Spoznajte zaslone, da bo nakup pameten

Marjan Kodelja 18. april 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/tv-vodic-drugic-kodelja-apr21-hero.jpg

Samo dve vrsti zaslonov poznamo. Pika je lahko izvor svetlobe ali pa jo le prepušča. Vse drugo je zavajanje oziroma iskanje načinov, kako narediti televizor v očeh kupcev zanimivejši, kot je v resnici.

Izdelovalci so že zdavnaj ugotovili, da tehnološke oznake pritegnejo kupce, zato jih uvajajo kot po tekočem traku. Skoraj vsako leto dobimo kakšno, tudi če ne prinaša ničesar novega. Še posebej bogato bero najdete med starejšimi tehnologijami, ki tako želijo biti čim bolj podobne novejšim. Kot bi hlapca oblekli v kraljevska oblačila in pričakovali, da se bo obnašal kot monarh!

Od hladne sijalke do kvantne pike

V daleč največ televizorjih so za prikaz pike zadolženi tekoči kristali. To je plast v sendvičasti strukturi zaslona, ki v odvisnosti od električnega polja svetlobo prepušča ali zaustavlja. Ta pa mora od nekod priti, zato je v ozadju naprave njen vir – krivec za večino različnih oznak. Na začetku so imeli televizorji hladno fluorescenčno sijalko, zato se nihče ni kaj dosti menil zanje. Dovolj je bilo reči ploski ali televizor LCD, kajti dodobra so se ločili od takrat bolj razširjenih modelov s katodnimi cevmi ali boljšimi in dražjimi televizorji s plazmo. Ni dolgo trajalo. Namesto sijalke za zaslonom so v želji po tanjših napravah uvedli stransko nameščene sijoče diode (LED). Nič drugega se ni spremenilo, zasloni so bili enaki kot prej, a so izdelovalci začeli govoriti o televizorjih LED.

Naslednji korak v razvoju izvora svetlobe so kvantne pike. Običajni televizorji LCD uporabljajo modre diode LED, ki imajo od vseh največjo svetilnost. Da svetijo belo, so prevlečene z rumenim fosforjem, zato je bela svetloba umazana, v njej je namreč širok spekter valovnih dolžin. Tudi televizorji s tehnologijo kvantne točke imajo modro diodo za izvor svetlobe, vendar ima plast, prevlečeno s kristali premera le nekaj nanometrov. Ko nanje sije modra svetloba diod, oddajajo svetlobo zelo natančne valovne dolžine, kar zaznamo kot »čisti« barvni ton. Kakšno barvo oddajajo, je odvisno od kemične sestave, načelno pa so točke, ki svetijo rdeče, nekoliko večje od točk, ki svetijo zeleno. Takšen vir sveti v treh čistih barvah, modri, rdeči in zeleni, kar sicer zaznamo kot belo svetlobo, vendar je ta čistejša od svetlobe, ki jo »da« dioda, prevlečena s fosforjem. Posledično je zaslon sposoben prikazati pravilnejše barve tudi pri večjih svetilnostih, težava črne barve pa je manj izrazita.

 

Samsung je za novo tehnologijo kmalu vpeljal oznako QLED. Za moj okus je preveč podobna oznaki OLED, in ker je med obema ogromen tehnološki razkorak, je preveč zavajajoča. LG uporablja oznako NanoCell, Sony Triluminos. Še kakšno bi našli, čeprav vse pomenijo isto – uporabo posebnih materialov za izboljšanje svetlobnega vira za zaslonom LCD.

Po novem še majhne svetleče diode

S tem zgodba o svetlobnem viru še ni končana. Da so lahko tanki, imajo televizorji LED sijalke ob straneh. Slaba stran je, da princip zatemnjevanja (ugašanja) sijalk za temnimi deli slike v želji po izboljšanju kontrasta ne deluje najbolje – ali pa sploh ne. Logičen korak je razporeditev velikega števila sijalk neposredno za zaslon, vendar to hkrati pomeni debelejšo napravo. Do letos, ko so pomanjšali sijalke LED na raven nekaj mikrometrov. Rodila se je nova oznaka. Televizorji Mini LED. Z njo sicer ne bi bilo večjih težav, če ne obstajali zasloni Mikro LED. Televizorji sicer še niso komercialno na voljo, ko pa bodo, bo cena zasoljena. Oznaki sta si vendarle preveč podobni, da bi verjeli v naključje. Sploh, ker je že zadnja sama po sebi dvoumna.

Ko je pika izvor svetlobe

S tem smo prišli do zaslonov OLED, ki so v vseh lastnostnih – razen v svetilnosti – boljši od zaslonov LCD., neodvisno od oznake. Vsaka najmanjša pika je sama izvor svetlobe in je narejena iz organskih materialov. Od tod O v oznaki zaslona OLED. Podobno velja za zaslone Mikro LED, le da je pika pri njih iz anorganskih materialov. Po tej logiki bi jih lahko imenovali ALED, vendar se to niti približno ne sliši zanimivo. Da bi bila zmeda popolna, tudi obstoječi televizorji OLED ne nudijo največ, kar obljublja tehnologija. Ker se organske sijalke LED različnih barv starajo različno hitro, pravega RGB-zaslona OLED v televizorjih ni. Imamo jih v pametnih telefonih in kakšnem tabličnem računalniku, a ko je zaslon večji, se pojavijo težave. LG je zato uvedel tehnologijo belega OLED-zaslona, pri katerem so vse sijalke bele in je nad njimi barvni filter, ki »naredi« sliko. Zaradi kompromisa je poraba energije zaslona večja in svetilnost nižja, kot bi lahko bila. A to je trenutno največ, kar nam je na voljo.

Ne glede na različne oznake se pravzaprav odločate med zasloni LCD in OLED. Prvo so z nami že vrsto let, napredovali so in se s kakovostjo slike močno približali kakovosti novejše tehnologije OLED. Ta je na začetku razvojne poti, zato bomo v prihodnje priča izboljševanju in nižanju cene. Oznake so postranskega pomena. To je vse, kar morate vedeti o zaslonskih tehnologijah televizorjev.

 

Preverite pestro ponudbo televizorjev v naši E-trgovini.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. april 2021
5626
18. april 2021
Spoznajte zaslone, da bo nakup pameten