Spremljajte OI v Sočiju na mobitelu

Uroš Miklavčič 6. februar 2014
/PublishingImages/olimpijske_aplikacije_android_hero.jpg

Olimpijska mrzlica nas bo kmalu zajela in spremljanje vsake podrobnosti zimskih olimpijskih iger je danes, s pomočjo tehnologije, lažje kot kadarkoli. Rezultate, ekipe, posameznike in druge podrobnosti boste lahko spremljali tudi s pomočjo mobitelov, zato smo za vas testirali nekaj aplikacij, ki bodo prispevale k olimpijskemu vzdušju.

Team Slovenia

Aplikacija je namenjena sledenju izključno slovenskim ekipam in posameznikom ter njihovim rezultatom. Poleg aktualnih informacij o rezultatih aplikacija vsebuje tudi splošne informacije o olimpijskih igrah v Sočiju, olimpijskih simbolih, olimpijskem komiteju Slovenije, zgodovini slovenskega športa in tako naprej. Vsebinsko zaokrožena aplikacija omogoča spremljanje tekem, kjer sodelujejo naši športniki, pri čemer je najbolj priročna možnost prejemanja obvestil o športnih rezultatih. To pomeni, da boste na tekočem vedno, tudi ko boste sredi sestanka strmeli v strop.

Team Slovenia aplikacija 

Z grafičnega vidika je aplikacija nekako pusta in slabo dodelana. Kar bo poznavalce Androida morda še najbolj zmotilo, je uporaba grafičnih elementov, ki spominjajo na obdobje Androida 2.3.

Olympic Athletes' Hub

Olympic Hub je obsežnejša aplikacija in služi kot nekakšen agregator vsebin, ki jih na družbenih omrežjih objavljajo olimpijci oz. olimpijske ekipe. Vsi računi so uradni in preverjeni. Za aplikacijo stoji Mednarodni olimpijski komite.

Vsebine, ki se pojavljajo v tej aplikaciji, prihajajo iz treh virov: Instagram, Facebook in Twitter. Ker je tega kar precej, vam aplikacija omogoča sortiranje vsebin po športniku, ekipi, športu ali tekmi - pri čemer pa niste omejeni samo na zimske olimpijske igre v Sočiju, ampak lahko najdete tudi športnike, ki so tekmovali na katerihkoli preteklih olimpijskih igrah.

Olympic Athletes' Hub aplikacija 

Aplikacija vam omogoča, da s sledenjem ali interakcijo s športniki nabirate točke, s katerimi nato odklepate posebne dosežke v obliki posebnih video posnetkov, medalj in podobno. Ravno slednje daje aplikaciji dodano vrednost in povečuje količino časa, ki ga porabite za aplikacijo. Zelo dober pristop in izvedba.

Z grafičnega vidika je aplikacija v koraku s časom in ji ne gre očitati ničesar. Tukaj so znane Googlove kartice in ploščati elementi, ki so trenutno v trendu. Pomikanje znotraj aplikacije je jasno in logično.

Sochi 2014 Results

Kot že iz imena lahko sklepamo, gre za aplikacijo, ki je namenjena spremljanju rezultatov na prihajajočih olimpijskih igrah. To je ena od uradnih aplikacij letošnjih zimskih olimpijskih iger.

Ob prvem zagonu boste morali nastaviti, iz katere države ste, rezultatom katerih športov in športnikov želite slediti ter katera obvestila želite prejemati. V bistvu gre za zelo podoben koncept kot pri prvi aplikaciji s tega seznama. Razlika je le v tem, da je ta aplikacija namenjena sledenju vsem rezultatom vseh športnikov iz vseh držav, ki sodelujejo na igrah. Poleg rezultatov boste v aplikaciji našli še razporede tekem, lahko pa boste kupili tudi karte ter druge artikle iz olimpijske kolekcije.

Sochi 2014 Results aplikacija 

Tako kot imajo Rusi očitno probleme s postavljanjem WC-jev, radiatorjev, vtičnic in drugih infrastrukturnih zadev na samih olimpijskih igrah, tudi v tej aplikaciji naletimo na problem takoj, ko želimo poiskati, recimo, Tino Maze ter jo dodati med tiste, katerih rezultati nas zanimajo. Tine ni na nobenem seznamu. Če jo želite dodati med uvodnim nastavljanjem aplikacije, vam ta ne bo ponudila nobene razlage, zakaj Tine ni (in na tej točki sem resno podvomil v lastne sposobnosti) - šele, ko obupate in končate z nastavljanjem, boste ob ponovnem iskanju športnikov naleteli na obvestilo, da seznam še ni dokončen in da bo seznam potrjen med 28. januarjem in 5. februarjem. Tako v času pisanja Tine še ni na seznamu, a upam, da bodo vsaj do otvoritvene ceremonije seznami popolni.

Še ena stvar, ki nekoliko zmoti, je oglaševanje znotraj aplikacije. Vem, da je treba igre monetizirati, kolikor se le da, a vseeno je v tem primeru oglaševanje nadležno.

Grafično je aplikacija lepo zasidrana v celotno podobo olimpijskih iger. Vmesnik je pregleden in logičen ter sledi zadnjim trendom.

Sochi 2014 Guide

Sestrska aplikacija prejšnje je bolj namenjena obiskovalcem iger. Omogoča vam spremljanje dogajanja na in v bližini prizorišč, rezervacijo nastanitev (za kar je že malo pozno), kupovanje kart ter drugih artiklov in spremljanje poti olimpijske bakle.

Poleg tega ni veliko za povedati o aplikaciji, saj sem, tako kot večina, ostal doma pod Alpami in o dejanski uporabnosti aplikacije ne morem soditi. Če ste v Sočiju in berete tole, ste lepo vabljeni, da podate svoje mnenje spodaj v komentarjih.

Sochi 2014 Guide aplikacija 

Kjer se aplikacija nekoliko spotakne, je v razdelku “guide” - tukaj vam, iz nekega razloga, odpre mobilno stran znotraj same aplikacije in na prvi pogled bi mislili, da imate aplikacijo znotraj aplikacije. Očitno se je nekoliko mudilo z izdelavo aplikacije in je bilo treba ubrati bližnjico.

Grafično je aplikacija, tako kot Sochi 2014 Results, lepa in pregledna ter v koraku s časom.

Povzetek: s kavča v Soči

Vse štiri aplikacije imajo svojo uporabnost, a če bi izbiral, bi verjetno izbral Olympic Athletes' Hub za spremljanje dogajanja v zaodrju in Team Slovenia za spremljanje rezultatov naših športnikov. Slednja morda res deluje nekoliko okorno in zastarelo, a vsaj ni tako obsežna kot Sochi 2014 Results, ki je za spremljanje zgolj naših športnikov morda malo preveč. Če vas zanimajo tudi druge države, pa vam Sochi 2014 Results ne uide.

V kolikor imate to srečo, da ste že napoti v Rusijo oz. ste morda že tam, pa vam Sochi 2014 Guide zagotovo ne bo odveč. Za vse tiste, ki spremljamo dogajanje z domačega kavča ali lokalnega bara, pa ne prinaša prav nobene dodane vrednosti.

Naj vas na tem mestu povabim še k sodelovanji v akciji #TvitajmoZaNase, s katero pomagamo zbirati sredstva za mlade slovenske športnike iz ogroženih družin.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. februar 2014
1955
8. september 2014
Spremljajte OI v Sočiju na mobitelu
Android