Spremenite pametni mobitel v projektor, mikroskop ali makro kamero

Alenka Selčan 31. oktober 2013
/PublishingImages/transformer-hero.jpg

Ste vedeli, da je vaš pametni mobitel lahko transformer? Da, z vašo pomočjo lahko postane veliko več kot zgolj ena od mnogih pametnih naprav. Na nedavnem sprehodu po internetnih planjavah sem naletela na tri zanimive in cenovno ugodne postopke, s katerimi si boste lahko popestrili deževne dni in svoj pametni mobitel povsem sami nadgradili v projektor, makro kamero in celo mikroskop.

Kako spremenimo pametni mobitel v PROJEKTOR?

Potrebujemo:

  • škatlo za čevlje
  • črn papir ali barvo v spreju
  • svinčnik
  • sponko za papir
  • povečevalno steklo
  • olfa nož

Postopek:

Škatli za čevlje potemnimo notranjost s črnim papirjem ali barvo v spreju. Povečevalnemu steklu odstranimo ročaj. Lečo prislonimo na krajšo stranico škatle in s svinčnikom zarišemo njen obod, ki ga nato z olfa nožem previdno izrežemo. V nastalo odprtino vstavimo povečevalno steklo in ga pritrdimo s črnim izolirnim trakom. Stojalo za mobitel naredimo iz sponke za papir po tem preprostem navodilu in ga postavimo v škatlo. Ker bo ostrina projecirane slike odvisna tudi od oddaljenosti mobitela od leče, nastavka ne prilepimo, dokler ne dobimo želene ostrine. Na mobitel namestimo aplikacijo za zrcalno predvajanje slike, nastavimo svetilnost zaslona in zatemnimo prostor. Vaš mini hišni projektor je pripravljen. Čeprav z njim ne boste predvajali ravno HD-filmov, ga boste nemara lahko uporabili za projekcijo slik, ki jih boste zajeli z mikroskopom, torej z naslednjim »naredi si sam« projektom.

Kako spremenimo pametni mobitel v MIKROSKOP?

Po novici iz znanstvenih krogov, da lahko pametni mobitel, opremljen s posebnim 3D-natisnjenim aparatom, postane zelo uporaben laboratorijski mikroskop, s katerim je mogoče opazovati celo nano delce in viruse, so na spletni strani Instructables postregli s preprosto rešitvijo, ki bo prišla prav marsikateremu šolarju in nadebudnemu raziskovalcu mikro sveta. Za nezahteven projekt, ki terja manj kot urico vašega časa, boste uporabili nekaj dolgih vijakov z maticami, leseno deščico, dva manjša kosa pleksi stekla, LED-svetilko in lečo, ki jo lahko najdete v poceni žepni laserski svetilki.

 


Sledite navodilom v posnetku in kaj kmalu boste lahko naredili svoje prve korake v mikrokozmično avanturo. Čestitamo.

Kako spremenimo pametni mobitel v MAKRO KAMERO?

Če vam je izdelava mikroskopa navkljub preprostosti prevelik zalogaj, se boste morda tisti z malce umetniške žilice svoj pametni mobitel rajši odločili nadgraditi v makro kamero. Za to je na voljo več načinov. Znova lahko uporabite žepni laser, ki mu odstranite lečo in jo pritrdite na kamero vašega mobitela. Pri tem pazite, da ne poškodujete originalne kamere, zato je za tovrstni podvig nemara bolje uporabiti kak starejši, odrabljen pametni mobitel. Po drugi strani pa – čemu bi si grenili življenje s tovrstnimi eksperimenti, če lahko na Amazonu že za borih šest dolarjev naročite snemljivo makro oko.

vir:
http://content.photojojo.com/diy/turn-your-phone-into-a-photo-projector-for-1/

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. oktober 2013
1905
1. november 2013
Spremenite pametni mobitel v projektor, mikroskop ali makro kamero
Android, iOS, Windows Phone 7, Windows Phone 8, BlackBerry OS