Storitvi VoLTE in VoWiFi

Matej Ribič 10. oktober 2018
/PublishingImages/volte-wofi-ribic-okt18-hero.jpg

Pred kratkim sem imel kar nekaj težav, saj je signal kljub odlični pokritosti Telekoma Slovenije težje prodrl v notranjost zgradbe, tako v službi kot tudi doma. Ne samo da sem signal občasno izgubil, ampak je bil ta občasno tako šibek, da je kakovost pogovora padla na mejo nerazločnosti. Gradnje z uporabo armiranega betona v zgradbah namreč ustvarjajo neke vrste Faradayevo kletko. Kako težavo ne le odpraviti, ampak kakovost klicev brez dodatnih stroškov še dodatno izboljšati, si preberite v nadaljevanju.

Telekom Slovenije svojim uporabnikom ponuja brezplačni storitvi VoLTE in VoWiFi, ki omogočata visokokakovostne govorne možnosti in sta neodvisni od signala, vendar pa morata biti najprej strojno podprti na naši napravi. Velika verjetnost je, da imate dokaj sodoben mobitel, ki omenjeni storitvi podpira, vendar ju morate vključiti tako na samem mobitelu kot tudi pri Telekomu Slovenije.

Kaj je VoLTE?

VoLTE oziroma v angleščini Voice over LTE je brezplačna storitev, ki omogoča klicanje prek omrežja LTE/4G. Govor in prenos podatkov potekata prek omrežja LTE/4G istočasno in brez prekinitve.

 

VoLTE vključimo tako, da pošljemo SMS-sporočilo s ključno besedo VOLTE na 1918. V nekaj minutah je storitev vključena. Nato aktiviramo storitev še na svoji napravi. Vklop se nekoliko razlikuje od naprave do naprave, vendar bi se gumb za vklop moral nahajati v nastavitvah povezav, natančneje v nastavitvah mobilnih omrežij. Ko je VoLTE na naši napravi vključen, se v vrstici stanja pojavi značka VoLTE.

 

Kaj je VoWiFi?

VoWiFi oziroma v angleščini Voice over WiFi je brezplačna storitev, ki omogoča uporabo govornih storitev prek brezžičnega omrežja WiFi.

 

VoWiFi vključimo na enak način kot VoLTE: pošljemo SMS-sporočilo s ključno besedo WIFIKLIC na 1918, s čimer se hkrati vključi tudi storitev VoLTE, če pred tem še ni bila vključena. V naslednjem koraku aktiviramo storitev še na svoji napravi. Gumb za vklop bi se moral nahajati med klicnimi nastavitvami, kjer vključimo klicanje prek WiFi-ja. Ko je VoWiFi vključen, se v vrstici stanja pojavi značka VoWiFi.

 

Moram reči, da sta storitvi res fantastični. Sedaj lahko kličem prek povezave LTE ali WiFi, vzpostavitev klica je bistveno hitrejša, pri tem pa je manjša tudi poraba baterije. Bistveno boljša je tudi kakovost klica, zahvaljujoč HD-govoru, česar pa nisem opazil samo jaz, ampak tudi oseba, ki sem jo klical. Sedaj lahko kličem in sprejemam pomembne klice tudi globoko znotraj stavb, kjer običajno ni signala. Vsekakor vam priporočam, da brezplačni storitvi tudi sami preizkusite. Verjamem, da vam ne bo žal.

Vir: telekom.si.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. oktober 2018
4233
10. oktober 2018
Storitvi VoLTE in VoWiFi
iOS, Android