Ste že porabili turistične bone?

Renata Anžič Trtnik 16. oktober 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/slo-boni-anzic-okt20-hero.jpg

Čeprav je poletja konec, tista prava zima pa se še ni začela, je tudi čas vmes primeren za krajše počitnice. Glede na hitro slabšanje epidemiološke slike najbrž ni smotrno predolgo odlašati s koriščenjem bonov. Po zadnjih informacijah vlada dopušča možnost podaljšanja časa za unovčenje vavčerjev, sicer pa je bil kot zadnji datum za to možnost določen 31. december. Datum, ko smo jih lahko unovčili prvič, je bil 19. junij.

Statistika je pokazala, da je bil upad v slovenskem turizmu več kot 40-odstoten. Do zdaj je bilo unovčenih bonov za dobrih 113 milijonov ali več kot 820.000 bonov, kažejo podatki Fursa. To pomeni, da je bon porabilo dobrih 36 odstotkov državljanov. Po Valconovi raziskavi, ki so jo izvedli med 18. in 21. septembrom, naj bi do konca leta bone izkoristilo vsaj 90 odstotkov upravičencev, sedem odstotkov državljanov pa jih ne namerava izkoristiti.

VIDEO: Kaj je dobro vedeti o turističnih bonih?

 

Nesorazmerno koriščenje bonov po občinah

Za najbolj zaželene destinacije so se po statističnih podatkih Fursa izkazal obmorske, gorske in zdraviliške občine. Tako vodijo Piran, Kranjska Gora, Izola in Brežice. Zanimivo je, da domači gosti glavnega mesta Ljubljana ne dojemajo kot turistično destinacijo. Mesto beleži največ obiska in nočitev na račun mestnega in poslovnega turizma. Tako je bilo tu unovčenih okoli enega odstotka bonov in prav v glavnem mestu beležijo največji upad.

 

Foto: FURS.

Porabo bonov lahko spremljate tudi na telefonu

Boni so izdani v elektronski obliki. Evidentirani so kot dobroimetje v informacijskem sistemu Fursa eDavki. Vrednost bona za mladoletno osebo je 50 evrov, za odraslega 200 evrov. Prenosljivi so med ožjimi družinskimi člani. Ni jih potrebno unovčiti v celoti, temveč jih lahko koristite v več delih pri različnih ponudnikih nočitev z zajtrkom (hoteli, kmečki turizmi, gorske koče, kampi). V Fursovi aplikaciji eDavki lahko spremlja vsak svojo porabo. Na naslednjih povezavah najdete preprosta navodila, kako si namestite eDavke na računalniku ali na telefonu.

VIDEO: Registracija v mobilno aplikacijo eDavki

 

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni center za turistične bone ne bo več deloval ob koncih tedna, sporoča Furs. Od začetka delovanja klicnega centa za turistične bone sredi junija letos do 7. septembra so informatorji Finančne uprave RS odgovorili na 22.589 klicev. Na 85,8 odstotka prejetih klicev so odgovorili v 30 sekundah, povprečen odzivni čas je bil 29 sekund, vsega skupaj pa so podali odgovore na skoraj 4.700 vprašanj.

VIDEO: Praktični primeri unovčevanja turističnih bonov

 

Preberite še:

Kaj imajo skupnega Dončičeve trojke in pohorska omleta?


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2020
5407
16. oktober 2020
Ste že porabili turistične bone?