Deezer

Tehnik 22. april 2014
/PublishingImages/deezer-hero.jpg

Album običajno vsebuje 12 pesmi. Ko je bilo še modno kupovati albume na ploščah in nato CD-jih, je po statističnih podatkih večina kupila en album na mesec. V desetletju to nanese 120 albumov, torej okrog 1440 pesmi. Za vso ostalo glasbo je bilo treba vklopiti radio, si jo izposoditi od prijateljev ali obiskati koncert. Vse to so sicer odlični recepti, kako preživeti nekaj ur ali celo večer, a z Deezerjem lahko takoj prideš do katere koli pesmi, ki jo imaš trenutno v ušesih. In še več kot 30 milijonov drugih.

 

Deezer je glasbena storitev, ki omogoča takojšnje poslušanje katere koli pesmi ali albuma na računalniku, mobitelu, tablici in SiOL TV. Še več, Deezer je tudi odličen način odkrivanja nove glasbe, ki ponuja napredne možnosti spoznavanja obskurnih glasbenikov, dostop do najbolj popularne glasbe ter preprosto ustvarjanje samodejnih seznamov predvajanja z glasbo, ki nam bo zagotovo všeč.

Stanje digitalne glasbe

Glasba je digitalna že od uvedbe CD-jev, s prihodom interneta pa je postala tudi globalno dostopna. Apple je s trgovino iTunes edini od pionirjev, ki še zmeraj uspeva (le malokdo se še spomni Zune, Nokia Comes with Music, OD2), a tudi pri njih so se pričeli prilagajati, ko se je leto 2013 izkazalo za prvo leto upada prodaje digitalne glasbe za prenos. Natančneje, prodaja CD-jev je še naprej upadala (izjema je prodaja na koncertih), prvič pa je upadla tudi količina prodanih MP3-jev (oz. sorodnih zapisov). Je pa zato segment pretočne glasbe beležil skokovito rast. Tudi Apple je predstavil svojo prvo pretočno glasbeno storitev, iTunes Radio, ki pa je le pokušina tega, kar omogoča Deezer. Pri iTunes Radio, podobno kot pri ameriški storitvi Pandora in britanski Last.fm, si uporabnik izbere izvajalca ali pesem, nato pa mu storitev predvaja podobno glasbo. Vsekakor je to dober način za odkrivanje nove glasbe, izpostaviti pa je treba, da pri Deezerju že osnovna storitev omogoča neposreden dostop do vse glasbe, brez ovinkarjenja.

 

Vse glasbe?

Deezer je najbolj razširjen ponudnik pretočne glasbe in ima katalog s približno 30 milijoni pesmi glasbenikov z vsega sveta, vključno s številnimi slovenskimi ter izvajalci sosednjih držav. Deezer prvotno izhaja iz Francije, storitev pa je na voljo v več kot 180 državah sveta. Pomenljiva izjema so ZDA, zaradi česar je Deezer tudi globalno nekoliko manj prepoznaven kot konkurenčni Rdio, Napster ali Spotify. Včasih je treba priznati ameriški vpliv pri odmevnosti storitev iz sveta tehnologije in zabave, a dejstvo je, da Deezer prekaša večino konkurentov že z globalno prisotnostjo in velikostjo glasbene knjižnice.

Vedno in povsod

Čeprav bi si pri izrazu »spletna pretočna glasba« lahko predstavljali, da gre za zapleteno računalniško storitev, pa dejanska uporaba ne bi mogla biti preprostejša in dostopnost širša. Z Deezerjem lahko do vse glasbe dostopamo prek cele vrste naprav, računalnikov, mobilnih naprav, televizorjev in zabavne elektronike, vključno z napravo SiOL BOX, osvaja pa tudi avtomobilski svet. Glasba se med predvajanjem sproti prenaša v računalnik (pretaka) z Deezerjevih strežnikov, obstaja pa tudi možnost poslušanja brez povezave (v angleščini offline mode), pri kateri se označene pesmi, albumi ali seznami predvajanja prenesejo na napravo in jih lahko poslušamo, tudi kadar internetna povezava ni na voljo.

 

Poslušanje glasbe

Najosnovnejši način dostopa do Deezerja je prek spletnega brskalnika (www.deezer.com). Po prijavi nas pozdravi izjemno intuitiven uporabniški vmesnik, ki najprej ponudi možnost odkrivanja glasbe v razdelku Poslušajte (Hear This, če uporabljate angleškega). Tukaj najdemo glasbo, ki so jo priporočili uporabniki in uredniki Deezerja - različne albume, izvajalce in sezname predvajanja, ki bi nam lahko bili zanimivi. Na začetku je to precej naključen izbor, vendar si Deezer s časom na osnovi našega poslušanja in izbire glasbenikov zgradi profil glasbe, ki nas bo dejansko navdušila. Na vrhu okna je predvajalnik, desno od njega pa povsem razumljive ikone, s katerimi pesem označimo za priljubljeno, jo delimo s prijatelji, urejamo seznam predvajanja in seveda iščemo novo glasbo.

 

Odkrivanje nove glasbe

Poleg izbire glasbe prek iskalnika in razdelka Poslušajte omogoča Deezer celo vrsto načinov odkrivanja nove glasbe. Tako lahko na primer na osnovi glasbenika ustvarimo tematsko radijsko postajo, ki predvaja glasbo tega izvajalca in podobnih, prek možnosti Razišči (Explore) pa lahko najdemo priporočeno glasbo Deezerjevih urednikov, kjer lahko brskamo po novih izdajah, založbah, regijah in obdobjih. In na primer naključno odkrijemo odlično tajsko zasedbo Beantown. Potem pa so tukaj še vse možnosti družabnih omrežij, saj lahko sledimo posameznim urednikom in drugim uporabnikom z zanimivim glasbenim okusom, lahko pa tudi sami delimo svoje sezname predvajanja z drugimi.

 

Aplikacije Deezer

Deezer ima tudi manjši ekosistem z aplikacijami, ki omogočajo spoznavanje nove glasbe (Deezer Sessions, Mentor.FM, Clash Music ...), prepoznavo pesmi, ki jih slišimo drugje (Stream that song), dostop do besedil (TuneWiki), glasbenih družabnih omrežij, kot je Soundwave, in kvizov, ki lahko dodatno popestrijo poslušanje glasbe. Skratka, odličen recept, kako preživeti nekaj ur, cel večer ali še dlje.

Glasba vsepovsod

Podobno izkušnjo bomo dobili tudi prek aplikacij na operacijskih sistemih iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Windows 8 (za Mac OS X je že napovedana), napravi SiOL BOX, pametnih televizorjih iz Samsunga, Philipsa, LG-ja, Toshibe in Panasonica, IP-predvajalnikih glasbe, kot sta Logitech Squeezebox in Sonos, ter v nekaterih novih BMW-jih in minijih. Hkrati imamo lahko registrirane tri naprave, vendar spletni brskalniki, aplikacije na pametnih televizorjih in SiOL BOX ne štejejo v to omejitev. Tako lahko Deezer na primer uporabljamo na svojem mobitelu, tablici in prek aplikacije na domačem računalniku, poleg tega pa še na televizorju in v službi prek brskalnika. Seveda je hkratno predvajanje mogoče samo z ene naprave. Na večini naprav je Deezer na voljo v angleščini, spletni brskalnik, SiOL BOX in aplikacija za Android pa ponujajo uporabniški vmesnik v slovenščini.

 

Kako do Deezerja?

V novem paketu Mobitel Deezer neomejeni je glasbena storitev Deezer že vključena, prav tako tudi neomejen prenos glasbenih podatkov iz storitve Deezer v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije.

Naročniki storitev SiOL ali Mobitel si lahko storitev Deezer vključite tudi kot opcijo na svojem obstoječem paketu za storitve SiOL ali Mobitel. Za prvih 5000 uporabnikov je preizkus storitve Deezer brezplačen kar do 31. 5. 2014. Po preteku brezplačnega preizkusa se opcija Deezer obračuna 6,90 EUR/mesec. Za naročnike storitev Mobitel opcija Deezer vključuje neomejen prenos glasbenih podatkov iz Deezerja v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije.

Za brezplačen preizkus pošljite SMS ključno besedo DEEZER na 1918, vklop lahko izvedete tudi na spletu in v Telekomovih centrih.

Prenesi aplikacijo Deezer:
Google Play, App Store, Windows Phone Store, BlackBerry World

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. april 2014
2023
8. september 2014
Deezer
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8