Sony Xperia E - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMG_2129.jpg

Sony je svojo linijo Xperia razširil s še enim nizkocenovnim mobitelom, ki sliši na ime Xperia E. Obstajata dve verziji Xperie E, in sicer mobitel z možnostjo ene SIM-kartice in drug mobitel z možnostjo dveh. V Mobitelovi ponudbi bo na voljo verzija z eno SIM-kartico. Te zanima, kaj skriva ta majhen mobitel v sebi? Preberi spodnji test.

Specifikacije

 • Omrežje:
  • 2G
  • 3G
 • Mere: 122.5 x 60.9 x 8.3 mm
 • Teža: 115,7 g
 • Procesor: enojedrni 1 GHz, Qualcomm MSM7227A Snapdragon
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Kapaciteta: 4 GB (uporabniku je na voljo 2 GB), možnost razširitve z Micro SD kartico velikosti do 32 GB
 • Zaslon: 3,5″ (8,9 cm), ločljivosti 320 x 480 točk (gostota slikovnih točk je 165 točk na inč), tipa TFT, 256k barv
 • Kamera: zadnja – 3,15 Mpx, sprednja – VGA
 • Baterija: 1530 mAh (zamenljiva)
 • Senzorji: žiroskop, merilec pospeškov, senzor bližine in senzor za svetlobo
 • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 …

Strojna oprema

Sony Xperia E je tipične pravokotne oblike in črne barve. Oblika in tip materiala poosebljata Xperia linijo in ji tesno sledita tudi pri tem modelu E. Zaradi majhne oblike je smešno lahek in mislim, da se bo odlično podal v kakšno žensko torbico. Na sprednji strani se bohoti zaslon velikosti 8,9 cm, ki ima ločljivost 320 x 480 slikovnih točk. Žal ima paleta barv samo 256.000 različnih odtenkov, tako da vrhunske slike ne moremo pričakovati. Še zmeraj pa je dovolj jasen, da ga lahko normalno uporabljamo.

Nad zaslonom sta napis Sony in slušalka. Pod zaslonom se skrivajo trije kapacitivni gumbi, in sicer za nazaj, domov in več možnosti. Pod temi gumbi pa je majhna "brada", nad katero je majhna lučka, ki spreminja barve. Na desni strani mobitela sta gumba za glasnost, gumb za vklop/izklop mobitela in gumb za kamero. Na levi strani je Micro USB vhod za polnjenje mobitela.

Zadnja stran je izdelana iz plastike, ki je malenkost svetlikajoča se kot naš najljubši vampir. Tam najdemo tudi kamero z 3,1 MPx in obvezen napis Xperia. Na dnu hrbtne strani se skriva tudi zvočnik. Zadnji pokrovček je snemljiv, kar pomeni, da lahko baterijo zamenjaš brez problema. Pod pokrovom sta tudi reži za kartici SIM in Micro SD. K sreči je zadnji pokrovček narejen dovolj pametno, da si ob odpiranju ni treba polomiti nohtov, kot to zna narediti npr. HTC.

To "zver" poganja enojedrni procesor takta 1 GHz, ki je malo starejši, vendar še zmeraj dokaj zmogljiv. V primerjavi z mobiteloma Sony Tipo in Miro, ki imata procesor takta le 800 MHz, je razlika občutna. Pri tem pa se ne more primerjati z veliko bolj zmogljivo Xperio Z ali čim podobnim.

Kamera ima ločljivost samo 3,1 MPx in ni med najboljšimi, ki sem jih testiral. Žal se je Sony odločil, da s tem mobitelom ne potrebuješ bliskavice, tako da fotografiranje v temi odpade. Kako se je kamera res odrezala, pa se prepričaj sam/a s pomočjo spodnjih fotografij.

Programska oprema

Sony Xperia E ima že prednameščen Android 4.1.1 (Jelly Bean).  Xperia E ima običajno postavitev domačega zaslona s petimi bližnjicami v spodnji vrstici, ki so vidne skozi vsa namizja. Seveda si jih lahko spremeniš oz. zamenjaš po želji. Izgled vmesnika si lahko prilagodiš po svojih željih in odvisno od barve, ki si jo izbral/a, se bo tudi spremenila lučka pod zaslonom.

V Androidu so mi bili zmeraj uporabni widgeti, ki si jih lahko postaviš po različnih namizjih, kakor pač želiš. Če pa želiš hitro dostopati do določenega widgeta, pa lahko to storiš na zaslonu, tako da dva prsta razpreš (tako kot pomanjšaš sliko v aplikaciji Slike). Sony ponuja tudi kar nekaj svojih widgetov, kot sta Timescape in Mediascape. Z njima lahko prikazuješ vsebino, ki jo tvoji prijatelji objavljajo po družbenih omrežjih.

Zanimiv widget se pojavi na zaklenjenem zaslonu, in sicer lahko z njim upravljaš glasbo, ki jo ravnokar poslušaš. Tega widgeta na starejših generacijah mobitela ni. Drugače pa Android na Xperii E teče dokaj tekoče, občasno ima nekaj problemov z zatikanjem, a glede na specifikacije to ni nič čudnega.

Opravljanje klicev in pisanje SMS-ov svojim najljubšim osebam Xperii E ne predstavlja težav. Tudi signal lovi prav dobro in med klicem je zvok čist, kot se za takšen mobitel spodobi. Predvajalnik glasbe je dokaj osnoven, omogoča pa preprosto upravljanje glasbe.

Zaključek

Sony Xperia E je mobitel nizkocenovnega razreda, ki ga priporočam predvsem ljudem, ki šele vstopajo v svet pametnih mobitelov. S svojo zmogljivostjo me ni navdušil, ni pa me pustil popolnoma hladnega. Sistem je tekel dokaj tekoče, želel bi si samo boljšo ločljivost kamere in bliskavico. Navdušil me je s tem, kako majhne velikosti je in kako lahek.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
998
24. september 2013
Sony Xperia E - test na dlani
Android