So kosi pogače med mobilnimi proizvajalci in operacijskimi sistemi že razdeljeni?

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Note-girls.jpg

Android in iOS ostajata nesporna zmagovalca med mobilnimi operacijskimi sistemi. Android naj bi poganjal kar 75 % pametnih telefonov v prvem četrtletju letošnjega leta, iOS pa dobrih 17 %. Za ostale tako ni na voljo ravno velik kos pogače, a vseeno se na tretjem mestu odvija vse bolj zanimiva bitka za uporabnike.

Gartner je že prejšnji teden razkril številke, ki kažejo na to, da pametni telefoni predstavljajo že skoraj polovico vseh prodanih mobitelov po svetu. Skupno je bilo namreč v prvih treh mesecih leta prodanih 425 mobitelov, od tega 210 pametnih. Med proizvajalci v obeh kategorijah kraljuje Samsung, ki je po Gartnerjevih številkah izdelal skoraj 31 % pametnih telefonov in skoraj 24 % vseh mobitelov, ki so bili razposlani po svetu v prejšnjem četrtletju. Na drugem mestu med pametnimi telefoni je seveda Apple, med vsemi mobiteli pa se Apple vse bolj približuje Nokii, ki zaenkrat še ostaja na drugem mestu.

Razporeditev proizvajalcev pametnih telefonov v prvem četrtletju 2013 (vir: Gartner)

No, velja omeniti, da številke niso povsem natančne, saj proizvajalci, z izjemo Appla, ne govorijo radi o dejanskih prodanih aparatih, ampak le o mobitelih, ki so jih razposlali operaterjem in drugih partnerjem. Za te seveda ni nujno, da vse naprave najdejo srečne lastnike. Zato je zanimivo, da najnovejši podatki IDC kažejo na to, da je v preteklem četrtletju Windows Phone s 7 milijoni mobitelov za las uspelo prehiteti BlackBerry OS, ki je poganjal dobrih 6 % razposlanih mobitelov. Deleža obeh operacijskih sistemov se tako gibljeta okoli treh odstotkov trga.

Deleži operacijskih sistemov pametnih telefonov v prvem četrtletju 2013 (vir: IDC)

Pri tem je seveda potrebno upoštevati, da je BlackBerry OS ravno v obdobju tranzicije na najnovejšo različico sistema, BlackBerry 10, ki je končno prilagojena za sodobne mobitele na dotik. Zato je pred objavo osmrtnice smiselno še počakati na rezultate prodaje mobitelov BlackBerry Z10 in prihajajočega Q10. A kljub temu sta lahko Microsoft in posledično Nokia zadovoljna z vztrajno rastjo zanimanja za mobitele Windows Phone. V zadnjem letu sta predvsem Nokia in HTC ponudila kar nekaj vrhunskih mobitelov, ki so očitno prepričali že kar nekaj kupcev po svetu.

Bolj slabo pa kaže vsem ostalim operacijskim sistemom, z Linuxom in opuščenim Symbianom na čelu, saj je vsem delež v primerjavi z lani upadel. Trenutna situacija je dober pokazatelj tega, da se je z novim operacijskih sistemom težko prebiti na trg. In to tudi če si velika korporacija kot Microsoft in imaš sodoben in dodelano uporabniško izkušnjo, kot jo ima Windows Phone. Za nove tekmece, kot so denimo Firefox OS, Ubuntu in celo obujeni MeeGo, ki šele prihajajo na trg, zato bitka ne bo nič lažja.

Seveda pa ni povsem izključeno, da bo kateremu izmed proizvajalcev sčasoma uspelo ponuditi nekaj tako novega, da bo povsem spremenil trg, kot je to Applu uspelo narediti leta 2007 s predstavitvijo iPhona. Bo to morda celo Google Glass ali katera izmed napovedanih pametnih ur? Si upaš napovedati, kateremu podjetju bo uspela naslednja velika mobilna revolucija?

Viri: TechCrunch, AllThingsD

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
517
24. september 2013
So kosi pogače med mobilnimi proizvajalci in operacijskimi sistemi že razdeljeni?
Android, iOS, BlackBerry OS