Sony Xperia Z2, predstavitev

Uroš Miklavčič 26. februar 2014
/PublishingImages/sony_Xperia_z2_hero.jpg

Sony je prvi dan Mobile World Congress-a v Barceloni predstavil naslednji mobitel iz svoje serije Z. Po Xperii Z in Z1 je sedaj tukaj Z2, ki izboljša največjo napako, ki jo je Sony zagrešil, ko je snoval Xperio Z1.

Xperia Z2

Tako kot Samsung tudi Sony ni delal revolucije iz svojega paradnega konja. Tako ostajata oblika in fizična velikost naprave enaki, barva paleta pa obsega tri barve: črna, bela in vijolična. Zadnja stran je še vedno steklena, okvir aluminijast, vse skupaj pa je odlično sestavljeno in daje občutek »premium« mobitela. A videz resnično vara, saj se pod pokrovom skriva nekaj pomembnih sprememb.

 

Najbolj pomembna sprememba je zaslon, ki je bila največja napaka na Z1. Tokrat je zaslon končno vreden takšnega mobitela. Medtem, ko ima Z1 zaslon, ki ima slabe vidne kote in sprane barve, se Z2 odkupi za to napako z nekoliko večjim, 5,2 palčnim (13,2 cm), zaslonom, ki je po novem tipa IPS, kar pomeni odlično barvno reprodukcijo in pravilno nasičene barve. Ločljivost zaslona je še vedno 1080 px × 1920 px.

Kamera ostaja enaka in bo z 20,7 MP še vedno opravljala svoje delo več kot zadovoljivo. Po novem pa lahko snema tudi 4K video in počasne posnetke pri nižji ločljivosti (720p) in 120 sličicami na sekundo. Seveda Z2 podeduje namenski gumb za zagon kamere in zajem slik, kar je danes redkost v svetu Android mobitelov. Še ena nadgradnja, ki jo je Xperia Z2 doživela, sta stereo zvočnika (če se bosta kosala z odlično BoomSound tehnologijo na HTC One, še ni jasno).

 

Vse to omogoča novo čipovje Snapdragon 801 (kot na Samsungu Galaxy S5), ki vsebuje 4-jedrni procesor s frekvenco 2,3 GHz in Adreno 330 grafični procesor. Poleg tega boste našli še 3 GB delovnega pomnilnika in kar 3200 mAh baterijo. To pomeni, da lahko pričakujemo zelo dolgo delovanje ob enem samem polnjenju.

Seveda je Xperia Z2 še vedno odporna na vodo in prah ter ustreza standardu IP58, kar pomeni, da zdrži 30 minut v vodi na globini 1,5 m.

 

S programskega vidika se ni spremenilo nič. Xperia Z2 bo imela ob izidu nameščen operacijski sistem Android 4.4 in bo tako popolnoma v koraku s časom. Ostaja preobleka Sony in po vsej verjetnosti tudi njen nabor aplikacij, ki pa ne dajejo prave dodane vrednosti, če niste resnično vpeti v ekosistem Sony.

 

Vse ostalo ostaja nespremenjeno in tako kot Samsung se je očitno tudi Sony odločil za majhen korak naprej. Res je, da Sony ni prinesel ničesar resnično novega, a to je dobro, saj so raje odpravili napake, ki so jih naredili v preteklosti. Očitno Sony posluša svoje uporabnike, saj je popravil vse tisto, kar so si želeli. Podobno taktiko že nekaj let uspešno prakticira tudi Apple, ki izda nov mobitel in ga čez leto dni le nekoliko izpili in izboljša, preden se loti naslednje velike stvari.

Kdaj in koliko

Sony Xperia Z2 naj bi bila na voljo po celem svetu v marcu, a natančnejših podatkov Sony še ni izdal. Tako ostaja pod vprašanjem tudi cena, ki pa bi morala biti zelo podobna kot pri predhodniku.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. februar 2014
1972
27. februar 2014
Sony Xperia Z2, predstavitev
Android