So bralniki prstnih odtisov pod zaslonom nov trend?

Matej Ribič 6. november 2018
/PublishingImages/fingerprint-zaslon-ribic-nov18-hero.jpg

Se še spomnite, ko smo debatirali o prednostih in slabostih zarez na zaslonih? Ne glede na to, ali ste privrženec zareze ali pa jo kot pri Samsungu sovražite in se je izogibate, mislim, da se lahko vsi strinjamo, da je zareza doprinesla k tehnološkemu razvoju in inovacijam. Proizvajalci eksperimentirajo z dizajnom mobitelov, zareze pa spreminjajo obliko – od majhnih “kapelj” do velikih zarez Pixel 3 XL. Na poti do mobitela brez robov pa smo naleteli na čitalce prstnih odtisov pod zaslonom. Kar je bilo še leto nazaj znanstvena fantastika, vse hitreje postaja realnost in mogoče celo nov trend. Strojna oprema se je v tem času razvila in, najpomembneje, bistveno zmanjšala, kar je proizvajalcem omogočilo, da nam ob koncu letošnjega leta končno ponudijo mobitele z omejeno tehnologijo, zaslon pa bo pokrival vse več sprednje ploskve mobitela.

 

Na spletu boste pogosto slišali za tipalo prstnih odtisov v zaslonu, kar ni pravilno. Gre za bralnik prstnih odtisov, ki se nahaja pod plastmi LED-zaslona in sprednjim steklom. To je pomembno zato, ker trenutni bralniki delujejo le na določenih mestih, medtem ko bi tipala prstnih odtisov v zaslonu lahko brala prstne odtise povsod na površini zaslona, trenutno pa take tehnologije še nimamo.

 

Prve naprave z bralniki prstnih odtisov pod zaslonom so nam že na voljo v obliki OnePlus 6T in Huawei Mate 20 Pro, ki bo nekoliko pogostejši na našem trgu. Taka tipala so postala zelo hitra in delujejo tako, da s pomočjo zaslona mobitel močno osvetli vaš prst, navadno z zeleno svetlobo, saj so rezultati tako natančnejši, in ustvari sliko, ki jo senzor mobitela primerja s prejšnjimi odtisi, ki so varno shranjeni v čipovju. Taki bralniki prstnih odtisov so v bistvu optični bralniki in zaenkrat delujejo le z OLED-zasloni. Kadar je uporaba prstnega odtisa potrebna ali pa želimo odkleniti naš mobitel, se na zaslonu pojavi odtis prsta, ob pritisku nanj pa zaslon močno poveča svetilnost in osvetli prst. Tipalo nato prebere odsev svetlobe skeniranega prsta.

 

Tega tipala ob normalnih pogojih pod zaslonom ni mogoče videti in je dobro skrit, se ga pa opazi pod močno svetlobo in določenim kotom. Deluje tudi prek raznih folij in stekel, ki jih pogosto nalepimo na zaslon, ampak bo v teh primerih deloval nekoliko slabše, vsaj pri prvi generaciji takih tipal, ko ta še niso popolnoma tehnološko dovršena. Na delovanje prav tako ne bi smele vplivati manjše praske, večje pa bi znale predstavljati težavo, vsekakor pa so tipala dobrodošla, saj bo odklepanje mobitelov na sprednji strani bistveno lažje. Ta tipala so manj varna kot tista, ki so trenutno na naših mobitelih, samo čas in uporaba pa bosta pokazala njihove dejanske prednosti oziroma slabosti.

Vir: youtube.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. november 2018
4278
6. november 2018
So bralniki prstnih odtisov pod zaslonom nov trend?