Ste se kdaj vprašali, koliko veste o strelah in škodi, ki jo lahko povzročijo?

Renata Anžič Trtnik 4. september 2020 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/ste-se-kdaj-vprasali-anzic-sept20-hero.jpg

Znate izračunati, koliko kilometrov je nevihta oddaljena od vas? Ko zaslišimo grmenje, lahko ocenimo, koliko smo oddaljeni od nevihte. Grmenje lahko slišimo približno od 15 do 25 kilometrov daleč. Naša naloga je, da opazujemo nebo, in ko vidimo blisk, lahko po času, ki preteče med bliskom in gromom, bolj natančno ocenimo, kako daleč smo od treskanja. Zvok se širi s hitrostjo 340 m/s.

Zdaj lahko izračunamo, kako daleč smo od strele. Če na primer med bliskom in gromom preteče 10 sekund, smo od strele oddaljeni 3.400 metrov. Če se nevihta približuje, to vemo tako, da se čas med bliskom in gromom krajša. Preden se kamorkoli odpravimo v naravo, upoštevajmo zlato pravilo: preverimo vremensko napoved in se ognimo predelom z nevihtami ali vsaj počakajmo na varnem, če nas ta že ujame. Tako poskrbimo za svojo varnost.

Ali veste, kje v Sloveniji je statistično največja gostota pojava strel?

Največ strel je pri nas v zahodnem delu Slovenije, torej celotna Primorska od severa do juga je najbolj izpostavljen predel. Severni del Primorske pa je poleg tega precej hribovit, kar jih še dodatno privlači. Prav nasprotno velja za vzhodni del države. V Sloveniji se zgodi v povprečju približno 60.000 udarov strel proti zemlji v enem letu. Na svetu pa je največ udarov strel v ekvatorialnem delu Afrike zaradi veliko vlage in toplote.

Ko je vlage v ozračju dovolj, bo toplota ustvarila vertikalne tokove. Kondenzacijska jedra, ki jih nosi dvigovanje toplega zraka, se med seboj trkajo in prenašajo naboj. Ta se polarizira in porazdeli pozitivno nabite ione v zgornji del oblaka, negativno nabite pa v spodnji del, od koder najpogosteje udari strela, ker je bližje tlom.

Kam najraje udarijo strele?

Strelo privlačijo izpostavljeni deli, kot so na primer grebeni, gorski vrhovi in previsi. Prav tako jih privlačijo visoka drevesa, posebej če stojijo na samem, daljnovodi, drogovi, javne svetilke, vetrne elektrarne ... V času nevihte se izogibajmo površinam, kjer izstopamo, na primer travniku, ker delujemo kot strelovod, ognimo se tudi vodnim površinam.

Kadar nas nevihta ujame na prostem, se postavimo v nevihtni položaj. Noge imejmo čim bolj skupaj zaradi nevarnosti napetostnega lijaka, počepnimo in se stisnimo h kolenom. Še najbolje je, da počepnemo na torbo, če jo imamo pri sebi. Vsekakor pa odvrzimo vse kovinske predmete, na primer dežnik, pohodne palice in podobno. Če vas zanima, kje je v času nevihte za vas najvarneje, naj vam takoj odgovorimo: v hiši, ki ima strelovodno in prenapetostno zaščito, ter v avtomobilu, ki deluje kot Faradayeva kletka.

 

Da bi te strela ...

Tak frazem uporabimo, kadar želimo izraziti nejevoljo, bes, jezo. Seveda pa ne mislimo dobesedno, tega nikomur ne želimo zares. Ali res lahko udari strela v človeka? Da, tak udar je lahko neposreden ali posreden, torej v njegovo bližino. V človeško telo praviloma vstopi skozi glavo, ramena ali zgornji del trupa.

Če udari v bližino osebe ali celo vanjo, ta takoj potrebuje nujno pomoč! Ponavadi poškodovani utrpi hude opekline. Četudi je oseba morda pri zavesti in videti kolikor toliko v redu, moramo vseeno poklicati zdravniško pomoč na 112, saj so poškodbe v telesu lahko izredno hude in trajne. Če pa je oseba nezavestna, jo oživljajmo po postopkih umetnega dihanja in masaže srca vse do tedaj, dokler na pomoč ne prispejo reševalci. Osebo se brez bojazni lahko po udaru strele takoj dotaknemo, ne bo nas stresla elektrika, kar je sicer najpogostejša bojazen prič nesrečnega dogodka.

Vas je strela že obiskala na domu?

Poleg svoje varnosti poskrbimo tudi za varnost doma in elektronskih naprav. Kadar se nesreča zgodi blizu objekta ali v njem, poskrbimo za splošno varnost. Če se zaradi udara strele vname kakšna električna naprava, najprej poskusimo izvleči vtič, izklopimo varovalko ali prekinimo tok v električni omarici. Električne naprave, ki je zagorela, ne smemo gasiti z vodo, temveč z gasilnim aparatom na prah. Če potrebujemo gasilce, kadar ognja ne moremo pogasiti, pokličemo na številko 112.

Ko gradimo objekt, je pametno že na začetku upoštevati vse pravilnike in normative. Postavimo strelovodno zaščito (zunanja zaščita), tudi če je pravilnik ne zahteva. Vložek je dokaj majhen v primerjavi s tem, koliko sitnosti in škode lahko preprečimo. Ozemljitev naj bo pravilno izvedena. Povedati je potrebno, da strelovod kljub vsemu ne zagotavlja 100-odstotne varnosti pred udarom strele. Nujno je vzpostaviti tudi notranjo, prenapetostno zaščito.

Pri stanovanjih in hišah iz leta 1980 ali še prej takšne zaščite ni. Tam je najboljša preventiva ta, da v času nevihte nizkonapetostne naprave preprosto fizično izklopimo iz napeljave. Ugasniti napravo ni dovolj.

Brez prave zaščite tvegamo, da bo strela, ki bi udarila v objekt ali ob njega, povzročila precej škode. Poškodbe so lahko mehanske, zelo verjetna pa je tudi škoda na električni napeljavi in električnih aparatih v hiši. Še hujša grožnja, ki je posledica udara, je lahko požar, ki na koncu naredi največjo škodo in ogroža življenja stanovalcev.

 

Tudi pri Telekomu so pomislili na vas: uporabniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije se lahko naročijo na brezplačno storitev Strela alarm. O možnih udarih strel na vaši lokaciji boste pravočasno obveščeni prek SMS-a.

Kako se naročite na SMS-storitev Strela ALARM?

Pošljite SMS s ključno besedo STRELA (presledek) in svojim uporabniškim imenom za fiksne storitve na številko 041 145 000.

Primer: STRELA novakjan na 041 145 000

Lahko pa si postopek naročanja ogledate v kratki videoanimaciji.

 

Za podrobnejše branje so tu za vas zbrane povezave na članke:

 • Razdiralna sila, ki udari na dva načina!
 • Slovarček!
 • Ne bojmo se strel, pa vendar se podučimo, kaj storiti ob udaru
 • Ali danes že lahko predvidimo, kam bo udarila strela?
 • Čas nemirnega vremenskega dogajanja
 • Kaj moramo vedeti, če nas ujame nevihta!

 • Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  4. september 2020
  5342
  4. september 2020
  Ste se kdaj vprašali, koliko veste o strelah in škodi, ki jo lahko povzročijo?