Sony Xperia T - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/xperia_t-0009.jpg

Sony je kmalu po odcepitvi od Ericssona začel z intenzivnim trženjem znamke Xperia. Mobitel Sony Xperia T nadaljuje poslanstvo popularnega Sony Xperia S, ki smo ga na Tehniku že predstavili. Xperia T je trenutno najboljši in najbolj zmogljiv iz serije Xperia, kar je seveda za pričakovati, saj Bond, James Bond, ne bi uporabljal ničesar drugega.

Specifikacije

 • Omrežje:
  • 2G
  • 3G
 • Mere: 129,4 mm x 67,3 mm x 9,4 mm
 • Teža: 139 g
 • Procesor: dvojedrni 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon
 • Kapaciteta: 16 GB, možnost razširitve z Micro SD kartico velikosti do 32 GB
 • Zaslon: 4,55″ (11,56 cm), ločljivosti 1280 x 720 px (gostota slikovnih pik je 323 pik na inč)
 • Kamera: zadnja - 13 Mpx, snemanje 1080p videa, sprednja - 1,3 MPx snemanje 720p videa
 • Baterija: do 7 ur pogovora na 3G omrežju in do 410 ur v stanju mirovanja
 • Senzorji: girometer, meter pospeškov, senzor bližine in senzor za svetlobo
 • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (802.11n na frekvencah 2,4 in 5 GHz), Bluetooth 3.1, NFC ...

Strojna oprema

Sony Xperia T bo, ali pa je že, aktualen predvsem zaradi predstavitve v novem filmu o Jamesu Bondu, Skyfall. Ko prvič dobiš v roko Xperio T, takoj opaziš, kako velik je ta mobitel. V redu, ni tako gromozanski kot Samsung Galaxy Note II, me je pa vseeno presenetil z velikostjo zaslona, ki znaša kar 11,56 cm. Na sprednji strani sta na vrhu slušalka in 1,3 MPx kamera, pod njima je napis Sony in na dnu napis XPERIA.

Po pravici povedano, je to "onesnaževanje" dizajna, saj v vsakem primeru to napišejo tudi na zadnjo stran mobitela. Ampak hej, če pozabiš, kateri mobitel si kupil/a, lahko vsaj pogledaš na obe strani, kajne? Zadaj imamo kamero ločljivosti 13 MPx. Pri kameri na zadnji strani mi je všeč dizajn, saj je rahlo izbočena. Zadnja stran se tudi malenkostno svetlika, ampak veliko manj kot Edward v novem filmu Somrak.

Ob strani na desni je gumb za vklop in zaklep zaslona, gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za zajemanje fotografij in videa. Postavitev gumba za vklop in zaklep zaslona na desno stran, tako kot ima Samsung, mi ni najbolj logična. Kar naprej sem želel odkleniti mobitel s pritiskom na zgornjo stran mobitela.

Če pogledaš Xperio T od strani, ima zadnjo stran mobitela rahlo ukrivljeno. Ta ukrivljenost mi je všeč, saj se odmika od standardnih smernic oblikovanja mobilnih telefonov, da morajo biti ravni na obeh straneh. Nekatere uporabnike bo motilo, da ne bodo mogli sneti zadnje strani in zamenjati baterije, ampak to je pač treba vzeti v zakup.

Kot sem že omenil, je zaslon Xperie T s svojimi 11,56 cm ogromen. Nisem pa še omenil, da je tudi čudovit. Ločljivost zaslona je 1.280 x 720 slikovnih pik, kar poskrbi za odlično branje teksta in jasnost v aplikacijah (če ta seveda podpira takšno ločljivost). Barve so jasne, ne preveč saturirane, rekel bi, da so ravno pravšnje.

Vseeno pa se mi zdi zaslon prevelik, če imaš na voljo samo eno roko. Seveda, če se potrudiš, ti bo uspelo, vseeno pa si poglej spodnjo primerjavo z iPhonom 4S. Razlika v velikosti je sicer očitna, ampak vsakemu ustreza različna velikost zaslona, tako da je odločitev samo tvoja.

Kot že omenjeno, ima zadnja kamera 13 MPx in pod določenimi svetlobnimi pogoji dela super fotografije. Ker sem med testiranjem spregledal sončne dneve ali pa jih sploh ni bilo, so vse fotografije posnete v oblačnem vremenu. Kvaliteta je pod temi svetlobnimi pogoji več kot zadovoljiva. Edina pomanjkljivost  je slaba zmogljivost kamere v slabih svetlobnih pogojih, ampak hej, zato so pa zraven vgradili še bliskavico, kajne?

Baterija je še ena od stvari, ki me je presenetila na tem mobitelu. Čeprav ima kapaciteto 1.850 mAh, sem ob redni uporabi (pregledovanju twitov, e-pošte, klicih, odpisovanju na SMS-e in brskanju po internetu) z baterijo zdržal od enega dneva in pol do dveh dni brez polnjenja (ponoči je mobitel bil v letalskem načinu, ker ne maram motenj).

Programska oprema

Čeprav je Sony Xperia T del Android družine, je njen vmesnik drugačen od Samsunga ali HTC-ja. Sony je čez Android 4.0 poveznil svoj vmesnik TimeScape, ki prinaša nekaj novih tem in vtičnikov. Preklapljanje med različnimi namizji na osnovnem zaslonu je tekoče in brez zatikanj, za kar skrbi dvojedrni procesor Qualcomm Snapdragon, takta 1,5 GHz in z 1 GB delovnega pomnilnika.

Zares me veseli, da se je Android vsaj na nekaterih napravah (beri: najbolj zmogljivih) rešil nadležnega zatikanja in posledično nezadovoljstva uporabnikov. Na zaklenjenem zaslonu podrsnete desno za odklep zaslona ali levo za hiter dostop do kamere. Skrita gesta je tudi podrs ure v levo, kjer se vam odkrije hitri upravljalnik za glasbo.

Aplikacije se odpirajo hitro in le včasih se za trenutek zataknejo, kar pa lahko mirne duše spregledate. Večopravilnost in preklapljanje med aplikacijami je enostavno s posebnim gumbom na desni pod zaslonom. Do nastavitev pridete enostavno, samo podrsnete navzdol center z obvestili in se dotaknete bližnjice.

Tipkovnico si lahko popolnoma prilagodite po svojih željah. Izberete lahko QWERTY ali QWERTZ, se odločite, ali želite tipične bližnjice pod črkami ali so vam dovolj samo črke, nastavite lahko bližnjice do ločil ... Xperia T naj bi se lepo povezovala tudi z vašo Bravia televizijo ali Playstation 3, ker pa nimam ne ene ne drugega, tega nisem mogel preveriti.

NFC-povezljivost je nekaj, kar se sliši ekstremno fino, vendar žal ni preveč uporabno, razen če izmenjujete podatke s katerim od ostalih treh mobitelov na tržišču, ki imajo NFC-čip. Pa še pri tem vam ne morem zagotoviti dejanske povezljivosti. Več o Androidu 4.0 si lahko preberete v našem drugem članku.

Sony je potrdil, da bo pripravil nadgradnjo Android 4.1 tudi za Xperio T, kar pomeni, da bo potem skoraj posodobljena (zadnja verzija Androida je 4.2).

Zaključek

Sony je naredil še en odličen mobitel, ki ima zmogljivost in funkcionalnost, ki pripada napravi visokega razreda. Xperia T je nadgradnja, ampak nič pretresljivega, kar bi me prepričalo v menjavo Samsunga Galaxy S3, iPhona 5 ali 4S. Vendar, če si popolnoma nov uporabnik v svetu Android tehnologije, ti priporočam Xperio T, saj je zagotovo med najboljšimi mobiteli.

Sony Xperia T je že na voljo v naši ponudbi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
971
24. september 2013
Sony Xperia T - test na dlani
Android