So mobiteli z velikimi zasloni le modna muha?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Galaxy_Note-girls.jpg

Proizvajalci pametnih Android telefonov še kar naprej tekmujejo v tem, kdo bo na trg poslal mobitel z večjim zaslonom. Samsung, ki je zakrivil ta trend z mega mobitelom Galaxy Note, menda že pripravlja 6,3 palčnega (16 cm) velikana Galaxy Mega, kar je že skoraj zrelo za uvrstitev med tablice. Pa so res tako veliki zasloni priljubljeni med uporabniki?

Veliki mobiteli so manj priljubljeni od tablic

Raziskava podjetja Flurry, ki spremlja milijardo pametnih telefonov in tablic po celem svetu in je v zadnjih 30ih dneh zajela preko 2.000 edinstvenih modelov mobilnih naprav, ponuja negativen odgovor. Mobitele z zasloni med 5 in 6,9 palci (12,7 in 17,5 cm), ki jim v tujini pravijo "phablets", je Flurry na podlagi podatkov označilo kot modno muho.

Mobiteli velikani namreč predstavljajo le 2 % lestvice 200ih najbolj priljubljenih modelov, med aktivnimi uporabniki pa imajo le 3 % delež. Za primerjavo imajo velike tablice (nad 8,5 palca oz. 21,6 cm) 7 % delež med napravami, dosegajo pa kar 13 % aktivnih uporabnikov. Slabo se sicer piše tudi manjšim mobitelom (manj kot 3,5 palca oz. 8,9 cm), ki predstavljajo 16 % naprav, vendar imajo le 7 % aktivnih uporabnikov.

Deleži različnih velikosti naprav glede na uporabnike (vir: Flurry)

Seveda se pojavljajo kar precejšnje razlike med velikosti zaslona glede na uporabljen operacijski sistem. Android ima največji spekter naprav, med katerimi je le 7 % mobitelov velikanov, 10 % tablic raznih velikosti, kar 14 % pa manjših mobitelov. Pri iOS-u so seveda v večini srednje veliki mobiteli (iPhone), 2 % aktivnih uporabnikov ima iPad Mini, kar 24 % pa veliki iPad. BlackBerry je zaenkrat še edini sistem, kjer so mali mobiteli v veliki večini, vendar se bo to verjetno s širitvijo novega modela Z10 postopoma spremenilo. Ša najmanj zanimiv je Windows Phone, pri katerem so vse naprave srednje veliki mobiteli, se pravi med 3,5 in 4,9 palca oz. 8,9 cm in 12,45 cm.

Delitev različnih velikosti naprav glede na operacijski sistem (vir: Flurry)

Za katere naprave se splača razvijati aplikacije?

Za razvijalce aplikacij je zanimiv podatek, da se tablicam delež poveča, ko pogledamo na čas, ki ga preživimo v igricah. Tablice pri tem obvladujejo kar tretjino časa kljub manjšemu deležu naprav. To se sklada z ugotovitvami ene izmed prejšnjih Flurryjevih raziskav, ki je pokazala, da na tablicah skoraj dve tretjini časa namenimo igricam. Zanimivo je tudi, da takega velikega skoka ni pri prebiranju knjig in ogledovanju video posnetkov, kar kaže na to, da sta ti dve opravili dokaj udobni tudi na normalno velikih mobitelih. Seveda na to vpliva dejstvo, da imamo mobitele vedno pri sebi, ko čakamo v vrsti ali pri dolgi vožnji, tablic pa ponavadi ne.

Čas na napravah različnih velikosti glede na kategorijo aplikacij (vir: Flurry)

Flurry zato zaključuje, da se razvijalcem mobilnim aplikacij splača osredotočiti na srednje (normalno) velike mobitele in večje tablice, saj so te naprav v večini, ko pogledamo na deleže aktivnih uporabnikov. Razvijalce iger pa opozarja še na privlačnost tablic, tako večjih kot malih, saj igricam na tablicah posvečamo veliko časa.

Vir: Flurry

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
493
24. september 2013
So mobiteli z velikimi zasloni le modna muha?
Android