Sveže drobtinice na cesti do obogatene resničnosti

Alenka Selčan 12. februar 2016
/PublishingImages/sveze-drobtinice-VR-hero.jpg

Pošteno smo že zakorakali v leto, ki naj bi se zavoljo revolucionarnih VR in AR naprav v zgodovino vpisalo kot mejnik v zabavni elektroniki. Najbrž ni treba ponavljati, da je potrpežljivost glavna malica, ki naj spremlja vse popotnike v čarobni Oz, a da bo naša radovednost vsaj malo potešena, si poglejmo, kaj je novega na rumeni tlakovani cesti, ki vodi v navidezne, ali vsaj s hologrami obogatene svetove.

Gartner je v začetku februarja znova postregel s spodbudnimi novicami za nosljivo tehnologijo, med drugim tudi za naglavne sete (Head-Mounted display ali HMD) navidezne in mešane resničnosti. Ti naj bi iz 0,14 milijona prodanih setov v lanskem letu, letos dosegli prodajo 1,43 milijonov kosov, v letu 2017 pa naj bi ta presegla že kar 6,3 milijonov kosov. Prihodnost je tu in če ne želite capljati v preprostosti, je zdaj pravi čas za namensko varčevanje, če že ne za nakup bodisi VR ali AR opreme.

Najcenejši in tudi ekološko najbolj prijazen vstop v navidezno resničnost še vedno omogoča Cardboard, ki je zavoljo dostopnosti in posebnega programa Expeditions zanimiv tudi za poučevanje na osnovnih šolah. Od evropskih držav je na Googlovem zemljevidu tega poskusnega programa zaenkrat le Švedska, spodbujam pa vse v prihodnost zazrte učitelje, da pobarajo Google, kdaj bo takšen program na voljo tudi naši mladini.

Vsekakor upam, da se bo to zgodilo, še preden bo Microsoftov HoloLens prodrl v naš vsakdan. Naj spomnim, da bodo najbolj zagreti razvijalci, ki so zanj pripravljeni odšteli 3000 $, ta osupljivi Microsoftov projekt lahko preizkusili že pred letošnjim majem.

 

Medtem ko ljubitelji navidezne resničnosti preverjajo bilanco stanja na svojem bančnem računu in ugotavljajo, če bodo 16. februarja imeli dovolj cekinov za šopek tehnologije, ki podpira spodobno VR izkušnjo z Oculus Riftom, se je te dni pojavil izgovor, ki previdnejšim opravičuje odlašanje z nakupom Zuckerbergovega aduta, lajša pa tudi skušnjave po HoloLensu.

Proizvajalec očal obogatene resničnosti Meta je namreč 10. februarja objavil video posnetek, v katerem najimenitnejše glave hvalijo novo generacijo teh AR očal, ki menda preobražajo trende v obogateni ali mešani resničnosti.

 

Kar nekaj uglednežev sodobnega tehnološkega neba jim poje slavo, a o samih očalih ne povedo kaj dosti. Le to, da so preprosto osupljiva. Takšen oglaševalski pristop poznamo že od Magic Leapa, ki še vedno ostaja dobro varovana skrivnost, o kateri lahko sodimo le po investicijskem kapitalu, ki se pospešeno steka v njegovo smer.

Tudi Magic Leap je prav 10. februarja postregel z novico in sicer o svojih na novo stkanih aliansah. Skupaj s podjetjem Virtuix, proizvajalcem stojala Omni, sta na ta dan postala člana skupine ESA (Entertainment Software Association). Predsednik združenja Michael D. Gallagher je ob tem povedal, da sta tako Magic Leap kot Virtuix pionirja raziskovanju obogatene, mešane in navidezna resničnosti, ki prinašata inovacije za nove, razburljive načine doživljanja sveta.

Mu verjamemo, kajne? In ob seveda komaj čakamo, da jih čim prej izkusimo tudi sami.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. februar 2016
2853
12. februar 2016
Sveže drobtinice na cesti do obogatene resničnosti