih sinhronizatorjev, ki so uspeli junake risank približati našim najmlajšim. Če ne verjamete, si poglejte katero od v slovenščino sinhroniziranih risank.

Naročniki SiOL TV jih lahko gledate kar na štirih TV-programih (Minimax v programskem paketu Standard, OTO, OK in Nickelodeon pa v paketu Mega HD). Naročniki SiOL, ki so hkrati uporabniki storitev Mobitel, pa imajo pri uporabi aplikacije SiOL TViN , na svojih mobitelih in tablicah, brezplačen tudi prenos podatkov vse do konca avgusta.

Starši otrok med 2. in 12. letom starosti se bodo zagotovo razveselili, da njihovi otroci lahko v slovenščini na popularnem programu Minimax spremljajo zanimive, vzgojne in predvsem nenasilne risanke. Radovednim malčkom bodo družbo bodo delali Mojstri Znalčki, ki znajo rešiti marsikatero težavo, Gozdni fu Tom jih bo popeljal na nenavadno dogodivščino po gozdu, kjer jih bodo pričakali tudi Dreveščkoti in Dežna kapljica, morda pa bodo srečali tudi Lokomotivčka Tomaža in druge risane prijatelje. Na programski shemi najdemo tudi spletno videoteko Minimax plus, kjer je na voljo kar 100 ur različnih risanih serij.

OTO je program za vse male ljubitelje živali. Te se skrivajo na Ulici v živalski vrt 64, kjer prebiva mala Lucy, srečajo jih lahko na Skrivnostnem ranču in v prav posebnem vrtcu, ki ga obiskujejo Megainminiživali. O tem, kako je, če si nekoliko drugačen, se bodo otroci lahko naučili ob Nezgodah male sove. Na domišljijsko potovanje jih bo popeljala Zebra Zigbi, morda pa bodo na poti srečali še Lovce na zmaje.

Med aduti programa Nickelodeon je zagotovo priljubljena Kung fu Panda, ena od najbolj simpatičnih sihroniziracij risanke v slovenščino, ob kateri se bodo sprostili tudi odrasli, ki še niso pozabili na otroka v sebi. Marsikatera mamica in očka se bosta z otroci zabavala na svoj račun ob risanki Strašni starši.

Izbira poslovenjenih risank na SiOL TV je res pestra in tudi OK nudi obilo zabave, ki bo med počitnicami popestrila otroški vsakdan. No, nekateri boste oporekali, da je počitnice najlepše preživeti nekje v naravi, na svežem zraku in pod milim nebom. Seveda, pa vendarle, se vam ne stori milo, ko zaslišite zvoke risank iz svojega otroštva? Če so vas v ŽivŽavu spremljali Čebelica Maja ali Smrkci, ne odrecite podobne izkušnje svojim otrokom in jim omogočite, da spoznajo svoje animirane junake, ki se bodo z njimi pogovarjali v domačem jeziku.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
191
17. marec 2014
Slovenščina, od kod lepote tvoje?