»Šport«, ki ni samo za stare mame

Renata Anžič Trtnik 5. november 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/pletenje-anzic-nov20-hero.jpg

Bolj se ne bi mogla motiti, ko sem menila, da so časi pletenja mimo in da so to nekoč počele le naše mame in babice. Pletenje že vsaj zadnje desetletje postaja izredno priljubljeno v vseh starostnih skupinah in tudi naši korenjaki so zagrabili bika za roge. Po svetu potekajo tekmovanja v pletenju samo za moške! Prav ste prebrali.

Pogled v zgodovino pletenja

Da danes moški pletejo, ni nekaj novega. Prav oni so bili na samem začetku tisti, ki so se tega lotevali povsem resno. Pletilci so bili pretežno ribiči, kmetje in pastirji na paši. V Evropi so v 16. stoletju ustanovili ceh, v katerem so bili v glavnem moški, saj sta bila pletenje in tkanje njihova domena, ženske pa so predle prejo.

Pletenje najverjetneje izvira z Bližnjega vzhoda, od tam pa se je po sredozemskih trgovskih poteh razširilo v Evropo in pozneje z evropsko kolonizacijo v Ameriko. Najstarejši pleteni izdelek so nogavice iz Egipta, ki datirajo v 11. stoletje n. št. Spletene so prefinjeno, kombinirane s kompleksnimi barvnimi deli in umeščenim petnim delom, kar nakazuje, da je pletenje mnogo starejše, kot kažejo arheološke ugotovitve.

Španske krščanske kraljeve družine so zaposlovale spretne pletilje in pletilce iz muslimanskih dežel. Njihovi izdelki so najzgodnejši pleteni izdelki v Evropi. Znani so bili po svojih spretnostih, njihovo delo pa izredno cenjeno. Izdelovali so različne izdelke, kot so prevleke za blazine, tapiserije, rokavice ... Arheološke najdbe v številnih evropskih mestih kažejo, da se je pletenje v 14. stoletju razširilo po vsej Evropi. V 16. stoletju se je razširilo po Veliki Britaniji in okoliških otokih. V 17. in 18. stoletju je povsem preplavilo škotsko otočje, kjer so se cele družine ukvarjale s pletenjem, ki je postalo pomemben vir njihovega dohodka. Puloverji so bili eden glavnih izdelkov, ki so jih pletli. Zelo radi so jih nosili ribiči, da so jih greli, saj so veliko časa preživeli na prostem.

Pred industrijsko revolucijo so se pojavile ideje o strojnem pletenju, ki pa še niso posebej zaživele. Ko se je začela 1. svetovna vojna, so skonstruirali stroje za predenje volne, izdelavo tkanin in celo za pletenje čipk. Zanimivo je, da je v tem času Rdeči križ pozival vse, ženske, moške, otroke in starejše, da za potrebe vojske in mornarice spletejo čim več različnih pletenin. Poleg sproščujočega učinka pletenja, praktičnega, ko spleteš kos oblačila, je imelo to dejanje tudi zelo pozitiven moralni učinek, saj so se tako vsi, ki so sodelovali v tej solidarni gesti, počutili koristne s svojim prispevkom v vojni.

 

Podobna pobuda je vzniknila v 2. svetovni vojni. Soočili pa so se s hudim pomanjkanjem volne, zato so uporabili stare volnene izdelke, predvsem puloverje, jih »strenali« in spletli nove. Takrat so za potrebe vojske in mornarice spletli največ rokavic in obraznih mask (danes to imenujemo smučarska maska, nosimo jo pod čelado; nekaj podobnega je tudi »roparska« maska).

V petdesetih in šestdesetih letih so svet pletenja preplavile različice vzorcev in kombinacije pisanih barv. Tedaj so pletenje vključili tudi v šole kot del izobraževanja. V osemdesetih pa se pojavi velik preobrat – prvič so strojno pleteni izdelki zaradi velikih količin in posledično nizke cene prekosili ročno pletene izdelke. Doma narejene pletenine so delovale zastarele, pravo nasprotje modnim industrijsko pletenim. Modna industrija je začela uporabljati tudi na novo razvite sodobne materiale (sintetične) in vplivala na tip oblačil ter kulturo oblačenja.

Z začetkom 21. stoletja je pletenje spet postalo priljubljeno. Razlog za »revolucijo ročnega dela« je internet. Iskanje informacij, nasvetov, videovodičev, kako plesti, ..., je postalo tako preprosto, da je navdušenje nad pletenjem postalo globalno. Pri pletenju se je začelo uporabljati tudi druga naravna živalska vlakna (alpaka, angora, merino) in rastlinska (bambus, bombaž, svila). Hkrati s popularizacijo pletenja se je pojavil nov družbeni pojav – yarnbombing oziroma neke vrste ulična umetnost, ko z metri pletenin ustvarjalci pokrijejo na primer drevo, avtomobil, kolo, parkovne klopi ... In če se vrnemo na sam začetek, so moški spet vzeli pletilke v svoje roke. Ustanavljajo svoje pletilske klube in se udeležujejo pletilskih tekmovanj. Gospodje, ni se vam več treba skrivati, razprite krila domišljije in spletite kaj lepega zase in vam ljube.

 

Osebna izkušnja s pletenjem

Bolj kot nad samim pletenjem sem navdušena nad tem, da še nisem našla področja, za katerega ne bi obstajala vsaj kakšna aplikacija. Spomnim se, kako sem v prvih letih osnovne šole obiskovala krožek ročnih spretnosti poleg vseh preostalih nevemkoliko vsaj na videz bolj intelektualnih. Vpisala sem se, ker mi je ravno v tistem terminu ostajal čas.

V učilnici nas je vedno z najtoplejšim nasmehom pričakala učiteljica, ki nam je bila kot mama. Vedno me je spominjala na Smetko Marjetko iz Fračjega Dola. Zaaajeeeetna gospa, za katero si imel občutek, da kipi kot kvasni nastavek, ko pa se je smejala, se je cela potresavala v bolj ali manj krčevitih intervalih. Posrečena, topla in nadvse srčna gospa, ki smo jo imeli neznansko radi. Učila nas je kvačkati in plesti.

Nisem bila nek hud biser, sem pa ob koncu leta kot končni izdelek prinesla spleteno majceno torbico za čez ramo v živordeči barvi in z vijoličastim gumbkom. Neskončno sem bila ponosna, da mi je uspelo! Moja pletilska kariera se je tu bolj ali manj končala, še vedno pa se dobro spomnim topline učiteljice in male rdeče torbice, ki me je še leta, obešena na obešalniku v moji dekliški sobici, spominjala na čisto zadnjo zanko, ki je bila ključna, da sem pri marsičem začela opuščati dvome vase.

Leva, desna, Jože štrika, izpod rok nastaja flika ...

 

Poglejmo nekaj aplikacij, ki jih priporočajo spretni ljubitelji pletenja. Pletilke in klobke volne že imate? Pa dišeč topel čaj? Čas je pravi, saj se dnevi krajšajo in mraz nas sili v notranjost. Pa spletimo kak topel pulover ali nogavice!

Stash2Go (za Android in iOS)

Aplikacija se poveže z vašim računom Ravelry (družabno omrežje za ljubitelje pletenja). Omogoča vam, da shranite najljubše vzorce na enem mestu, kar pa še zdaleč ni vse. Klepetate lahko z drugimi ljubitelji pletenja, objavljate fotografije nastajajočih ali končnih mojstrovin in pokukate v trgovine s prejo Stash2Go je na voljo v petih jezikih (angleški, nemški, finski, švedski in norveški).

StashBot (za iOS)

Popolno pletilsko orožje za vaš telefon! Ta aplikacija deluje kot nekakšen kalkulator za pletenje. Samo vnesite vrsto izdelka (pulover, kapa, rokavice ...) in velikost in program bo izračunal količino preje, ki jo potrebujete.

BeeCount (za Android)

Pomaga vam slediti štetju pri različnih kosih in na različnih »projektih«. Zanimivo je, da je nastal kot vaja pri učenju programiranja za platformo Android, ko pa so jo testirali profesionalni in ljubiteljski pletilci z družbenega omrežja Revelry, je niso več hoteli izpustiti iz rok.

KnitCompanion (za Android in iOS)

Ljubitelji pletenja s Facebooka so zelo dobro ocenili aplikacijo KnitCompanion. Priljubljena je zaradi zelo preprostega nalaganja vzorcev in sledenja napredku pri pletenju. Še posebej je priljubljena med tistimi, ki radi uporabljajo vzorce. Poveže se tudi na DropBox in v družabno omrežje za pletilce Revelry.

Vogue Knitting (za Android in iOS)

Aplikacijo je ponudila revija svetovnega slovesa – Vogue! Presenečeni? Niste edini. Poznavalci trdijo, da je biblija pletenja. Orodje vam omogoča nakup in shranjevanje digitalnih kopij revije Vogue Knitting v pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Prenesene revije bodo v digitalni knjižnici aplikacije, do izvodov boste lahko dostopali kjerkoli in kadarkoli. Naročniki revije v tiskani obliki lahko do elektronske različice revije dostopajo brezplačno! Kakovost je izjemna, saj so vse fotografije modnih edicij v visoki ločljivosti.

Aplikacij je res veliko, večina jih ima podobne funkcije, se pa vmes najde kak eksot. Omenila sem le po ocenah uporabnikov bolj priljubljene, seveda kakor komu paše, da vam olajšam delo, pa jih napletem še nekaj in šopek tematskih revij v elektronski obliki:

Knitting Genius, Knitting Chart, Knit Counter app, Knit Texxture, AllFreeKnitting, Ravit, Close Knit, Wooly, Knitci, Knitamus, Pattrick, Yarrn, LoveKnitting for Baby Magazine, Knit Simple Magazine, The Knitter Magazine, Knit Now Magazine, Let’s Get Crafting: Knitting & Crochet Magazine, Crochet Now Magazine, Crochet! Magazine, Simply Crochet Magazine, Love Crochet Magazine, Quick & Easy Crochet Magazine

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. november 2020
5447
5. november 2020
»Šport«, ki ni samo za stare mame