Sony Xperia Miro - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/xperia-miro-0024.jpg

Sony je porabil že skoraj vse črke abecede za svojo serijo Xperia, zato so enega od mobitelov poimenovali kar Miro ali po slovensko Miran. Ampak, če boš na Telekomovem centru rekel/a, da bi rad/a enega Mirana, te bodo samo čudno gledali. Šalo na stran. Xperia Miro je eden zadnjih mobitelov, ki je namenjen predvsem manj zahtevnim uporabnikom in uporabnicam, ki si želijo svoj prvi pametni mobitel.

Specifikacije

 • Omrežje:
  • 2G
  • 3G
 • Mere: 113 x 59.4 x 9.9 mm
 • Teža: 110 g
 • Procesor: 800 MHz Qualcomm Cortex-A5
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Kapaciteta: 4 GB (uporabniku je na voljo 2,2 GB), možnost razširitve z Micro SD kartico velikosti do 32 GB
 • Zaslon: 3,5″ (8,9 cm), ločljivosti 320 x 480 točk (gostota slikovnih točk je 165 točk na inč)
 • Kamera: zadnja – 5 Mpx, sprednja – VGA
 • Baterija: do 6 ur pogovora na 3G omrežju in do 545 ur v stanju mirovanja
 • Senzorji: žiroskop, merilec pospeškov, senzor bližine in senzor za svetlobo
 • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 …

Strojna oprema

Sony Xperia Miro je majhen mobitel, ki lepše sede v ženske kot v moške roke. Miro je neposreden tekmec mobitela HTC Wildfire S, ki sem ga večinoma videl v rokah ženskih lastnic. Ali bo podobna usoda doletela tudi mobitel Miro? V prosti prodaji Xperia Miro stane le malo manj kot 200 €, vendar ali se to občuti pri uporabi mobitela in njegovi izdelavi?

Takoj, ko prižgemo mobitel Miro, lahko vidimo, da je zaslon velik le 8,9 cm in ima malo slabšo ločljivost, kot smo je sicer vajeni. Ločljivost zaslona znaša 320 x 480 točk, kar je standard izpred 3 let, ki pa je sicer še vedno primeren za mobitel s tako nizko prodajno ceno. Barve na zaslonu so za takšen tip mobitela in ločljivost več kot odlične.

Sprednja stran mobitela je izdelana iz stekla, poleg slušalke je sprednja VGA kamera in pod slušalko napis Sony. Pod zaslonom so trije gumbi na dotik za navigacijo. Pod steklenim delom na sprednji strani je ukrivljena "brada" in nad njo skrita lučka, ki zasveti ob prejetem klicu, SMS-u, ali ko odkleneš zaslon.

Na levi strani je micro USB 2.0 za polnjenje in prenos podatkov, na zgornji strani je gumb za vklop in zaklep zaslona, na desni strani pa sta gumba za uravnavanje glasnosti. Sony spet spreminja lokacijo gumba za vklop in zaklep zaslona, saj je npr. pri Xperii T na desni strani, pri Mirotu pa na vrhu. Zakaj to počnejo, ne vem.

Zadnja stran je narejena iz plastične školjke, ki jo, po pravici povedano, komaj snameš, da lahko vstaviš microSD in SIM-kartico. Mogoče bodo ženske lastnice z dolgimi nohti imele več sreče, kot sem jo imel jaz. Na zadnji strani so Sonyjev znak, fotoaparat z bliskavico in zvočnik. Od strani se vidi, da ima Miro na dnu telefona nekakšno "brado", ki pa ne moti oblike.

Kamera ima ločljivost 5 MPx kar je že dovolj, da lahko posnameš dostojno fotografijo. Za nizkocenovni mobitel Miro dela več kot odlične fotografije, prepričaj se spodaj. Tudi fotografije z bliskavico so presenetljivo dobre, a sem žal v procesu prenašanja micro SD kartice do računalnika naredil usodno napako in kartico vrgel v napačno režo. Zdaj je izgubljena, dokler spet ne odprem iMaca.

Baterija brez težav zdrži cel dan uporabe, pa čeprav sem opravil kar nekaj klicev, prejel in poslal SMS-sporočila in pregledoval Twitter, Facebook ... Seveda bi bil dosežek, če bi zdržala 3 dni neprestane uporabe, ampak nekoč bo tudi to.

Programska oprema

Na mobitelu Sony Xperia Miro ne teče ravno zadnja različica Androida, vendar je še zmeraj dovolj sveža. Mira poganja Android 4.0.4 - Ice Cream Sandwich ali ljubkovalno "sladoledni sendvič". Za čim bolj tekoče delovanje operacijskega sistema priporočam čim manj vtičnikov na petih razpoložljivih namizjih. Čeprav ima Miro procesor takta 800 MHz in kar 512 MB delovnega pomnilnika, se vmesnik včasih kje zatakne. Ni hudo, ampak vseeno ga ne priporočam uporabnikom, ki pričakujejo tekoče delovanje operacijskega sistema.

Android 4.0.4 ni skoraj nič drugačen od tistega, ki je nameščen na mobitelu Xperia T. Sony je tudi na mobitel Xperia Miro čez Android namestil svoj vmesnik, ki včasih celo prinaša kakšen bonbonček. Če želimo odkleniti zaslon, imamo na voljo dve možnosti: ali bomo zaslon res odklenili ali pa bomo zagnali kamero in na hitro nekaj fotografirali.

Všeč so mi bili razni Sonyjevi vtičniki kot sta vtičnika za vreme ali glasbo. Dolg pritisk na prazen prostor ti bo tradicionalno odprl meni, s katerim lahko dodaš vtičnike, aplikacije, mape, bližnjice do aplikacij, zamenjaš ozadje ali celotno temo. Slednje so žal vse prepogosto samo drugačna ozadja, vendar pa spremenijo tudi spodnjo lučko za obvestila, ko odpreš razne aplikacije.

Tipkovnica je na tako majhnem zaslonu dovolj intuitivna, da se ne boš prevečkrat zmotil/a. Dobro se tipka tako v portretnem kot v pokrajinskem načinu. Vsem vedno priporočam, da si izklopijo funkcijo predlaganja besed, ker slovenščine še ne pozna najbolje. Malo sem se pozabaval in mobitelu narekoval tekst v angleščini, vendar so bili rezultati tako porazni, da jih raje ne bom zapisal.

Zaključek

Mobitel Sony Xperia Miro je odličen mobitel za nekoga, ki se šele spoznava z operacijskim sistemom Androidom, si želi poceni mobitel ali pa preprosto ne potrebuje nič večjega in bolj zmogljivega. Vsem, ki pričakujete, da boste z Mirotom podirali hitrostne rekorde, pa raje priporočam Xperio T.

Sony Xperia Miro je na voljo v Mobitelovi ponudbi.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
982
24. september 2013
Sony Xperia Miro - test na dlani
Android