Stisni telefon in pošlji sogovorniku virtualni objem

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/avocado-app-background.jpg

Le kdo izmed nas svojega mobilnega telefona ne uporablja tudi za komunikacijo z ljubljeno osebo? A kaj, ko včasih besede in smeškoti ne povejo vsega, kar čutimo. Zato so finski raziskovalci razvili modificirano Nokio N900, ki ob stisku naprave med telefonskim klicem osebi na drugi strani sproži vibriranje telefona.

Vir: Technology Review

Zaenkrat je sicer vse skupaj šele prototip imenovan ForcePhone, ki so ga pripravili raziskovalci Univerze v Helsinkih in Nokia Research. Kot že omenjeno, je bil posebne modifikacije deležen telefon Nokia N900, ki so mu ob strani dodali senzorje, občutljive na pritisk. Senzorji so zmožni zaznati štiri različne stopnje intenzivnosti pritiska, kar se ob stisku telefona med klicem prevede v primerno močne vibracije tako za sogovornika kot za klicatelja.

Da bi preizkusili uporabnost te tehnologije, so raziskovalci modificirane telefone za en mesec posodili trem parom, ki vzdržujejo vezo na daljavo. Eden izmed parov je novo obliko sporočanja hitro sprejel za izražanje naklonjenosti. Po drugi strani pa je eden izmed parov hitro ugotovil, da so močni stiski in vibracije, ki jih le-ti povzročijo, dobro orožje v prepirih.

Technology Review poroča tudi o tem, da so pari odkrili še več ustvarjalnih in nenavadnih načinov uporabe telefonov, občutljivih na stisk. A menda prav vsi načini niso bili primerni za predstavitev na akademski konferenci. Kaj bi lahko ti načini bili, prepuščam tvoji domišljiji ;)

Glede na to, da je telefon na stisk trenutno še prototip v akademskih raziskovalnih laboratorijih, verjetno ni za pričakovati, da bi lahko na stisk občutljive Nokie kmalu dobili v naše roke. Zato je morda bolje, da zaenkrat z boljšo polovico raje posežeta po kateri izmed trenutno priljubljenih aplikacij za pare, kot na primer Avocado (iOS, Android), Between (iOS, Android), Cupple (iOS) ali Pair (iOS, Android), ki smo ga na Tehniku že podrobneje spoznali.

Vir: Avocado

Vir: Technology Review

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
417
24. september 2013
Stisni telefon in pošlji sogovorniku virtualni objem