Spotify razveselil slovenske glasbene navdušence

Tehnik 15. julij 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/Spotify-varga-jul20-hero.jpg

Spletni glasbeni velikan Spotify je naposled le odkril Slovenijo. In se za zamudo odkupil s privlačnimi cenami storitve pretočne digitalne glasbe, ki so nižje od večine evropskih držav.

Slovenija je v svetovnem merilu relativno majhna država, česar se lahko zavemo vedno, ko je govora o takšnih ali drugačnih novostih, ki k nam pridejo vsaj z nekajmesečno zamudo (v primerjavi z bolj razvitimi in ekonomsko močnejšimi tržišči). Čakanje glasbenih navdušencev nad globalno izjemno priljubljeno storitvijo pretočne glasbe Spotify pa je trajalo spoštljivih ducat let. No, vsaj za tiste, ki v vmesnem času niso našli ustreznega »obvoza« ali pa posegli po alternativnih storitvah, kot so Apple Music, Deezer ali Google Play Music.

15. julij, dan, ki v nekaterih državah sveta velja za državni praznik, si bomo Slovenci letos zapomnili po tem, da se je na spletni strani www.spotify.com med ikonami za izbiro države pojavila tudi podoba slovenske zastave. Da, danes, tako kot je pred nekaj dnevi na Twitterju čivknil Ardian Jashari, Spotify pozna tudi deželo pod Alpami in njenim prebivalcem nudi svoje storitve.

 

Ceneje od (razvite) Evrope

Slovenija pa ni edina država, ki je morala na storitve švedskega podjetja Spotify čakati tako dolgo. Isto usodo so delile še ostale države bivše Jugoslavije, torej Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Kosovo, Albanija in Severna Makedonija. A ponudba za »Balkan« ima tudi določeno prednost, saj so cene za plačljivi del storitve, ki sliši na ime Spotify Premium, nižje kot v večini držav članic EU (pa, denimo, dražje kot v Romuniji).

 

Takole je danes videti Spotifyjev zemljevid sveta.

Kdor želi v pretočni in praktično neomejeni glasbi – zbirka skladb obsega več kot 50 milijonov glasbenih del, tudi nekatere slovenskih glasbenih izvajalcev – uživati na vseh napravah in brez (nadležnih) reklam, bo za naročnino Individual odštel 5,99 evra na mesec, par pa za Premium Duo 7,99 evra, medtem ko je družinski paket Family, ki vključuje do 6 uporabniških računov na voljo za 9,99 evra mesečno. Pričakovano so ugodne(jše) cene deležni tudi študenti, ki bodo za glasbeno razkošje mesečno odšteli le 2,99 evra. Da ne kupujejo mačka v žaklju, se lahko uporabniki prepričajo vnaprej, saj Spotify prav za vse naročniške pakete nudi enomesečno brezplačno preizkusno obdobje.

Je pa storitev Spotify na voljo tudi povsem brezplačno, kot Spotify Free, pri čemer pa poleg že omenjenega predvajanja reklamnih vsebin veljajo tudi določene druge omejitve. Brezplačnost namreč prinaša naključen izbor glasbe (tudi ob izbiri posameznega albuma ali glasbenega seznama) in omejitev možnosti preskoka le 6 skladb na uro, (navzgor) omejena je tudi kakovost vzorčenja skladb, in sicer do 160 kbps.

 

V prvem četrtletju letošnjega leta je po podatkih portala Statista Spotify imel okoli 130 milijonov naročnikov na svoje storitve pretočne glasbe, medtem ko se je dobrih sto milijonov uporabnikov zadovoljilo z brezplačno ponudbo in oglasnimi vsebinami.

Android uporabniki si aplikacijo Spotify naložite tu, iOS pa tukaj.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. julij 2020
5258
15. julij 2020
Spotify razveselil slovenske glasbene navdušence